MOPAN Suceava

Invitați de onoare: Constantin Chiriac și Luca Niculescu

Clubul Rotary Suceava Bucovina vă invită la cea de-a treia ediție a Zilelor Matei Vișniec, eveniment în cadrul căruia, distinsul scriitor și dramaturg bucovinean revine acasă, în fiecare an, cu câte un nou proiect cultural de excepție. Prin ediția din acest an, care se va desfășura în perioada 4-8 mai 2015 la Rădăuți, Suceava, Piatra Neamț, Gura Humorului și Bistrița, publicul va beneficia de spectacole de teatru gratuite, o comedie și o tragedie, un spectacol de marionete pentru adulţi de la Paris, precum și lansări de carte, recitaluri de poezie, conferinţe, dezbateri despre mediile de informare şi rolul jurnalistului, un dialog între publicul sucevean şi oameni care au avut experienţe importante în domeniul creaţiei, al managemanetului cultural şi al presei, ateliere de teatru pentru elevi. În esență, Zilele Matei Vișniec din acest an vor fi o sărbătoare culturală, o ocazie ideală pentru o dezbatere în jurul naturii intime a teatrului, în jurul mesajului social şi estetic, individual şi emoţional pe care îl transmite creaţia teatrală.

Tema pe care o propune dramaturgul Matei Vișniec pentru acest an este: „O mască râde, o mască plânge”, cele două măşti fiind de fapt simbolurile artei teatrale.

În acest sens, în premieră absolută în Bucovina, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu vine cu impresionantul spectacol „De ce Hecuba”, o piesă mai recentă semnată de Matei Vişniec, pusă în scenă de Anca Bradu, o tragedie scrisă în tradiţia teatrului antic, dar care abordează o temă extrem de actuală – tema gravă a războiul şi a violenţei, precum şi cea a incapacităţii oamenilor de a învăţa din greşelile trecutului.

Apoi, spectacolul de marionete pentru adulţi, care vine de la Paris, din Franţa, „Voci în întuneric” este un spectacol creat cu obiecte, marionete şi măşti de Eric Deniaud, un artist francez extrem de talentat, absolvent al Institutului Internaţional al Marionetei din oraşul Charleville-Mézière situat în nordul Franţei. Acest Institut, devenit celebru în lumea întreagă, a fost creat de o artistă venită din România, Margareta Niculescu, un nume cunoscut, apreciat și respectat în Franţa de toți marionetiștii.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi va prezenta spectacolul de comedie „Trei nopţi cu Madox”, după piesa cu același nume de Matei Vişniec, pusă în scenă de Radu Dinulescu, piesă care a fost prezentată, printre altele, în 2014, la Festivalul de teatru de la Avignon.

În cadrul ediției a III-a a Zilelor Matei Vișniec publicul se va bucura și de spectacolul ”Frumoasa călătorie a urșilor Panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, în regia lui Adi Tamaș, o montare insolită a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț.

Invitaţii de onoare ai scriitorului Matei Vişniec în acest an sunt Constantin Chiriac și Luca Niculescu.

Ediția a III-a a Zilelor Matei Vișniec vine în fața publicului și cu noi apariții editoriale, care poartă semnătura scriitorului Matei Vișniec. Vor fi lansate volumele: „Negustorul de începuturi de roman”, publicat la Cartea Românească, volum recompensat anul acesta cu premiul Augustin Frăţilă, acordat de Uniunea Editorilor din România, apoi cea mai recentă culegere de teatru semnată de Matei Vişniec, „Omul din care a fost extras răul”, publicată tot de Cartea Românească, precum și volumul inedit „Țara lui Gufi”, apărut la editura Litera în 2014, cu superbe ilustrații semnate de Andra Bădulescu. De asemenea, va fi lansată antologia ”Tineri autori la porțile dramaturgiei”, în care se regăsesc cele mai frumoase zece texte din prima ediție a Concursului național de dramaturgie ”Matei Vișniec”, publicată de editura Charmides din Bistrița, o adevărată pagină de istorie literară.

Clubul Rotary Suceava Bucovina, în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, a organizat cea de-a II-a ediție a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”, primul concurs de acest gen care poartă numele distinsului dramaturg bucovinean, iar Premiul pentru cea mai bună piesă scurtă va fi acordat de Clubul Rotary Suceava Bucovina în cadrul Zilelor „Matei Vişniec” la Suceava, pe 5 mai 2015, în prezenţa autorului.

Obiectivele proiectului Zilele „Matei Vişniec” sunt: – revitalizarea mişcării teatrale din Bucovina; – promovarea profesionalismului şi calităţii din lumea teatrului; – conştientizarea necesităţii spectacolelor de teatru şi a unui teatru ca instituţie profesionistă, în viaţa culturală a unui oraş; – aducerea în prim plan a dramaturgiei bucovinene de valoare; promovarea, în spaţiul unde s-a născut dramaturgul Matei Vişniec, a spectacolelor montate după piesele sale şi jucate în alte limbi şi pe alte continente; – atragerea tineretului spre teatru, promovarea valenţelor teatrului şi rolul lor în dezvoltarea spirituală a tinerilor.

Ne bucurăm că, pentru ediția din acest an, s-au alăturat proiectului teatral Zilele Matei Vișniec Biblioteca ”G.T. Kirileanu” și Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, precum și Centrul Cultural Local și Primăria Gura Humorului. La Rădăuți, pentru al treilea an consecutiv, Traian Andronachi este partenerul Clubului Rotary Suceava Bucovina în organizarea evenimentului, alături de Casa de Cultură din Rădăuți. Sponsorul evenimentului pentru Rădăuți este EGGER ROMANIA.

Evenimentele se adresează tinerilor, elevi şi studenţi, dar şi publicului larg de orice vârstă, textele semnate de Matei Vişniec fiind receptate şi apreciate de toţi cei care intra în contact cu opera lui.

Din program:

Rădăuți, 4 mai, ora 9.30 – Hotel Gerald’s – Conferință de presă cu Matei Vișniec și invitații săi. ora 11.00 – Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”: Întâlnirea dramaturgului Matei Vişniec şi a invitaţilor lui, Luca Niculescu și Eric Deniaud, cu elevii. Conferință. „Acasa la Matei” (fragment din filmul Zilele Matei Visniec 2014, realizator Andreea Stiliuc, TVR Iaşi). Workshop. Ora 18.00 – Casa de Cultură din Rădăuți – spectacolul “Voix dans le noir” susţinut de Eric Deniaud din Paris, Franța. Lansarea volumelor “Negustorul de începuturi de roman”- Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Țara lui Gufi” de Matei Vişniec. Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galati. 7 mai, ora 12.00 – Catedrala ortodoxă din Rădăuți. Recital Constantin Chiriac – poezie religioasă.

Suceava, 5 mai, ora 11.00 – Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare”: Întâlnirea dramaturgului Matei Vişniec şi a invitaţilor lui, Luca Niculescu si Eric Deniaud, cu elevi, studenţi, membri ai trupei de teatru de păpuşi de la Centrul Cultural Bucovina. „Acasa la Matei” (fragment din filmul Zilele Matei VIsniec 2014, realizator Andreea Stiliuc, TVR Iaşi). Conferinta. Lectura piesei premiate. Workshop. Ora 18.00 – Lounge Suceava – premierea Concursului național de dramaturgie Matei Vișniec, ediția a II-a. Spectacolul “Voix dans le noir” susţinut de Eric Deniaud din Paris, Franța. Lansarea volumelor “Negustorul de începuturi de roman”- Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Țara lui Gufi” de Matei Vişniec. Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați. 8 mai, ora 18.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava – Spectacolul „De ce Hecuba?!” susținut de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Piatra Neamț, 6 mai, ora 11.30 – Biblioteca ”G.T. Chirileanu” din Piatra Neamț: Întâlnirea dramaturgului Matei Vişniec şi a invitaţilor lui cu publicul. Conferință. Recital Constantin Chiriac. Spectacolul “Voix dans le noir” susţinut de Eric Deniaud din Paris, Franța. Ora 17.00 – Biserica Sf. Ioan din Piatra Neamț – Recital Constantin Chiriac – poezie religioasă. Ora 17.00
– Colegiul ”Petru Rareș” din Piatra Neamț – Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați. Ora 19.00 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – Lansarea volumelor “Negustorul de începuturi de roman”- Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Tara lui Gufi” de Matei Vişniec. Spectacolul “Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”.

Gura Humorului, 7 mai, ora 18.00 – Casa de Cultură din Gura Humorului – Recital Constantin Chiriac. Lansarea volumelor “Negustorul de începuturi de roman”- Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Țara lui Gufi” de Matei Vişniec. Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați.

Bistrița, 8 mai, ora 19.00 – Sinagoga din Bistrița. Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați.

Organizatorii acestui eveniment sunt Clubul Rotary Suceava Bucovina în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava -Centrul Cultural Bucovina, Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Rotaract Suceava, Crai Nou Suceava, Librăria Cărtureşti, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Lounge Suceava, Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, Edu Max, Conacul Domnesc, Traian Andronachi, Casa de Cultură Rădăuţi, Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, Casa Vatră Rădăuţi, Biblioteca „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, Colegiul „Petru Rareș” din Piatra Neamț, Primăria şi Consiliul Local Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului, Societatea de Concerte Bistriţa şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud.

Clubul Rotary este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi a reprezentanţilor diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stimulează relaţiile de bună înţelegere între membrii comunităţii.

Directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac este ieşean de origine şi actor ca formaţie, dar și creatorul celui mai important Festival de teatru şi de arte vizuale din România, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Grație acestui festival, oraşul Sibiu a reuşit, în 2007, să obţină statutul de capitală culturală europeană. În acest moment, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este al treilea ca importanță, după cel de la Avignon din Franţa şi cel de la Edinburgh din Marea Britanie. Constantin Chiriac a jucat în peste 20 de filme, în aproape 50 de spectacole şi a susținut recitaluri în cel puţin 50 de țări din lumea întreagă. Un lider pentru societate, Constantin Chiriac are trei diplome în management cultural de la insituţii şi universităţi de prestigiu din Occident. Strălucește în lumea artei și tot ce întreprinde are ecou şi dezvoltă ecouri frumoase. Este un exemplu de la care putem învăța să construim pe termen lung, pentru a nu fi sortit pieirii ceea ce facem. Un om care îmbrățișează profesia cu o dăruire totală, fără jumătăți de măsură. În cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor ”Matei Vișniec”, Constantin Chiriac va susține patru recitaluri de poezie, dintre care două axate pe poezia religioasă a clasicilor noştri, spectacole care vor fi găzduite în biserici.

Luca Niculescu este jurnalist şi redactor şef al postului de radio RFI – Roumanie (Radio France International – România), una dintre vocile cele mai competente şi obiective în mediile de informare care se adresează publicului românesc, dar și corespondent al cotidianului francez Libération. Luca Niculescu prezintă, în fiecare duminică seară, emisiunea „Imparţial”, la Digi24, dar, totodată, este gazda emisiunii ”Pașaport diplomatic”, unde prezintă telespectatorilor Digi24 România văzută prin ochii diplomaţilor străini şi ai personalităţilor mondiale ale politicii, aducând în faţa telespectatorilor diplomaţi străini şi români deopotrivă, miniştri ai guvernelor lumii, premieri din alte ţări, specialişti în politica externă din întreaga lume, dar mai ales şefi de stat. În 2012 Luca Niculescu a primit un important premiu francofon pentru jurnalism. Prezenţa sa la Suceava şi la Rădăuţi va fi o ocazie pentru a organiza, în două licee, discuţii cu tinerii despre ce înseamnă să fii jurnalist astăzi. Sau, mai bine spus, ce ar trebui să fie un veritabil jurnalist, pentru că, de multe ori, presa îşi trădează misiunea sa iniţială, aceea de a fi independentă şi obiectivă.

Născut în Bucovina, la Rădăuţi, în 1956, scriitor și jurnalist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Matei Vişniec trăieşte între două lumi, între poezie şi teatru, între România şi Franţa, între limba română şi cea franceză, între pasiunea pentru literatură şi cea pentru jurnalism. A absolvit şcoala primară, ciclul elementar şi liceul la Rădăuţi, apoi Facultatea de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti. S-a afirmat ca făcând parte din generaţia ’80, o generaţie de poeţi care s-a opus comunismului printr-o revoluţie a limbajului, prin ironie şi umor, luciditate şi metaforă. A fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista Luceafărul în 1972 şi editorial în 1980. Pe parcursul unui deceniu (1977-1987) a scris opt piese de teatru în două şi trei acte, aproximativ douăzeci de piese scurte şi câteva scenarii de film, care au fost sistematic respinse de autorităţile culturale. Multiplicându-le pe cont propriu şi distribuindu-le în mediile culturale şi artistice, în anii 80’ scriitori şi regizori prestigioşi vorbeau deja despre dramaturgul Matei Vişniec ca despre o revelaţie. Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat cel mai important autor dramatic al momentului, una din vocile cele mai subtile pe care le auzim astăzi în Europa. Majoritatea operei sale, poezie, proză scurtă, roman, teatru, teatru poetic, eseuri, a văzut lumina tiparului în Franţa (dintre care unele la edituri prestigioase precum ACTES SUD PAPIERS, L’HARMATTAN, LANSMAN) şi în România. Piesele care-i poartă semnătura sunt traduse în peste 20 de limbi şi jucate în peste 50 de ţări (unele montări au avut loc în mari teatre din Europa: Teatrul ROND-POINT DES CHAMPS ELYSEES din Paris, Teatrul REGAL din Stockholm, Teatrul STARY din Cracovia, Teatrul PICCOLO din Milano, Teatrul NAŢIONAL din Istanbul, Teatrul YOUNG VIC din Londra, Teatrul MAXIM GORKI din Berlin, dar şi în Moldova, Macedonia, Statele Unite, Rusia, Japonia, Iran, Turcia, Ucraina, Spania, Brazilia…) Din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale – Secţia Română. În 2009 Matei Visniec a primit Premiul European acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate. În Romania i s-a decernat recent Premiul ”Augustin Frățilă”, acordat de Uniunea Editorilor din România, pentru cel mai bun roman al anului 2013 -”Negustorul de începuturi de roman”, Premiul Ziarului de Iași, Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (de mai multe ori), Premiul UNITER şi Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava