Concert pascal
MOPAN Suceava

Seria activităților derulate în cadrul proiectului „Les  après-midi francophones” la Alianța Franceză din Suceava continuă cu întâlnirea online Le Printemps de Poètes/Primăvara Poeților, care va avea loc pe 23 februarie, ora 18.00. Invitata acestei săptămâni este Jocelyne Renou, Președinta Asociației franceze Echanges culturels de Création Littéraire, Artistique, Technique et Scientifique/Schimburi Culturale de Creație Literară, Artistică, Tehnică și Științifică (ECCLATS), o asociație care organizează diverse activități culturale – conferințe, expoziții, seri de lectură, concerte, etc.

Primăvara Poeților este o manifestare destinată celebrării artei poetice, inițiată de fostul ministru francez al culturii, Jack Lang, în anul 1999, și se desfășoară în luna martie. Începând cu anul 2001, fiecare ediție are o temă specială, în jurul căreia gravitează creațiile poetice propuse de participanți. Speranța, Râsul, Copilăria, Ardoarea, Frumusețea, Curajul, Dorința au fost doar câteva din subiectele propuse în edițiile precedente. Creat de Ministerul Culturii și organizat de Centrul Național pentru Poezie, evenimentul propune anual mai mult de 15000 de activități (concursuri de creație poetică, recitaluri de poezie, întâlniri cu autori contemporani, etc.) în Franța și Quebec, dar și în cele 65 de țări participante la proiect. În 2016, manifestarea a primit premiul Goncourt pentru poezie.

Jocelyne Renou, absolventă a Conservatorului de Artă Dramatică și a Școlii Internaționale de Teatru Jacques Lecoq, participă la acest eveniment de mai bine de 15 ani, în ultimii 7 în calitate de organizator și reprezentant al Asociației ECCLATS. Pentru anul 2022, Primăvara Poeților propune ca temă Efemerul, adică celebrarea și imortalizarea acelor clipe trecătoare care marchează viața și sufletul omului pentru eternitate. În concordanță cu tematica acestei ediții, invitata franceză a pregătit, într-un recital inedit, o selecție de poeme scrise de autori consacrați (Louis Aragon, Raymond Queneau, Robert Desnos, Paul Eluard, Léopold Sédan Senghor, etc.) prin care se dorește (re)descoperirea frumuseții poeziei francofone și a creației poetice în general.

Linkul de participare la această întâlnire online va fi disponibil pe adresa de facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151, dar și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro. Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public și sunt gratuite.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava