Concert pascal
MOPAN Suceava

Prefectura Suceava informează că în cadrul ultimei ședințe de lucru a Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava a fost analizată și situația cererilor nesoluționate prin emiterea titlului de proprietate la nivelul comisiilor locale de fond funciar din județ, precum și suprafața necesară de teren agricol/forestier corespunzătoare acestora.

Instituția Prefectului a solicitat tuturor comisiilor locale de fond funciar din județ să comunice situația cu privire la numărul cererilor nesoluționate prin emiterea titlului de proprietate și suprafețele de teren agricol și forestiere necesare pentru finalizarea procesului de reconstituire corespunzătoare cererilor nesoluționate prin emiterea titlului de proprietate.

Conform datelor comunicate de către comisiile locale, la nivelul județului Suceava, pentru luna mai 2023, situația se prezintă astfel:

– total cereri nesoluționate 10.581 din care 7152 cereri pentru teren agricol și 3429 cereri pentru teren cu vegetație forestieră (față de un număr total de 16051 cereri din care 10877 titluri pentru teren agricol și 5174 pentru teren cu vegetație forestieră comunicat la nivelul lunii noiembrie 2021).

Astfel, s-a constatat că în perioada noiembrie 2021 – mai 2023 au fost soluționate un număr de 5470 de cereri. Față de această situație, comisia județeană a apreciat ca necesar a se relua această analiză pentru luna decembrie 2023.

Suprafețele de teren agricol și de teren forestier necesare pentru finalizarea procesului de reconstituire corespunzătoare a cererilor nesoluționate prin emiterea titlului de proprietate pentru teren agricol și teren cu vegetație forestieră sunt următoarele, conform datelor transmise de comisiile locale de fond funciar:

– 4202,1217 ha teren agricol;

– 9.803,4802 ha teren cu vegetație forestieră.

Motivele care generează întârzieri în emiterea titlurilor de proprietate identificate în activitatea de coordonare a comisiei județene constau în principal în:

 situaţii litigioase;

 modificări de amplasamente;

 vechiul amplasament ocupat legal prin aplicarea legilor fondului funciar anterioare şi se refuză amplasamentul oferit de comisia locală;

 nu s-a putut identifica terenul pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate prin hotărâri judecătoreşti;

 lipsa disponibilului de teren rezervă la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar;

 Agenția Domeniilor Statului (ADS) nu dispune pe teritoriul judeţului Suceava de terenuri ce pot fi puse la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar;

 lipsa planurilor parcelare;

 deși cetățenii dețin terenurile în cauză, nu se prezintă pentru întocmirea documentației în vederea emiterii titlului de proprietate;

 suprafeţe de teren cu vegetaţie forestierǎ reconstituite persoanelor fizice prin hotǎrâri judecǎtoreşti definitive şi irevocabile, revendicate în instanţă de Fundaţia „Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei” sunt inventariate și supuse reginului juridic de la art. 18 lit. c) din HG nr. 401/2013 cu modificările și completările ulterioare;

 incidența Deciziei CCR nr. 395/2017 pentru terenurile cu vegetație forestieră;

 pentru terenurile cu vegetație forestieră, refuzul persoanelor îndreptățite de a identifica terenuri din cele puse la dispoziție de către ocoalele silvice, cu respectarea prevederilor art. 18 din HG nr. 401/2013 cu modificările și completările ulterioare etc.

În contextul în care ADS nu dispune pe teritoriul judeţului Suceava de terenuri ce pot fi puse la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar, preocuparea comisiei județene materializată în Regulamentul de organizare și funcționare al acesteia aprobat prin Hotărârea nr. 28/2021 a fost de a stabili documentele care vor fi înaintate de către comisiile locale în susținerea Anexei nr. 11 la HG nr. 401/2013 cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele care optează pentru soluționarea cererilor prin acordarea de măsuri compensatorii prin puncte potrivit prevederilor Cap. III din Legea nr. 165/2013 cu modificările și completările ulterioare.

Pentru terenurile cu vegetație forestieră s-au stabilit documentele care vor fi înaintate de către comisiile locale în susținerea Anexei nr. 11 la HG nr. 401/2013 cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele care optează pentru soluționarea cererilor prin acordarea de măsuri compensatorii prin puncte potrivit prevederilor Cap. III din Legea nr. 165/2013 cu modificările și completările ulterioare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava