Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Ți s-a întâmplat chiar ție sau ai auzit de cazuri în care testele de sarcină să ofere rezultate fals pozitive?

Se întâmplă mai rar, însă este o realitate și e bine să cunoști cauzele pentru care ar putea să existe astfel de rezultate.

Testele de sarcină reprezintă una dintre cele trei metode prin care poți afla dacă ești însărcinată, alături de analizele de sânge și de ecografie, testul de sarcină ce poate fi comandat de pe Emag, fiind prima metodă pe care medicii recomandă să o folosești pentru a afla dacă ești însărcinată.

Hai să vedem care ar fi posibilele explicații pentru care un test de sarcină poate să afișeze un rezultat fals pozitiv.

  1. Nu ai folosit corect testul de sarcină

Pentru a te asigura că nu există nici măcar o eroare din partea ta, te sfătuim să citești cu atenție instrucțiunile de utilizare ale testului de sarcină deoarece fiecare model poate să aibă cerințe diferite.

Astfel, asigură-te că ai respectat momentul indicat ca fiind cel mai potrivit pentru a efectua testul, că ai respectat întocmai procedura de efectuare a testului și că ai verificat rezultatul conform timpului menționat în instrucțiuni. Nu uita să verifici și termenul de valabilitate al testului.

  1. Linia de evaporare

În unele cazuri și dacă vorbim despre un test de sarcină care folosește liniile drept mod de afișare a rezultatului, cea de a doua linie poate să apară mai slab colorată și astfel te poate induce în eroare.

Poate fi cazul prezenței liniei de evaporare și atunci este recomandat să repeți testul pentru a exclude un rezultat fals pozitiv.

  1. Diverse medicamente

Dacă urmezi anumite medicamente, cum este cazul, spre exemplu, al unui tratament de fertilitate, care conține hormonul HCG, pe care îl depistează testul de sarcină atunci când ești gravidă, este foarte posibil ca rezultatul să fie unul fals pozitiv.

În acest caz, îți recomandăm să mergi la un laborator de analize medicale pentru a afla dacă ești sau nu însărcinată.

  1. O sarcină extrauterină

Se întâmplă ca, în unele cazuri, ovulul fecundat să nu se dezvolte în uter, ci în afara lui, iar atunci testul de sarcină este posibil să afișeze un rezultat fals pozitiv.

  1. Avortul sau o naștere recentă

O altă cauză ar putea să o constituie un avort sau o naștere pe care ai avut-o recent. De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece și în cazul avortului, la fel ca și în cazul nașterii, nivelurile de HCG din corpul tău sunt destul de ridicate și astfel testul poate să aibă un rezultat fals pozitiv.

  1. O sarcină chimică

Se numește sarcină chimică atunci când embrionul rezultat în urma fecundării ovulului nu se poate dezvolta deoarece este imposibil să se fixeze de peretele uterului.

Cauzele nu sunt pe pe deplin cunoscute, însă ele pot fi legate de anumite anomalii ale fătului, un nivel scăzut de progesteron, sau de un fibrom uterin al mamei. Sarcina chimică se soldează, de fapt, cu pierderea sarcinii respective, însă cum secreția de hormon HCG are loc, rezultatul testului de sarcină poate să fie unul fals pozitiv.

  1. Anumite boli și condiții medicale

Există și anumite afecțiuni sau condiții meedicale care au o influență asupra creșterii nivelului hormonului HCG din corpul tău, chiar dacă nu ești însărcinată.

Câteva dintre acestea sunt:

  • premenopauza
  • penopauza
  • dezvoltarea unui chist ovarian
  • diverse tipuri de cancer, cum ar fi: cel al sânului, al stomacului, al vezicii, al plămânului sau cancerul ovarian
  • bolile hepatice

Iată, deci, care sunt cele mai frecvente și mai cunoscute motive pentru care testul tău de sarcină ar putea să afișeze un rezultat fals pozitiv.

Dacă te afli în această situație, îți recomandăm ca prima dată să repeți testul, iar apoi, dacă obții același rezultat fals pozitiv, să te adresezi unui medic, fie el medicul de familie sau un medic ginecolog. Acesta te va ghida către tipul de procedură potrivită pentru a afla dacă suferi de alte boli sau dacă este nevoie să faci alte investigații suplimentare.

7 motive pentru care testele de sarcină sunt fals pozitive, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava