Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Dacă ți-a trecut prin gând achizționarea unei pompe de căldură aer apă, dar ai nevoie de ajutor în ceea ce privește informațiile de care ai nevoie pentru a ști cum o alegi, suntem aici pentru tine.

Este firesc să iei în considerare astfel de încălzire sau de răcire a locuinței tale, mai ales ținând cont de contextul economic în care ne aflăm, prețurile la energie și la gaz fiind din ce în ce mai mari.

Ce este și cum alegi pompa de căldură aer apă explicăm în rândurile care urmează.

Ce este pompa de căldură aer apă?

Așa cum ai înțeles deja, o pompă de căldură aer apă este un dispozitiv care funcționează pe baza transferului de căldură și care poate atât încălzi, cât și răci locuința. Pompele de căldură funcționează conform princiilor termodinamicii.

De ce ai alege o pompă de căldură aer apă?

Pe lângă economia financiară pe care o poți face, pompa de căldură aer apă mai prezintă urmatoarele avantaje:

  • Este ușor de întreținut
  • O poți integra ușor cu celelate sisteme de încălzire pe care le ai deja montate în locuința ta (dacă este cazul)
  • Poți încălzi și apa menajeră, iar în cazul în care nu vrei să montezi o pompă de căldură aer apă, poți opta pentru o pompă de apă submersisbilă, care să încălzească apa menajeră
  • O poți integra și într-un spațiu mai mic
  • Este ușor de instalat – o poți instala chiar tu, dacă ai cunoștințele necesare, sau poți apela la ajutorul unui profesionist

Cum alegi pompa de căldură aer apă?

În cazul în care te-ai hotărât să alegi o pompă de căldură aer apă este neecsar să ții cont de câteva criterii despre care vom vorbi mai jos.

  1. Spațiul de care dispui

Așa cum aminteam mai sus, nu vei avea nevoie de un spațiu foarte mare, însă este necesar să te gândești și să calculezi deoarece dacă vei alege o pompă care va necesita săpături (cum este în cazul celei sol apă), trebuie să le aloci un loc și acestora.

  1. Performanța

Este normal să îți dorești să achiziționezi cel mai bun produs pentru tine, așa că te sfătuim să fii atent la coeficientul de performanță și să alegi o pompă de căldură aer apă cu un coeficient cât mai mare pentru ca aceasta să fie cât mai eficientă.

  1. Sistemul de încălzire

Pompa poate fi integrată cu ușurință cu celelalte sisteme de încălzire, însă cele pe care ți le recomandăm sunt ventiloconvectoarele și încalzirea prin pardoseală.

  1. O bună izolație a casei

Oricât de bună ar fi pompa de încălzire aer apă pe care o vei alege, trebuie să ții cont și de acest criteriu pentru ca sistemul să dea rezultate bune. Asigură-te, deci, că ai o izolație eficientă a casei tale.

  1. Suprafața casei

Pentru a ști ce fel de pompă de căldură aer apă să alegi, ține cont de suprafața pe care urmează să o încălzești sau să o răcești și abia apoi alege performanța pompei.

  1. Locul în care o vei monta

Și locul în care urmează să montezi pompa joacă un rol deosebit pentru că aceasta va trebui să fie protejată de intemperii (de vânt și de ploaie), care ar putea să o degradeze. De asemenea, gândește-te și la faptul că ea scoate un zgomot destul de demn de luat în seamă. Deci dacă o vei folosi în timpul verii pentru a răci locuința, plaseaz-o mai departe de locul pe care ai ales să-l amenajezi pentru a te relaxa alături de prieteni sau de familie.

  1. Ține cont de numărul membrilor familiei

Dacă ai o familie mai numeroasă va fi nevoie să alegi o pompă de căldură aer apă deoarece vei fi nevoit să încălzești sau să răcești mai multe camere, așa că ia în calcul și acest aspect, înainte de a te hotărî la un model anume.

Spor la alegeri reușite și eficiente!

Ce este pompa de căldură aer apă și cum o alegi, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava