Concert pascal
MOPAN Suceava

Școala I. Osnovna Skola Čakovec din Croația a fost timp de cinci zile gazda celei de-a treia mobilități din cadrul proiectului de schimb interșcolar din cadrul Programului Erasmus+, acțiunea KA2, cu titlul ,,Struggle Against Values Extinction – SAVE”, număr de referință 2020-1-RO01-KA229-080276_1. Alături de elevi și profesori din Italia, Croația, Portugalia, Bulgaria și Turcia, au participat elevii Dario-Alexandru Gârlea, Ioan Uriciuc, ambii în clasa a VI-a, Vasile Nichituț și Theodor Țaran din clasa a VII-a și două cadre didactice, Lăcrămioara Băcanu și Gabriela-Nicoleta Cîrloanță.

Scopul principal al proiectului este ca elevii și profesorii să cunoască și să aprecieze identitatea locală, tradiția, cultura și aspectele care țin de moștenirea culturală proprie, lucru ce îi ajută să conștientizeze faptul că toate acestea fac parte dintr-un tablou mai mare, acela al unei culturi comune europene/internaționale.

În timpul celor cinci zile ale mobilității, programul a fost dens. Participanții au discutat despre îndeplinirea responsabilităților și sarcinilor fiecărui partener, implicit despre stadiul realizării produselor finale comune, despre gradul de realizare a planului de acțiuni, a planului de monitorizare-evaluare și a planului de vizibilitate-diseminare-exploatare a rezultatelor proiectului.

Fiecare școală a fost prezentată elevilor, părinților și comunității locale din Čakovec, pentru a înțelege particularitățile tuturor partenerilor și a afla informații despre originea etnică a noilor prieteni.

Elevii participanți au fost distribuiți în echipe internaționale și au lucrat împreună cu mult entuziasm în cadrul atelierelor de lucru „Arta gătitului european”, „Dansuri populare tradiționale croate”, „Moștenirea culturală în fotografie” și „Legenda veche din județul Međimurje”.

Vizitele de documentare ale elevilor și profesorilor din țările partenere au avut ca rezultate îmbunătățirea cunoștințelor culturale despre Croația, realizarea conexiunii între contextele istorice și culturale ale Croației și propria țară, au înțeles unitatea în diversitate, ceea ce va duce la toleranță, respect și cooperare în timpul derulării proiectului. Patrimoniul UNESCO din Croația include numeroase monumente, locuri unice prin frumusețea lor și încărcate de istorie, precum orașul vechi Varaždin, castlelul Trakošćan, Muzeul Međimurje din Čakovec, capitala țării orașul Zagreb, moara muzeu Sveti Martin și colecția etnofolclorică  din Sveta Marija.

După sesiunea LTA profesorii şi–au  îmbunătățit abilitățile de predare, au învățat noi tehnici și metode de lucru cu elevii de la nivel primar, și-au însușit tehnicile de utilizare a TIC în realizarea activităților de învățare școlare și extrașcolare.

Această mobilitate a constituit pentru toți participanții o oportunitate inedită de cooperare, de dezvoltare instituțională, a oferit șansa de a trăi o minunată experiență de învățare care a creat o punte între diferite culturi și a transmis cât de importante sunt valorile culturale moștenite. A fost o experiență deosebită și interesantă, atât din punct de vedere educațional, cât și cultural, în care elevii și profesorii au avut ocazia de a participa la activități educative în aer liber și în școală, îmbunătățindu-și competențele interculturale, TIC și de comunicare în limba engleză.

 

Coordonatori de proiect,

Prof. Marcela Norocel

Prof. Băcanu Lăcrămioara

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava