Concert pascal
MOPAN Suceava

În septembrie 1999, la 60 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea război mondial și de la refugiul polonez în România, Uniunea Polonezilor din România a organizat un ciclu de manifestări cu o sesiune popular-științifică intitulată „Al doilea război mondial pe fundalul relațiilor polono-române”, o expoziție de fotografii și spectacolul Ansamblului de Cântece și Dansuri „Krakus” al Academiei de Minerit și Siderurgie din Cracovia. Grupul unor străluciți oameni de știință polonezi și români a fost convins să participe de consulul de atunci al R.P. la București – Kazimierz Jurczak. Mulți ani a slujit manifestării cu sfatul, sprijinul și ajutorul său. Urmând sfatul lui, Uniunea Polonezilor a editat apoi prima culegere cuprinzând materialele sesiunii.

Anul următor, această primă încercare s-a transformat în manifestarea numită Zilele Culturii Polone. De atunci scopul lor a fost promovarea istoriei polone, a culturii și imaginii Poloniei contemporane în rândul vecinilor români precum și acțiuni care să vină în sprijinul cunoașterii reciproce polono-române. Cu acest prilej, Uniunea Polonezilor din România a prezentat și imaginea și realizările comunității polone din România. De la cea de a patra ediție, Zilele Culturii Polone stau sub deviza „Mai aproape unii de alții” care subliniază acest aspect deosebit de important.

Inițial, simpozionul a abordat doar probleme istorice, cu timpul grupului referenților li s-a alăturat remarcabili lingviști polonezi și români, traducători precum și etnografi, geografi, istorici ai artei. Deci simpozionul a fost lărgit cu secția filologică, etnografică, iar ceva mai târziu și cea bucovineană precum și cu lansarea de cărți legate de tematica polono-română.

De 15 ani Zilele Culturii Polone sunt o manifestare pe tema relațiilor româno – polone de-a lungul veacurilor, înțelese în sens larg și manifestări culturale (spectacole folclorice, expoziții de fotografii, pictură, documente, proiecții de film, spectacole de teatru), ocazionale (sărbătorirea unor importante aniversări sau evenimente, de ex. 200 de ani de la venirea muntenilor Czadca în Bucovina, centenarul bazilicii minor din Cacica, 15 ani ai Uniunii Polonezilor din România, 70 de ani de la refugierea polonezilor în România). Zilele Culturii Polone au fost însoțite și de alte manifestări ca întâlnirea regională a reprezentanților organizațiilor din diaspora poloneză din statele Europei Centrale și Sud-Estice în 2002, Târgul Minorităților Naționale din jud. Suceava în 2005, discuții sub titlul „Zona de frontieră” în 2006 sau atelierele de traducere pentru tinerii din comunitățile poloneze. În fiecare an una din zile a fost dedicată cunoașterii diasporei poloneze din România petrecută într-o localitate în care trăiesc polonezi. Din anul 2006 un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor (Dożynki) în Solonețu Nou în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România precum și vecinii români și alte minorități. Așa cum a declarat deputatul Ghervazen Longher, ediția a 15-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 5 septembrie la ora 9.30 cu vernisajul expoziției „Patru orașe: Chișinău – Lvov – București – Cracovia. Fotografii din arhiva familiei lui Tadeusz Gajdamowicz” la Muzeul de Istorie. Imediat apoi va începe simpozionul internațional, care va ține două zile întitulat „Bogăția multiseculară a legăturilor istorice și culturale polono-române” la Muzeul de Științele Naturii şi Dom Polski. Tot acolo, după concluziile simpozionului, la ora 17,00, va avea loc lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România (printre altele: Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz, Paweł Ukielski, 1989. Toamna națiunilor, Editura Polirom, București, 2013, Grzegorz Jawor, Așezările de drept valah și locuitorii lor din Rutenia Roșie în Evul Mediu târziu, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, 2013).

În seara zilei de 6 septembrie, la orele 20,30 în sala Casei Polone v-a avea loc un spectacol folcloric al Ansamblului de Cântece și Dansuri al Universității din Rzeszȯw „Resovia Saltans” și al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” (intrarea liberă).

Ziua de 7 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11,00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, promovarea regiunii Podkarpacie, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Resovia Saltans” din Rzeszów, „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou.

Zilele Culturii Polone

5-7.09.2013

PROGRAM

5.09.2013

9,30 deschiderea Zilelor Culturii Polone şi vernisajul expoziţiei „Patru oraşe: Chişinău – Lvov – Bucureşti – Cracovia” –
Muzeul de Istorie

11,00-20,15 simpozionul „Bogaţia multiseculară a legăturilor istorice şi culturale polono-române”, dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” – Muzeul de Ştiinţele Naturii
6.09.2013

9,00-12,30 dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” –
Muzeul de Ştiinţele Naturii

9,00-13,30 dezbateri în secțiunea „În lumea literaturii şi culturii” şi în secțiunea „În lumea problematicii minorităților naționale” – Casa Polonă

16,00 concluziile simpozionului

17,00 lansare de cărți

20,30 concertul ansamblurilor folclorice „Resovia Saltans” din Rzeszów – Polonia şi „Ciprian Porumbescu” din Suceava –
Casa Polonă

7.09.2013
Sărbătoarea Roadelor la Soloneţu Nou

11,00 liturghie solemnă, prezentarea roadelor și a produselor regionale, concert folcloric, picnic

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava