Concert pascal
MOPAN Suceava

De 23 de ani Zilele Culturii Polone este un eveniment care cuprinde un simpozion pe tema relațiilor polono-române de-a lungul secolelor și evenimente culturale. Din 2006, un element indispensabil Zilelor Culturii Polone a devenit și Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou, în timpul cărora se prezintă toate comunitățile poloneze din România, dar și vecinii români și alte naționalități.

Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, cea de-a XXIV-a se va desfășura în zilele 24-26 august 2023, de această dată la Gura Humorului, Moara și Solonețu Nou.

Organizatorul Zilelor Culturii Polone este Uniunea Polonezilor din România sprijinită de Institutul Polonez din București.

Zilele Culturii Polone vor începe pe 24 august la ora 9:00 la sala Tisa a hotelului Best Western Bucovina din Gura Humorului cu deschiderea simpozionului științific internațional. La ora 17:00 va începe un eveniment inedit pentru întreaga comunitate poloneză – inaugurarea Casei Polone din Moara, recent construită. La fel ca și celelalte Case Polone care există deja în Bucovina, aceasta nu va îndeplini doar un simplu rol practic, ci va servi și ca un fel de simbol care va unii comunitatea locală sub acoperișul său.

După deschiderea Casei Polone publicul va avea ocazia să vadă expoziția „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”, creată de Centrul Cultural Internațional din Cracovia, pregătită în limba română de Institutul Polonez din București. Sfârșitul Primului Război Mondial în anul 1918 a schimbat radical imaginea Europei Centrale. A adus libertate multor popoare, în timp ce pentru altele a însemnat schimbări profunde în viața politică și economică de până atunci. A luat naștere atunci o nouă ordine – politică, socială și culturală. Schimbările politice au făcut ca metropolele cândva pline de viață să-și piardă din importanță, în timp ce orașele de provincie au devenit peste noapte capitale de țări sau regiuni. În cazul de față, arhitectura independenței este înțeleasă mai pe larg decât niște simple clădiri individuale. Este simbolul materialității sale în peisajul regiunilor și orașelor, al căutării unor noi modele de iconografie națională, al dorinței de a crea oportunități de dezvoltare socială, dar și al apariției ideii de un om nou. Daunele lăsate de război, schimbarea granițelor și ciocnirea cu noile realități politice și-au pus amprenta asupra dezvoltării culturii și formei arhitecturii în această parte a continentului în următoarele decenii. Despre cum s-au schimbat Bucureștiul, Varșovia, Tallinn, Eforie Nord și Cernăuți – se poate afla parcurgând expoziția.

Inaugurarea Casei Polone din Moara va fi sărbătorită și cu un spectacol susținut de Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și formația de muzică populară „Gacoki” din Gać în voievodatul Podkarpackie – Polonia, de ansambluri ale polonezilor bucovineni: „Mała Pojana” din Poiana Micului, „Sołonczanka” din Solonețu Nou, recent înființat grup de copiii și tineri din comunitatea poloneză din Moara, precum și de ansamblul românesc „Dor” din Moara.

Un element indispensabil Zilelor Culturii Polone este simpozionul științific, intitulat anul acesta „Trecutul și prezentul relațiilor polono-române”, în cadrul căruia, timp de două zile – 24-25 august – istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia, România, Ucraina și Republica Moldova vor dezbate relații polono-române de-a lungul timpului în diferite lor aspecte. Ca de obicei simpozionul se va încheia, pe 25 august, cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultimul an în Polonia și România. Simpozionul se va desfășura integral în sălile de conferință ale hotelului Best Western Bucovina din Gura Humorului.

Ziua de 26 august va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea, printre altele, a ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou împreună cu membrii ansamblului „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik – Polonia alcătuit de re-emigranții din Bucovina românească din perioada de după cel de-Al II Război Mondial și urmașii lor, precum și a musafirilor din Polonia: Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și formația de muzică populară „Gacoki” din Gać, precum și formația de muzica populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie – a muntenilor din regiunea Żywiec în Munții Beski

Localitățile Gura Humorului, Moara și Solonețu Nou vor găzdui ediția din acest an a Zilelor Culturii Polone. Nu va lipsi Sărbătoarea Roadelor, 8.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava