Concert pascal
MOPAN Suceava

Cardul de sănătate nu a creat mari probleme pe 1 mai, în prima zi de funcționare a sistemului, în condițiile în care medicii de familie au fost liberi. Lucrurile s-au, schimbat, însă, pe 4 mai, cînd avalanşa de solicitări a făcut ca sistemul să funcţioneze foarte greu şi să apară blocaje. Sistemul de operare care activează cardul este plin de erori și le crează mari probleme medicilor, dar şi pacienților.

“De dimineaţă parcă suntem în iad! Implementarea acestui sistem de acorare a consultaţiilor la asiguraţii peste 18 ani numai cu cardul de sănătate este un lucru care ne macină nervii şi ne pune la grea încercare răbdarea atît nouă, cît şi pacienţilor. Cred că sistemul nu este foarte bine pus la punct şi de aceia avem foarte multe discontinuităţi în această activitate, apar extrem de multe erori, trebuie să încercăm de foarte multe ori să reluăm manevrele, astfel încît nu pot decît să îmi exprim speranţa că în zilele următoare lucrurile se vor remedia pentru că, dacă o mai ţine mult aşa, nu exact ce ar putea să se întîmple. Am informaţii că această activitate cu cardurile de sănătate este la fel de dificilă şi la alte eşaloane, la farmacii, la laboratoare, la nivel de medic specialist. Sistemul este foarte încărcat, această corelaţie online cu serverul central este foarte aglomerată, nu ştiu în ce măsură sunt foarte pregătitţi să preia un asemenea volum de informaţii şi, ca atare, avem disfucţionalităţi în activitate care sunt în detrimentul bolnavilor şi al nostru, pentru că ne ocupăm mai mult de această birocraţie şi activitate pe calculator decît de activitatea medicală propriu-zisă”, a declarat dr. Irina Badrajan, medic de familie. Potrivit acesteia, au fost şi persoane care au venit fără card la consultaţie, pentru că au considerat că activarea cardului a fost suficientă, deşi atunci cînd a fost activat cardul şi în toate apariţiile în presă pe acest subiect a menţionat că nu se vor putea obţine servicii medicale decît numai în prezenţa cardului introdus în cititor. „Fiecare a înţeles ce a vrut. Bănuiesc că nici nu au fost atenţi atunci cînd li s-a explicat. Profit de ocazie şi reiau această idee: indiferent că a fost activat sau nu cardul, pacientul, cînd se prezintă la medicul de familie, trebuie să aibă acest card. Noi i-am invitat pe pacienţi să vină să activeze cardurile înainte de 1 mai deoarece această manevră ne-a luat foarte mult timp, nu 30 de secunde cum spunea preşedintele CNAS, ci minute bune, dacă sistemul avea de gînd să meargă. Nu este nici o nenorocire dacă pînă la această dată nu şi-au activat cardurile, cînd vor avea nevoie de un serviciu de sănătate se vor prezenta la medicul de familie, cardul va fi activat şi vor putea benificia de actul medical numai cu acest card care este activat, introdus în cititorul de card. Nu pot merge cu cardul neactivat la alte eşaloane. Se exclude folosirea cardului la orice unitate privată, deci dacă merg la un cabinet privat acolo plătesc consultaţia, nu este nevoie deloc de acest card. Cardul este valabil la orice unitate în relaţie contactuală cu CAS şi numai la persoanele asigurate. Mulţi au considerat primirea cardului, deşi ei sunt neasiguraţi, ca o asigurare de sănătate, dar este o înţelegere greşită”, a spus dr. Badrajan.

De la 1 mai, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Cardul face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Peste 17 mii de suceveni nu şi-au ridicat cardul de la CAS. Cardul de sănătate trebuie prezentat şi la internare şi externarea din spital, la laboratoarele de analize, dar şi la farmaciile care au contract de Casa de Sănătate. Fără card nu se eliberează reţelele compensate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava