Concert pascal
MOPAN Suceava

Școala noastră a fost gazda celei de-a patra întâlniri având ca scop activități de predare, învățare și formare în cadrul proiectului „We do STEAM together” (STEAM), realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+ 2020-1-TR01-KA229-093254_5 proiect de parteneriat strategic – acţiunea cheie 2, coordonat de Colegiul Particular Vafki al Universității Ondokuz Mayıs (OMU) din orașul turcesc Samsun și având ca parteneri școli din Portugalia, Polonia și Estonia. Activitățile au reunit 40 de elevi și 15 profesori din cele cinci țări partenere. Programul a  fost variat, cuprinzând: vizite de studiu, vizite de documentare culturale și științifice, workshopuri, observarea unor ecosisteme, vânătoare de comori, toate acestea cu scopul îndeplinirii obiectivelor proiectului, dezvoltării gândirii critice a elevilor, integrării aspectelor culturale în educație.

Prima zi a debutat cu ceremonia de bun-venit și prezentarea delegațiilor. Pentru o mai bună cunoștere a culturii românești, elevii școlii noastre au pregătit un scurt program de cântece și dansuri populare din Bucovina.  A urmat vizitarea școlii, activități de spargere a gheții pentru elevi iar pentru profesori o întâlnire metodică și de management al proiectului. Gazdele noastre, împărțite în echipe internaționale, au experimentat cultura câmpulungeană prin participarea la la o aventură urbană de tip treasure hunt prin care au descoperit clădirile istorice și obiectivele culturale din municipiul Câmpulung Moldovenesc.

Cea de a doua zi a avut un program încărcat și a constat în organizarea a patru  ateliere de lucru, a unei conferințe internaționale pentru profesori și a unui concurs Kahoot pentru elevi. Activitățile de învățare și formare au fost prezentate de către elevii școlii noastre din clasa a VII-a A, Theodor Țaran, Eduard-Bogdan Ifrim și David Covalschi îndrumați de prof. Lăcrămioara Băcanu și  au cuprins activități teoretice și practice, precum: energia regenerabilă – energia solară, panouri solare, construirea roboților cu celule solare; programarea mini-roboților cu Arduino Uno R3, senzori de temperatură și umiditate, ministații meteo; chimie experimentală – Cum să scoți petele de iod, Metalul care plutește, Vulcanul, Pasta de dinți a elefantului. Oaspeții noștri au fost foarte impresionați de atelierele de lucru ”Tehnica realizării obiectelor artizanale”. Mulțumim domnilor Laurențiu Cuciurean pentru demonstrațiile și prezentarea colecției de obiecte realizate din corn de cerb (Flori de Colț, tablouri, seturi de bijuterii, coliere etc)  realizate cu pasiune în timpul liber. Mulțumim domnului Vasile Ichim pentru prezentarea și explicarea modului cum realizează obiecte tradiționale în miniatură, adevărate bijuterii artizanale cum ar fi car, ciutură, donițe, stative.

În cadrul sesiunii de lucru pentru profesori au fost au fost evaluate activitățile proiectului  de toți partenerii și de coordonator. Au fost stabilite măsuri de îmbunătățire și structura activităților pentru ultima mobilitate din Estonia, discuții despre întocmirea raportului final, completarea corectă a platformei Mobility Tool+, calitatea și structura produselor finale, completarea platformei eTwinning STEAM, actualizarea site-ul STEAM, a paginii de Facebook STEAM, discuții pentru realizarea următoarelor activități din proiect.

Ziua de marți s-a încheiat cu succes în cadrul Conferinței Internaționale ediția I ,,STEAM în predarea științelor reale – abordări inter și transdisciplinare”, organizată de școala noastră.  Au fost argumentate și demonstrate  noi abordări metodice și produse didactice care ar putea să contribuie la creșterea interesului elevilor privind studierea științelor reale. Sperăm mult că această conferință va deveni una tradițională în spațiu nostru educațional și va genera soluții practice privind dezvoltarea și implementarea metodologiei studierii științelor reale.

În a treia zi de activități ne-am deplasat la Observatorul Astronomic Suceava, locul în care elevii și profesorii oaspeți și gazde au descoperit prin proiecții Soarele, Luna, planetele şi aproximativ 6000 de stele vizibile cu ochiul liber pe cerul boreal şi austral, imaginea dinamică a Sistemului Solar, planeta Jupiter cu sateliţii galileeni, evoluţia cometei Donati, fenomenul stelelor căzătoare (meteori) şi mişcarea unui satelit artificial.

Vizita de documentare la Universitatea Suceava a fost facilitată de către domnul inspector general adjunct, prof. dr. Petru CRĂCIUN și de amabilitatea  domnului Prorector cu activitatea ştiinţifică prof.univ. dr. Mihai DIMIAN. În cadrul vizitei am participat la demonstrații în laboratoarele facultății, Laboratorul de Materiale Avansate şi Nanotehnologii, Laboratorul de Procese Biologice Fundamentale, Laboratorul pentru Controlul Microbiologic al Produselor Alimentare, Laborator pentru calitatea apei, Laboratorul de control al calității cerealelor și produselor de panificație, Laboratorul de biocombustibili, Laboratorul de calculatoare de înaltă performanţă, Laboratorul dispozitive de identificare radio și dispozitive cu rază scurtă de acțiune, Facultatea de Educație fizică și Sport, sectorul de invenții și brevete, unde am schimbat impresii și ne-am întâlnit cu persoane reprezentative pentru diferite domenii de activitate. La final gazdele noastre, profund impresionate de activitatea științifică ,și-au manifestat dorința de a încheia noi proiecte Erasmus+ cu USV.

Vizita de documentare la Mănăstirea Dragomirna, construită în secolul al XVII-lea, renumită în arhitectura ortodoxă pentru proporțiile sale unice și detaliile complicate, în mare parte sculptate în piatră, și la Mănăstirea Voroneț, cunoscută sub numele de „Capela Sixtină a Orientului” pentru frescele sale vii, pereții lui Voroneț prezintând o nuanță intensă de albastru cunoscut în România drept „albastru Voroneț” (patrimoniul UNESCO) a încheiat ziua cu experiența puternic plăcută asupra gazdelor despre valorile intelectuale și culturale românești.

În a patra zi au fost organizate vizite de documentare în zona de conservare Rarău și la Institutul de Științe și Cercetări Silvice Câmpulung Moldovenesc, având scop de conștientizare a rolului padurii,  florei și faunei, iar în acest sens a fost realizată o prezentare interactivă referitoare la activitățile pe care Institutul le desfășoară în corelare directa cu rolurile pe care pădurea le are din punct de vedere ecologic, economic, social. De asemenea, a fost prezentată flora și fauna protejată din pădurile Bucovinei, au fost menționate mai multe aspecte interesante referitoare la activitatea de inventică.

Cea de-a cincea zi a întâlnirii reprezentanților celor cinci școli partenere a cuprins vizita de documentare la Muzeul Ouălor din Vama, unde doamna Letiţia Orsinschi–Heisser, artist încondeietor de ouă, întemeietoare a muzeului şi o neobosită ambasadoare a culturii bucovinene în întreaga lume, a prezentat semnificaţiile şi simbolistica oului din punct de vedere antropologic, artistic și cultural. A urmat o activitate de documentare la Defileul Morii Diavolului protejat ca rezervație geologică. La finalul activităților a avut loc ceremonia de înmânare a certificatelor de participare, moment de emoție dar și de tristețe că ne luăm rămas bun.

Activitățile realizate în timpul mobilității din școala noastră au avut un puternic caracter formativ-aplicativ. Sarcinile de lucru au permis colaborarea în echipe internaționale în vederea realizării activităților. Schimbul școlar, în ansamblul său, a fost o experiență benefică atât pentru cadre, care au putut prelua direct modele educaționale, dar și pentru elevii participanți, care, prin colaborarea cu partenerii, au devenit actori ai propriei formări, prin beneficiile schimbului de bune practici, provenite din 5 sisteme de învățământ diferite: român, portughez, polonez, estonian și turc. Participanții au rămas cu achiziții temeinice și amintiri plăcute din Câmpulung Moldovenesc și Suceava. Impresionați de tot ceea ce au văzut, au înțeles că România este o țară frumoasă, cu oameni speciali, care poate oferi multe oportunități culturale și științifice.

 

Coordonator de proiect,

prof. Lăcrămioara Băcanu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava