MOPAN Suceava

A devenit o tradiție ca polonezii din România să celebreze sărbătorile lunii mai în Poiana Micului. În acest an manifestările au avut loc sâmbătă, 6 mai. Acestea au debutat la ora 11:30 cu sfânta liturghie în limba polonă celebrată de pr. Stanislav Kucharek, paroh în Solonețu Nou, împreună cu preoți din decanatul de Bucovina și cu participarea credincioșilor din toate comunitățile poloneze din Bucovina.

Imediat dupa sfanta liturghie, cu totii au participat la inaugurarea statuii Fecioarei Maria din Fatima (realizata de sculptorul de etnie poloneza Bolek Majerik din Plesa), deoarece anul acesta, pe 13 mai, are loc primul centenar de la aparitiile de la Fatima.

Dupa manifestari, la casa polona din Poiana Micului, elevii Școlii Gimnaziale „Krystyna Bochenek” au pregătit un program artistic prezentând semnificația fiecărei sărbători în parte precum și poezii și cântece patriotice. A urmat spectacolul oferit de ansamblurile „Mała Pojana” si ʺSolonczankaʺ care au prezentat cântece și dansuri ale muntenilor polonezi din Czadca. Deputatul Uniunii Polonezilor din România – Victoria Longher a declarat că: „astăzi , aici,  aș îndrăzni să spun că patriotismul reprezintă după credință, puterea unui popor, iar noi polonezii ne iubim credința, neamul, tradițiile și obiceiurile cinstind sângele din care am răsărit!”

Președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a amintit că: „Ziua de 2 mai este una cu o însemnătate aparte pentru polonezi, deoarece aceștia sărbătoresc Ziua Drapelului Republicii Polone – o sărbătoare nouă, introdusă din anul 2004”.

De asemenea, pe 2 mai am sărbătorit Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate care este tot o sărbătoare nouă, celebrată din anul 2002, fiind o dovadă a recunoașterii moștenirii multiseculare și a contribuției Diasporei Poloneze la obținerea independenței de către Polonia, devotamentul și legătura cu spiritul polonez precum și ajutorul acordat țării în cele mai grele momente.

Sărbătoarea Constituției din 3 Mai 1791 este sărbătoarea care amintește de ziua când a fost votată prima constituție în Europa modernă. În Polonia, ea este văzută drept o culminare a tot ce a fost bun și luminat în istoria țării și în cultura polonezilor. Aniversarea zilei de 3 mai este cea mai importantă sărbătoare laică a Poloniei de la recâștigarea independenței în 1918.”

La manifestări au participat preoții din decanatul de Bucovina, primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan împreună cu o delegație din Mucharz, Polonia, Președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher și deputatul Uniunii Polonezilor din România – Victoria Longher dar si presedintii filialelor Uniunii Polonezilor din Romania

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
PNL - Gheorghe Flutur
PSD - Gheorghe Soldan
Dreapta Unita - Marian Andronache
Dreapta Unita - Cristian Ilie Timoficiuc
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava