Concert pascal
MOPAN Suceava

Autorităţile sucevene iau în calcul detonarea podurilor şi aglomerărilor de gheaţă formate pe râul Moldova în localitatea Colacu, din comuna Fundu Moldovei. Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Suceava, datorită creşterii temperaturii atmosferice şi a precipitaţiilor importante din ultimele două zile, formaţiunile de gheaţă formate anterior în albiile râurilor Bistriţa şi Moldova, precum şi pe afluenţii acestora, s-au desprins deplasându-se în aval sub formă de blocuri şi zăpoare de gheaţă şi au format aglomerări în secţiuni mai înguste ale albiilor şi la coturi, în spatele cărora s-au acumulat cantităţi importante de apă. Prefectura informează că prin deviere de la cursul normal al albiilor, acestea puneau în pericol gospodăriile şi operatorii economici riverani.
„Fenomenul a debutat în ziua de luni 11.01.2016, ora 18.20, situaţia fiind monitorizată de pompieri de la ISU, de lucrători de la SGA şi CLSU, şi s-a amplificat în dimineaţa zilei de 12.01.2016 prin desprinderi succesive de gheaţă pe râul Bistriţa, în dreptul localităţilor Cârlibaba (06.40, aglomerări pe o lungime de 400m), Iacobeni (08.51, 200m), Vatra Dornei şi Dorna Arini, pe râul Dorna în comuna Dorna Candreni şi pe râul Moldova în localităţile Breaza şi Fundu Moldovei”, se precizează în comunicatul Prefecturii Suceava.
Astfel, pentru limitarea efectelor periculoase, la Iacobeni au intervenit echipaje de pompieri de la detaşamentul Vatra Dornei, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, Detaşamentul de Jandarmi Vatra Dornei, poliţia, Serviciul de Gospodărire a Apelor, lucrători şi utilaje de la SDN Câmpulung Moldovenesc, precu, şi alte forţe locale mobilizate în zonele critice. Ca urmare a creşterii continue a debitului râului Bistriţa şi a acumulărilor de gheaţă formate, forţele deplasate în teren au intervenit pentru evacuarea apei din două curţi şi din sediul unei societăţi comerciale (gater).
De precizat că în municipiul Vatra Dornei a fost distrusă o punte pietonală.
În acelaşi timp, pe râul Moldova, în localitatea Fundu Moldovei au intervenit mai multe echipaje de la detaşamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc, precum şi două utilaje de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi trei lucrători SGA cu 1 autospecială.
Alte probleme au fost semnalate în comuna Breaza, acolo unde autorităţile locale şi judeţene au intervenit pentru îndepărtarea acumulărilor de gheaţă. „Dacă situaţia o va impune se ia în calcul distrugerea prin metode pirotehnice a podului şi a aglomerărilor de gheaţă de pe râul Moldova în dreptul localităţii Colacu, comuna Fundu Moldovei, precum şi supraînălţarea digului din aceeaşi localitate”, a anunţat Prefectura Suceava. Intervenţia tuturor forţelor şi mijloacelor a fost coordonată de către prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim şi condusă operaţional în teren de către inspectorul şef al ISUJ, generalul de brigadă Ion Burlui, la intervenţii fiind prezent şi şeful SGA Suceava, Daniel Drăgoi.
Acesta din urmă a ţinut să adauge că „având în vedere faptul că formaţiunile de gheaţă şi zăpoarele din bazinul hidrografic al râului Bistriţa prezintă un pericol potenţial de inundaţii deosebit de grav, pentru o mai bună monitorizare a fenomenului au fost încheiate Convenţii privind supravegherea coordonată a cursurilor de apă la nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă din zonă”.
În urma monitorizării cursurilor de apă pe parcursul zilei de astăzi de către SGA, Daniel Drăgoi a arătat că pe raul Dorna, în comuna Poiana Stampei s-a format o aglomerare de gheață aflată între satele Prăleni și Podul Coșnei, pe o lungime de 1000m. Apa acumulată în amonte a afectat curtea unei pensiuni, însă în urma intervenției C.L.S.U. Poiana Stampei, aglomerarea s-a desprins, ghețurile curgând în aval.
De asemenea, pe pârâul Sarisor, afluent de stanga a paraului Neagra, comuna Şarul Dornei, la 30 de metri în aval de statia hidrometrica, s-a format o aglomerare de gheata pe o lungime de 50 de metri. “In amonte s-a acumulat apa ce a dus la inundarea drumului comunal si a unei curti la o casa nelocuita. CLSU Saru Dornei a intervenit cu un buldoexcavator pentru deblocarea albiei. Trebuie spus că pe raul Bistrita formatiunile de gheata sunt monitorizate in continuare in zona Zugreni. Apoi, pe râul Moldova, în comuna Breaza, zona Făgeţel, este o aglomerare de gheaţă cu o lungime de 400 de metri, cu acumulare de apă in amonte, care a afectat un pod metalic, iar pe malul drept sunt in pericol de inundare 3 gospodarii. Acesta zona este in continuare monitorizata de SGA Suceava, I.S.U. Suceava si C.L.S.U com Breaza”, a mai spus Daniel Drăgoi. El a arătat că supravegherea cursurilor de apă se realizează în permanenţă de S.G.A. Suceava prin observatorii din reţeaua staţiilor hidrologice.

Autorităţile sucevene iau în calcul detonarea podurilor de gheaţă de pe râul Moldova, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava