Cele mai performante firme din județul Suceava au fost premiate, astăzi, de Camera de Comerț și Industrie Suceava. Topul Firmelor – Fala Excelenței în Afaceri a avut loc vineri seara la Mandachi Hotel & Spa, Magnificus Plaza. La premierea celor mai performante companii sucevene au participat, președintele CCI Suceava, Nicolae Troașe, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul județului, Mirela Adomnicăi, primarul Sucevei, Ion Lungu și rectorul Universității Ștefan cel Mare Suceava, Valentin Popa.

Nicolae Troașe a ținut să precizeze că în total 1.350 de firme au îndeplinit condițiile și au fost incluse în Topul Firmelor din județul Suceava pentru activitatea din anul 2017. El a remarcat faptul că îl bucură faptul că în 2017, cifra de afaceri din județul Suceava a fost cu aproape 13% mai mare comparativ cu anul 2016. „Este meritul dumneavoastră că suntem unde suntem ca județ. Evident că vă confruntați cu probleme și mă bucur că an de an reușim împreună să trecem peste ele”, a spus Nicolae Troașe.

El a ținut să remarce că printre problemele cele mai mari cu care se confruntă mediul de afaceri din județul Suceava a ajuns să fie lipsa forței de muncă. Președintele CCI Suceava a spus că deși au existat discuții, în momentul de față învățământul dual profesional, prin care s-ar putea asigura forță de muncă specializată, nu este la nivelul care ar trebui să fie.
Prezent la eveniment, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la rândul său că deja au fost făcute demesuri pentru dezvoltarea învățământului dual în județ pentru a asigura forță de muncă agenților economici.

Flutur a acordat Meritul Bucovinei Camerei de Comerț și Industrie Suceava

În cadrul evenimentului de astăzi seara, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut să precizeze că a ținut în mod special să acorde Ordinul Meritul Bucovinei pentru Camera de Comerț și Industrie Suceava.

Gheorghe Flutur a înmânat medalia și diploma ”Meritul Bucovinei” președintelui CCI Suceava, Nicolae Troașe. Flutur a spus că Meritul Bucovinei a fost acordat instituțiilor din județ care fac cinste județului. „Aici se vină pentru a primi premii. Eu am venit să dau. Și simt că pot să dau și mai mul”, a spus Gheorghe Flutur.

A crescut numărul companiilor premiate în cadrul Topului Firmelor

Ca în fiecare an, și de această dată, Gala Excelenței în Afaceri a reprezentat un moment de rememorare şi evaluare a timpului care a trecut şi a muncii depuse cu greutăţile şi împlinirile ei. Topul Firmelor este, de altfel, un barometru al realităţii economice judeţene şi o recunoaştere a meritelor şi reuşitelor pe care managerii companiilor locale le-au obţinut în anul în care s-a scurs.

De asemenea, pe lângă Topul Firmelor, în cadrul Galei Excelenţei în Afaceri 2018 au fost acordate Trofee de Excelenţă şi Premii Speciale pentru a răsplăti elementele cheie de diferenţiere pe piaţă, continuitatea în activitate, eficienţa şi competitivitatea, „abilitatea de a genera idei” şi creativitatea.

„Îmbucurător este faptul că numărul firmelor care îndeplinesc criteriile de participare la Topul Firmelor, stabilite prin aplicarea unui soft la nivel naţional, este într-o permanentă creştere, evenimentul fiind organizat de către camerele de comerț și industrie în conformitate cu prevederile art. 4, lit. m din Legea nr. 335/2007 privind camerele de comerț și industrie. Evaluarea nivelului de performanţă şi stabilirea clasamentelor pe domenii, grupe de activitate şi grupe de mărime a firmelor, se realizează în baza unei metodologii de către Comisiile pentru realizarea Topului Firmelor, constituite pe domeniile respective. Astfel, sunt prevăzute la nivel teritorial domenii ale Topului: Cercetare – Dezvoltare şi High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură şi Industrie Alimentară; Construcţii; Servicii; Comerţ, Turism, împărţirea domeniilor pe grupe de activitate realizându-se în baza Codului CAEN, al obiectului de activitate, declarat pe propria răspundere a firmelor în situaţiile financiare anuale. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor sunt: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat”, a spus Nicolae Troașe.

De asemenea, comparând situaţia înmatriculărilor, precum şi rezultatele companiilor la nivel general se poate observa că numărul total al înmatriculărilor agenților economici a crescut cu 18,53% în 2017, cea mai importantă creștere se înregistrează la înmatricularea de SRL – o creștere 25,60% faţă de anul 2016. Numărul de radieri a scăzut în anul 2017 faţă de anul precedent cu un procent de aproximativ 30%.

Pentru a prezenta evoluţia principalilor îndicatori ai societăţilor au fost avute în vedere toate societățile care au depus Situațiile Financiare Anuale pentru anul 2017, cu precizarea că acele societăți care şi-au suspendat activitatea au obligaţia de a depune Declarație de inactivitate. Prin urmare, se observă că a crescut numărul societăţilor care au depus bilanțul cu 6,25% faţă de anul 2016; același trend l-a înregistrat și cifra de afaceri netă – o creștere cu 12,54%, de la 15.834,18 milioane lei în 2016, la valoarea totală de 17.819,56 milioane lei în 2017. Și valoarea profitului curent obţinut de către societăţile din judeţul Suceava a crescut anul trecut cu aproape 15 procente, la fel și rata profitului (2,11% – rata profitului în anul 2017). Numărul mediu de salariaţi angajați în cele aproape 15.000 de firme care au depus situațiile financiare aferente anului 2017 a crescut de la 66.153 la 67.927 (o creștere cu 2,68%). Se constată, de asemenea, o creștere a productivității medii a muncii cu 9,62% adică o valoare de 262.000 lei pe salariat.

Cele mai multe firme din județ activează în comerțul cu ridicata

Referitor la distribuţia domeniilor de activitate şi contribuţia acestora la realizarea indicatorilor economico-sociali în anul 2017, se constată următoarele: numărul cel mai mare de societăţi activează în domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 4.875 societăţi, urmat de Transport și depozitare cu 1.817 societăţi și Industria prelucrătoare cu 1.786 societăţi comerciale. Companiile din domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor au avut în anul 2017 o cifră de afaceri netă totală de 6.391,96 mil. lei şi un profit curent de 368,12 mil. lei, companiile din Industria prelucrătoare au obţinut a doua poziţie în ceea ce privește cifra de afaceri netă cu o valoare de 5.482,78 mil. lei, urmate de firmele din domeniul 2.562,38 mil. lei și firmele din domeniul Construcții cu o cifră de afaceri netă de 1.225,11 mil. lei.

În ceea ce privește profitul curent, prima poziție în clasament este ocupată de firmele care activează în domeniul Industriei prelucrătoare cu un profit în valoare de 370,23 mil. lei, pe locul secund se află companiile din domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor cu un profit de 368,12 mil. lei, iar a treia poziție aparține firmelor din domeniul Transport și depozitare cu valoarea profitului de 144,71 mil. lei.

Ierarhia se modifică și în ceea ce priveşte rata profitului, pe primul loc situându-se companiile din domeniul Intermedieri financiare și asigurări ce înregistrează o rată a profitului de 43,33%, pe următoarele poziţii în ceea ce priveşte rata profitului se situează companiile din categoria Tranzacții imobiliarea (34,88%), Activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic, activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu (32,43%) și Sănătate și asistență socială (25,96%).

Se observă faptul că domeniile cele mai profitabile au şi un număr ridicat de salariaţi: cei mai mulţi angajaţi din companiile sucevene lucrează în Industria prelucrătoare (18.996 salariaţi), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (16.383 salariaţi), Transport și depozitare (9.458 salariaţi) și Construcții (7.499 salariați). Cele mai productive companii sunt cele care activează în următoarele domenii: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – o productivitate medie a muncii de 0,39 mil. lei/salariat, Tranzacții imobiliare – 0,31 mil. lei, Industria prelucrătoare 0,29 mil. lei, Transport și depozitare 0,27 mil. lei.

Rezultatele pozitive obţinute de către companii în anul 2017 reprezintă un motiv de bucurie pentru mediul economic sucevean, iar Gala Excelenţei în Afaceri 2018 și-a propus, și sperăm că a reușit, să încununeze acest succes.
Tot în cadrul evenimentului de ieri au mai fost acordate următoarele trofee
TROFEE DE EXCELENȚĂ

1. TROFEUL CREATIVITĂȚII
– UNIVERSITATEA “ȘTEFAN CEL MARE” SUCEAVA

2. CEA MAI MARE CIFRĂ DE AFACERI ÎN ANUL 2017
– EGGER ROMÂNIA SRL RĂDĂUȚI

3. MANAGERUL ANULUI 2017
– VASILE ARMENEAN – BETTY ICE SRL SUCEAVA

4. ANGAJATORUL ANULUI 2017
– GRUPUL HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL

5. CEA MAI EXTINSĂ REȚEA DE MAGAZINE
– MARELBO PRODCOM SRL
TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU 25 ANI DE ACTIVITATE
– CORSEM IMPEX SRL
– DAILY GROUP SRL
– DELTAFARM SRL
– DOXAR GRUP SRL
– FETCOM SRL
– FLORCONSTRUCT SRL
– LOIAL IMPEX SRL
– SUPERSTAR COM SRL
– TIPOGRAFIA CELESTIN SRL
– URSA MARE COMPROD SRL

TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU 20 ANI DE ACTIVITATE
– ANTONORD SRL
– DORNA MEDICAL SRL

PARTENER PRINCIPAL
– EURO TEHNIC SRL

SPONSORI
– AUTO SCHUNN
– BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ
– BANCA TRANSILVANIA
– BETTY ICE
– BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE
– DAREX AUTO
– ELSIRA
– EXPERT MUSIC
– FLORĂRIA CRYSTAL
– GENERALI ASIGURĂRI
– GROUPAMA ASIGURĂRI
– HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER
– MASPEX ROMÂNIA
– SIVECO ROMÂNIA
– RIO BUCOVINA
PREMII SPECIALE

TROFEELE SPECIALE PENTRU PARTENERIAT DINAMIC ȘI DURABIL CU CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE SUCEAVA ÎN ANUL 2017

– AC MOBILE SRL
– AUTOTEHNOROM SRL
– BERMAS SA
– COLOANA PROD COM SRL
– DORNA TURISM SA
– DISTRIBUTION MAGI SRL
– DRU-PO SRL
– ECUATOR SRL
– ELECTROCONSTRUCȚIA ELCO SUCEAVA SA
– EXPLORA GROUP SRL
– FLAGA LPG SA
– GENERAL CONSTRUCT SRL
– KILLER SRL
– LITTLE STAR SRL – AUTOMEISTER
– NICOLIS PRODCOM SRL
– ROSAR SA
– SAVCOM SRL
– TIPO LIDANA SRL

TROFEUL SPECIAL PENTRU SUPORT MEDIA ÎN ANUL 2017
– CRAI NOU SUCEAVA
– OBIECTIV DE SUCEAVA
– RADIO AS
– RADIO DORNA
– RADIO ORION VATRA DORNEI

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Karls Jobs 2018
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava