Concert pascal
MOPAN Suceava

Ziua de duminică, 13 noiembrie, este una importantă în calendarul cultural național, aceasta urmând să marcheze rolul cardinal al dramaturgiei, ca reper fundamental pentru geniul creativ al unui popor, și, în special, legătura ei cu artele performative, teatrul fiind, după cum se știe, cea mai fidelă „oglindă” a realității socio-politice, cea mai sinceră imagine, cel mai „nefiltrat” portret pentru fiecare dintre noi.

Pentru a omagia așa cum se cuvine această zi, celebrată încă din zorii unei umanități conștiente de sine, ce-și caută încă din Antichitate adevăratul „chip” în creațiile marilor dramaturgi ai lumii, Centrul de Cultură „George Apostu” propune publicului local o serie de activități și evenimente care se vor derula în data de 14 noiembrie 2022. Astfel, în prima parte a zilei, Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului de Cultură „George Apostu”, alături de dramaturgul Mircea M. Ionescu și de Gheorghe Mândru, directorul Teatrului Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul (Republica Moldova), vor invita tânăra generație la un dialog sincer, deschis, despre importanța lecturii, ca exercițiu obligatoriu de îmbogățire spirituală și de igienă cognitivă, despre legăturile speciale dintre dramaturgie și istoria artelor spectacolului, despre marii dramaturgi români și universali ș.a. Organizate sub titulatura „Provocări colocviale”, întâlnirile vor avea loc după cum urmează: ora 12.00 – Colegiul „N. V. Karpen” din Bacău (profesor coordonator – dr. Simona Șova, director adjunct al Colegiului); ora 13.00 – Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău (Catedra de Limba și literatura română). Cu această ocazie, elevii celor două colegii vor face cunoștință cu cele mai recente produse editoriale ale Centrului de Cultură „George Apostu” – revista „Vitraliu” (nr. 57) și albumul de artă „Interferențe bizantine – Alexandru Macovei”.

Seara, Centrul invită publicul spectator să vizioneze producția „La Est de Sud”, de Mircea M. Ionescu (piesă publicată în volumul „Beethoven cântă din pistol”, editura Palimpsest, București, 2022, sub titlul „Ținutul corbilor albi și ceasurilor fără timp”). Din distribuție fac parte actorii Eliza Noemi Judeu, Dumitru Rusu, Florina Găzdaru, Bogdan Matei, de la Teatrul Municipal Bacovia, Alexandru Gușă (colaborator, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași), Sebastian Munteanu (Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași), Andra Romașcanu (prof. la Colegiul Național de Artă „George Apostu”), coregrafii Gabriel Scalschi, Gabriela Toma și Karla Merlușcă; scenografia și costumele poartă semnătura Marianei Popa; regia, Gheorghe Geo Popa.

Spectacolul „La Est de Sud” este programat pentru ora 19.00, la Teatru FAIN, în zilele de 14 noiembrie și 20 decembrie 2022.

„La Est de Sud” este un spectacol-orchestră, elaborat cu grijă maximă, în profunzime, un eseu vizual vibrant, tulburător, cu numeroase imagini care trimit la repere culturale, recunoaștem o Pietà, la un moment dat, dar și cu secvențe ludice, într-un insolit balans între real și imaginar”, Carmen Mihalache (critic teatral).

PENTRU SPECTACOLUL „LA EST DE SUD” DIN DATA DE 14 NOIEMBRIE ȘI 20 DECEMBRIE 2022, ORA 19.00, TEATRU FAIN, BILETELE POT FI ACHIZIȚIONATE DE PE PLATFORMELE MYTICKET.RO, ENTERTIX.RO ȘI DE LA SEDIUL CENTRULUI DE CULTURĂ „GEORGE APOSTU”.

Pentru anul 2022, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Trecut și viitor – Paradigme ale ființării”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava