Concert pascal
MOPAN Suceava

Marţi, 27 noiembrie, de la ora 14.00, la Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei, are loc Simpozionul “Despre nevoia de modele şi de etică”.

În cadrul Simpozionului va fi prezentată cartea „20 de ani în Siberia – Amintiri din viaţă”, de Aniţa Nandriş-Cudla. Potrivit Angelei Furtună, de la Biblioteca Bucovinei, pentru această carte (tipărită abia în 1991 şi în limba română, adică la trei decenii după surghiunul antiromânesc organizat de URSS), autoarea – care a fost deportată timp de două decenii în Siberia, împreună cu cei trei fii de 11, 14 şi, respectiv, de 17 ani, şi alături de alte peste 10.000 de români – a primit Premiul “Lucian Blaga” al Academiei Române în anul 1992. Cartea vorbeşte despre destinul tragic al deportaţilor români în lagărul sovietic şi reprezintă, în plus, după Monica Lovinescu, şi o “reconstituire a statutului ţăranului bucovinean: o statură net aristocratică, pe care metamorfozele provocate de comunism o aruncaseră nu numai în trecut, ci, s-ar spune, aproape de legendă. După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară” (Monica Lovinescu). “Cartea Aniţei Nandriş-Cudla este una dintre cele mai fantastice cărţi care s-au scris în ţara noastră, iar modelul uman reprezentat de autoare este unul de mare nobleţe, de modestie şi virtute, de simţ al onoarei şi al eticului, de responsabilitate şi patriotism autentic”, spune Angela Furtună.

“Zilele Monica Lovinescu”  ediţia 2012, au început în data de 19 noiembrie cu activităţi comemorative la cripta Lovineştilor. Evenimentele sunt organizate de Consiliul Județean Suceava și de Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”. Zilele Monica Lovinescu mai pregătesc şi alte evenimente – în data de 5 decembrie, de la ora 15.00, Biblioteca Bucovinei propune ca teme de discuţie – Monica Lovinescu și Ion Luca Caragiale. Monica Lovinescu, între traducătorii lui I.L. Caragiale în limba franceză. Dezbateri și lecturi.

Manifestările de anul acesta se vor încheia cu anunțarea și decernarea Premiilor Naționale “Monica Lovinescu și Virgil Ierunca” 2012.

În fiecare an, Juriul Internațional pentru decernarea premiilor “Monica Lovinescu și Virgil Ierunca” este format din personalități care trăiesc în Franța, Statele Unite ale Americii și România, afirmate cu excelență la cel mai înalt nivel universitar, științific sau academic, pentru creșterea în lume a prestigiului României.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava