Concert pascal
MOPAN Suceava

8000 de dosare aşteaptă deblocarea despăgubirilor de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților
Sumele datorate de statul român pot fi recuperate rapid doar cu ajutorul avocaților specializați în despăgubiri ANRP

Din ianuarie 2014, peste 8.000 de proprietari care au deţinut terenuri în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord sau Ţinutul Herţa ar trebui să primească despăgubiri de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în baza Legilor 290/2003 şi 9/1998. Până la acest moment statul român a plătit despăgubiri şi compensaţii în valoare de peste 630 milioane de lei.
Legea nr. 287/2013 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2013, publicată recent în Monitorul Oficial al României în luna noiembrie a.c., precizează că soluţionarea dosarelor de despăgubire se va realiza în ordinea cronologică a înregistrării la ANRP. Tot în ordine cronologică se va efectua şi emiterea titlului de plată. Sumele aferente despăgubirilor se vor acorda beneficiarilor în tranşe anuale egale, pe o perioadă de 10 ani. Valoarea unei tranşe nu poate fi mai mică de 20.000 lei.
Bugetul anual alocat Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților este, însă, insuficient pentru plata dosarelor care își așteaptă rândul pe listele instituției. În situația în care, conform legii, sentințele date în cazul dosarelor soluționate în instanță au prioritate la plată, o parte dintre românii beneficiari ai legilor de despăgubiri au reușit să încaseze sumele datorate de statul român, numai cu ajutorul cabinetelor de avocatură specializate în despăgubiri ANRP.
“Începând cu 2014 se vor putea depune din nou în instanță cereri de solicitare a plății sumelor cuvenite în urma despăgubirilor“, a declarat Mihai Lucian Lungu avocat titular al Cabinetului de avocatură M.L. Lungu. “Avem de-a face cu o reparație morală, emoțională și materială, pe care statul român o datorează acestor oameni. În anii în care am soluționat toate aceste dosare am văzut cât de fericiți sunt românii care își primesc în sfârșit dreptatea, la care nici nu mai sperau. Este un ciclu de viață care se încheie, o rană personală care se vindecă, nu numai un beneficiu material. Am înțeles acest lucru lucrând îndeaproape cu ei, aflându-le poveștile de viață”, a explicat avocat Mihai Lungu.
Cabinetul de avocatură M.L. Lungu a soluționat peste 300 de dosare în ultimii cinci ani, cu o rată de succes de 100%.
Românii care au dreptul să solicite despăgubiri statului român în baza legii 290/2003 sunt proprietarii sau urmașii proprietarilor de imobile sechestrate aflate în Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace de la Paris din 10 februarie 1947. Valoarea totală a despăgubirilor plătite până acum de stat în baza Legii 290/2003 este de aproximativ 165 milioane lei.
De cealaltă parte, în baza Legii 9/1998, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.) a acordat în perioada 1998-2010 compensaţii în valoare de aproximativ 465 milioane lei. Despăgubirile au fost încasate de cetăţenii români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar, în urma aplicării Tratatului de la Craiova din 7 septembrie 1940.
“Până în prezent peste 25.000 de beneficiari au primit despăgubiri şi compensaţii, în valoare de peste 630 milioane de lei, dintre care 2.908 în baza Legii 290/2003 şi 22.668 beneficiari în baza Legii 9/1998”, a adăugat avocatul Mihai Lucian Lungu.
De prevederile Ordonanţei de urgenţă 10/2013 beneficiază foştii proprietari şi moştenitorii legali ai acestora, până la gradul al IV-lea inclusiv, care la data formulării cererii au cetăţenie română şi posedă acte doveditoare, certificate de către autorităţi, completate cu declaraţii autentificate.
Durata de soluţionare a unui dosar variază între 12 luni şi 9 ani.

Despre cabinetul de avocatură “M. L. Lungu”
Cabinetul de avocatură “M. L. Lungu” este lider pe piaţa de recuperare a despăgubirilor datorate de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – în baza Legii nr. 290/2003, precum şi a Legii nr. 9/1998 – cu o rată de succes de 100%. În cei peste 15 ani de activitate, avocatul Mihai Lucian Lungu, membru al Baroului Bucureşti, a câştigat peste 1000 de dosare.
Cabinetul “M.L. Lungu” asigură consultanţă gratuită celor care au dreptul să obțină despăgubiri de la ANRP. Sumele necesare derulării procedurilor judiciare sunt suportate de către cabinet, urmând a fi restituite la încasarea sumelor plătite de statul român. Onorariul cabinetului se încasează după ce proprietarii au intrat în posesia sumelor de drept.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava