Concert pascal
MOPAN Suceava

                Prejudiciu de aproape 9000 de lei după două furturi din autovehicule, fapte facilitate de superficialitatea în asigurarea bunurilor personale.

Principala cauză a furturilor din auto este neasigurarea vehiculelor pe perioada picnicurilor, a vehiculelor parcate în curţile locuinţelor, sau neasigurarea autoturismelor chiar şi pentru câteva momente atunci când şoferii se deplasează la unităţi de alimentaţie publică sau în alte locaţii.

În primele 5 luni ale anului au fost sesizate 113 furturi din auto sau de componente (oglinzi, capace roţi, ştergătoare, spoilere, etc.). În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrează o scădere cu 56 sesizări privind furturile din auto.

Deşi se constată o scădere statistică sunt în continuare persoane care ignoră reguli preventive minime, expunându-se astfel  victimizării. Astfel, doar într-o singură zi, în data de 26 iunie 2015, au fost sesizate două furturi din autoturisme, cauza favorizantă fiind neasigurarea prin închidere a uşilor şi lăsarea unor obiecte de valoare la vedere.

La data de 26.06.2015, ora 19:30,  Postul de poliție Grănicești,  a fost sesizat telefonic de  o femeie de  31 ani din  localitate,  cu privire la faptul că o persoană necunoscută i-a sustras din autoturismul  proprietate,  parcat pe raza satului Românești, poșeta în care se aflau documentele personale și suma de 8.000 lei.

Din cercetări s-a stabilit că femeia este angajată ca operatoare/vânzătoare la o stație de comercializare carburanţi, iar la serviciu s-a deplasat cu autoturismul pe care l-a parcat, lăsând poșeta pe bancheta din spate, geamurile laterale din partea dreaptă deschise pe jumătate și autoturismul neasigurat.

Cercetările sunt continuate de Postul de poliţie Grăniceşti,   sub aspectul  săvârșirii infracțiunii de  ,,furt calificat’’, pentru identificarea autorului şi recuperarea prejudiciului.

Tot la data de 26.06.2015, ora 19.40 Poliția municipiului Suceava,  a fost sesizată prin SNUAU 112,   de un tânăr de  24 ani din municipiul Câmpulung Moldovenesc,   despre faptul că persoane necunoscute, prin spargerea geamului portierei stânga față, au pătruns în interiorul  autoturismului   parcat  în parcarea unui hypermarket din mun. Suceava,  de unde au sustras o borsetă lăsată la vedere în care se afla un portmoneu și mai multe bunuri personale, prejudiciul fiind de circa  600 lei.

Cercetările sunt continuate de BIC Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de: ,, furt calificat ’’,  pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

Având în vedere analizele realizate la nivelul IPJ Suceava dar şi faptul că, în continuare, există şoferi care nu dispun măsuri preventive minime, în data de 27.06.2015, între orele 10.00 – 14.00 poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, dar şi poliţiştii de proximitate de la nivelul subunităţilor de poliţie,  au organizat activităţi de informare a posesorilor de vehicule, promovând recomandări preventive cu privire la furturile din auto şi de componente auto.

În parcările supermarket-urilor din municipiul Suceava, în zona în care se organizează Zilele Sucevei, în parcările blocurilor dar şi în zonele de agrement din judeţ au fost distribuite peste 800 de pliante cu mesajul ,,Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor”. De asemenea, materiale preventive au fost postate şi sub ştergătoarele vehiculelor. Materialele au promovat măsuri de siguranţă, cea mai elementară fiind asigurarea prin închidere cu cheia a autoturismului.

                    În discuţiile purtate în cadrul acţiunii cu posesorii de vehicule au fost prezentate şi cele două cazuri recente,tocmai pentru a arăta că oricine poate cădea victimă hoţilor dacă nu respectă norme preventive minime.

Totodată, poliţiştii au atras atenţia cu privire la modul de asigurare a vehiculelor, dar şi cu privire la locaţiile de parcare şi la bunurile pe care cetăţenii le lasă în interiorul autoturismelor.

Pentru a preveni furturile din auto, poliţiştii recomandă, încă o dată:

–          nu parcaţi autoturismul în zone neiluminate, la adăpostul întunericului, hoţii pot acţiona nestingheriţi;

–          nu lăsaţi în interiorul autoturismului acte sau alte valori ;

–          în timpul zilei asiguraţi-vă autoturismul prin blocarea tuturor portierelor ;

–          când părăsiţi autoturismul, chiar pentru un minut, nu vă zgârciţi cu timpul dumneavoastră  şi asiguraţi portierele ; indicat ar fi şi cuplarea sistemului de alarmă;

–          nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare, genţi sau lucruri ce ar putea trezi interesul hoţilor; aceştia acţionează atât în parcările aglomerate cât şi din mers, încercând portierele maşinilor staţionate;

–          dacă la bordul autoturismului aveţi montată aparatură electronică de valoare, gen, radio casetofoane scumpe sau CD playere, sisteme de navigaţie, staţii auto, este indicat să fie luate în casă pe timpul nopţii;

–          încercaţi să montaţi aparatura audio pe un sistem tip şină, cu fişe, care să permită o deconectare uşoară şi fără riscuri ;

–          nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii ;

–          nu lăsaţi în maşină bani, cărţi de credit, ordine de plată sau alte obiecte ; obiceiul de a încuia în torpedou banii , atrage de obicei atenţia;

–          cumpăraţi-vă şi dotaţi-vă autoturismul cu sisteme sigure antifurt pentru portiere, portbagaj şi nu în ultimul rând pentru rezervor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
Etichete
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava