Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto106 poze în acest set

Bucurie dar și bogăție în comunitatea poloneză din județul Suceava. Bogăție culinară pentru că în satul Solonețu Nou, comuna Cacica, s-a desfășurat ”Sărbătoarea roadelor”, eveniment tradițional al etniei poloneze, unde gospodinele au etalat la standurile frumos amenajate și decorate, roade și specialități culinare care de care mai ”ochioase” și mai savuroase: preparate din carne de tot felul, produse lactate, diferite feluri de zacuscă, dulcețuri, diverse sortimente de prăjituri, fructe proaspete. Nu au lipsit băuturile preparate în gospodărie care au destins atmosfera. Curtea Casei Polone din Solonețu Nou a fost arhiplină la picnicul desfășurat după Sfânta Liturghie. De menționat că slujba a fost oficiată de ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, slt. pr. Piotr Sokołowski capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, pr. Jerzy Najdek, capelanul muntenilor bucovineni din Polonia, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și parohul din Solonețu Nou, precum și preoți din dieceza de Iași. Au fost sfințite coroanele făcute pentru această sărbătoare și a roadelor.

Din program nu putea lipsi muzica și dansul dar și tombola tradițională. Spectacolul folcloric a fost susținut de ansamblurile poloneze „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, alături de membrii ansamblului „Dolina Nowego Sołonca” din Złotnik, formată din emigranți postbelici din Bucovina în Polonia și urmașii acestora, un grup de copii din Cacica, precum și invitați din Polonia: Fanfara Detașamentului de Pompierilor Voluntari și formația de muzică folclorică „Gacoki” din localitatea Gać, precum și formația de muzică populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie, dar și ansamblul „Pădurețul” al Școlii Gimnaziale din Pîrteștii de Sus.

Împreună cu comunitatea poloneză din România și cu participanții la Zilele Culturii Polone, au sărbătorit și: Ambasadorul Republicii Polone în România, Excelența Sa Paweł Soloch, charge d’affaires al Ambasadei RP la București Natalia Piotrowska, directorul adjunct al Cancelariei Consiliului Voievodatului Podkarpackie, Rozalia Mazur, reprezentantul Asociației „Wspólnota Polska” Zenka Bańkowska, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților delegația Schimbului 13 al Contingentului Militar Polonez din Craiova cu comandantul lor, maiorul Damian Gronek, precum și reprezentanți ai autorităților locale și centrale: subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene – doamna Doina Iacoban, primarul comunei Cacica – Petru Tudosi, primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc și directorul salinei Cacica, Radu Dîrțu. Ca în fiecare an gazdele evenimentului au fost: președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, împreună cu soția, Victoria Longher.

”Pot să spun că e ceva care nu am visat să fie atât de frumos astăzi cu foarte mulți oaspeți din Polonia, ansambluri,  fanfare, oaspeți de la Ambasada Poloniei la București, domnul ambasador, PS Pestru Sescu de la Iași, foarte mulți polonezi din România și din Polonia. Nu ne rămâne decăt să ne bucurăm pentru această sărbătoare și este extraordinar de frumos să vezi așa de multă lume împreună. Ne bucurăm că în aceste zile am putut arăta o mică parte din cultura și tradițiile noastre poporului român”, a declarat Ghervazen Longher.

Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, cea de-a XXIV-a s-a desfășura în zilele 24-26 august 2023 la Gura Humorului, Moara și Solonețu Nou. Organizatorul Zilelor Culturii Polone este Uniunea Polonezilor din România sprijinită de Institutul Polonez din București.

Sărbătoarea Roadelor din acest an a primit finanțare de la Cancelaria Primului Ministru prin intermediul Asociației „Wspólnota Polska”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava