Concert pascal
MOPAN Suceava

Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul XTB, companie de tranzacționare și investiții pe bursele internaționale.

Cele mai recente activități de pe piață au prefigurat o escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu însă,  în acest moment, evoluția burselor va depinde de modul în care va răspunde Israelul.

Un aspect trecut cu vederea până acum este acela că Israel a plătit scump utilizarea de sâmbătă a sistemului de apărare, demers estimat la peste un miliard de dolari. La polul opus, atacul a costat Iranul mai puțin de 10% din această sumă.

Atât timp cât Iranul și Israelul nu se îndreaptă spre un conflict militar direct între cele două țări, petrolul ar putea lupta pentru a se consolida la 100 de dolari pe baril – pe de o parte datorită OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), care ar putea crește producția, și pe de altă parte, datorită SUA, explică analiștii XTB.

Având în vedere faptul că președintele american Joe Biden va fi pe buletinele de vot în câteva luni, orice decizie care ar putea duce la creșterea prețului petrolului s-ar traduce într-o pierdere importantă de voturi.

În plus, sancționarea Iranului nu numai că ar provoca noi creșteri ale prețului, dar ar avantaja și Rusia, care ar putea obține, astfel, o cotă mai mare de piață.

Într-o perioadă guvernată de incertitudine generalizată și de inflație ridicată, mărfurile vor juca un rol cheie în economia globală, apropiindu-ne de o perioadă de stagflație. În trecut, fenomenul de stagflație s-a dovedit a fi pozitiv pentru activele fizice, cum ar fi proprietățile imobiliare și mărfurile.

Investitorii ar putea, de asemenea, să caute să obțină profituri, având în vedere creșterile din ultimele luni de pe piețe. Unele sectoare beneficiază deja de pe urma acestor evenimente majore de la nivel mondial, cum ar fi companiile de petrol și gaze sau sectorul apărării – mai ales în contextul în care SUA vor aproba noi soluții de sprijin pentru Israel, dar și pentru Ucraina, subliniază analiștii din cadrul XTB.

Cu toate acestea, pe termen scurt, investitorii ar putea să-și concentreze investițiile în active de refugiu, cum ar fi aurul sau dolarul sau chiar – într-o măsură mai mică – în titlurile de stat americane.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava