Concert pascal
MOPAN Suceava

Asociația Moașelor Independente (AMI) a lansat primul helpline, la nivel național, dedicat tinerilor și adolescenților pentru sănătatea sexuală și reproductivă și combaterea violenței de gen, la care aceștia pot primi informații sigure și consiliere privind sănătatea reproductivă, prevenirea abuzurilor, educație privind consimțământul, servicii medicale sigure pentru sănătatea sexuală și reproductivă, inclusiv prin telemedicină, și pot beneficia de management de caz și programări la servicii medicale.

Potrivit asociației, linia telefonică +40 722 265 269 este operată de personal cu pregătire medicală și formare în ceea ce privește îngrijirea centrată pe pacient, egalitatea de gen și combaterea violenței, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății pentru probleme de sănătate și abordarea sensibilă la gen pentru problemele de violență.

Linia este disponibilă zilnic, inclusiv în weekend, în intervalul 9.00 – 21.00, și poate fi apelată din orice rețea națională și internațională, cu tarif normal pentru rețele naționale.

Evenimentul de lansare a avut loc miercuri, 1 noiembrie, la București, și a reunit cadre medicale, experți din România și internaționali în sănătatea sexuală, reproductivă și combaterea violenței de gen, psihologi, profesori, tineri și adolescenți, precum și reprezentanți ai altor organizații ale societății civile din România și internaționale.

„Am lansat AMI Youth Helpline, în principal, pentru fete și băieți cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de aniși pentru femeivulnerabilecuvârsta de peste 25 de ani, supraviețuitoare aleviolenței bazate pe gen și violenței din parteneriate intime, femei cu dizabilități, femei fără venituri și din alte categorii vulnerabile”, a declarat în cadrul evenimentului de lansare Irina Mateescu, moașă licențiată, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente.

„România se confruntă cu o lipsă cronică de educație pentru sănătate, bazată pe dovezi, în școli, iar acest lucru, împreună cu lipsa de contracepție gratuită, conduc la ratele extrem de ridicate din țara noastră în ceea ce privește sarcinile la adolescente și decesele materne și infantile. Tinerii și adolescenții trebuie să fie informați și să-și cunoască drepturile. Spre exemplu, că de la vârsta de 16 ani pot accesa servicii de sănătate sexuală și reproductivă fără aprobarea părinților, inclusiv teste, screeninguri, avorturi, contracepție, asistență maternală și nașteri. Accesul la avort este restricționat în majoritatea spitalelor publice. Femeile și fetele se confruntă cu dificultăți în accesarea acestui serviciu și uneori recurg la avorturi nesigure, punându-și în pericol sănătatea și viața. Iar asta se întâmplă din cauza constrângerilor financiare, a lipsei de acces la contracepție de urgență sau a refuzului unităților medicale publice de a-și îndeplini obligațiile legale. De aceea, este vital să primească educația și informațiile necesare pentru a se proteja de sarcini nedorite, de boli cu transmitere sexuală și să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie. Autoritățile trebuie să asigure acces universal la servicii medicale de bună calitate și campanii de conștientizare privind accesul la sănătate și prevenirea violenței bazate pe gen și să protejeze astfel tinerii, fetele și femeile pe toate căile posibile”, a mai declarat Irina Mateescu.

Totodată, Asociația Moașelor Independente atrage atenția și asupra cazurilor de violență bazată pe gen, violență în cadrul relațiilor intime și asupra abuzurilor sexuale cu victime minore.

„Încă o problemă cu care se confruntă fetele și femeile este prevalența ridicată a violenței bazate pe gen și a violenței în cadrul relațiilor intime. 30% dintre femeile din România s-au confruntat cu violență fizică și/sau sexuală cel puțin o dată de la vârsta de 15 ani, potrivit datelor unui sondaj efectuat de Agenția Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale. Cea mai mare parte a violenței bazate pe gen se întâmplă în spațiul privat, 24% dintre femeile din România s-au confruntat cu violență fizică și/sau sexuală din partea unui partener. Datele sunt îngrijorătoare și în privința abuzurilor sexuale cu victime minore, cu o medie de 14 cazuri noi în fiecare zi în România”, a arătat Irina Mateescu.

„Vrem ca tinerii și adolescenții din România să știe că pot apela la AMI Youth Helpline cu încredere, să se informeze și să primească sprijin, îndrumare, gestionarea cazurilor și suport specific pentru orice îi neliniștește despre corpul, sănătatea și siguranța lor, că găsesc un loc în care suntem pregătiți și formați să acționăm ca avocați pentru drepturile și nevoile lor. Știm cât de important este ca tinerii să poată vorbi fără bariere despre problemele lor, de aceea toate discuțiile sunt confidențiale și pot suna inclusiv anonim și vor primi sprijinul de care au nevoie”, a mai precizat Irina Mateescu.

Reamintim și că Asociația Moașelor Independente și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) au încheiat recent un protocol de colaborare pentru informarea și sensibilizarea populației în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, combaterea stereotipurilor de gen, prevenirea și combaterea violenței domestice și a altor forme de violență de gen, a discriminării pe criteriu de sex și a traficului de persoane, cât și pentru promovarea drepturilor fetelor și femeilor în ceea ce privește sănătatea reproductivă. Mai multe detalii despre parteneriat pot fi găsite aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava