Concert pascal
MOPAN Suceava

Direcția de Sănătate Publică Suceava a comunicat că în 2019 la nivelul județului s-au înregistrat 77 de cazuri noi de cancer de col uterin, din care 24 în mediul urban și 53 în mediul rural și au fost consemnate 38 de decese. La sfîrșitul anului în evidențele oncologice erau 923 de sucevence cu acest diagnostic. Potrivit șefei DSP, medicul Liliana Grădinariu, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului papilloma uman și screeningul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Programul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolau la populația feminină eligibilă în regim de screening are ca beneficiare femeile în vîrstă între 25 și 64 de ani, indiferent dacă sînt sau nu asigurate. Acestea se pot adresa medicilor de familie, medicilor ginecologi sau celor de planificare familială.

Liliana Grădinariu a subliniat că există două rețele de screening la nivelul județului, una organizată de Spitalul din Suceava și cealaltă de Spitalul Municipal Fălticeni. Din rețelele de screening fac parte medici din diverse zone ale județului, inclusiv din teritoriile Cîmpulung și Vatra Dornei. Începînd cu luna martie a anului trecut, Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, prin unitățile sale mobile și specialiștii de care dispune a venit în sprijinul rețelelor de screening organizate la Suceava. DSP prin compartimentul Evaluare și promovare a sănătății și asistenții medicali comunitari, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, derulează o campanie de screening în mediul rural pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș Papanicolau la populația feminină eligibilă.

Cu acest prilej au avut loc sesiuni de informare despre prevenția cancerului de col uterin, despre virusul HPV și despre importanța vaccinării. Autospecialele pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate şi dotate s-au deplasat în 45 de comunități rurale. Au participat la screening 2.764 de femei, dintre care la 532 rezultatele au fost pozitive. Prin rețelele de screening județene au fost testate 2.691 de femei eligibile, cu 196 rezultate pozitive. În 2019 Ministerul Sănătății a alocat județului nostru pentru finanțarea testării Babeș-Papanicolau 274.000 de lei, față de 241.000 de lei în anul anterior. Șefa DSP Suceava, Liliana Grădinariu a amintit că Ministerul Sănătății a inițiat luna aceasta Campania de vaccinare anti-HPV. Imunizarae este inclusă în Programul Național de Vaccinare – Vaccinarea grupelor populaționale la risc. Vaccinarea gratuită se realizează la solicitarea părinților sau reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Vaccinarea gratuită este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vîrstă 11-14 ani. Părinții vor decide individual cînd anume în acest interval se va face vaccinarea. Vaccinarea se poate face la orice vîrstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vîrstă 9 – 26 de ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 de ani sînt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava