Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Probabil cu toții am auzit, măcar o dată în viață, de Al Capone, simbolul mafiei italiene din Statele Unite ale Americii și unul dintre cei mai temuți lideri. Însă, nu mulți sunt cei care au auzit și de Ieronim Budac, românul care i-a fost acestuia alături o perioadă, devenind unul dintre cei mai importanți oameni din imediata apropiere a gangsterului, potrivit click.ro.

În anii ’20, zeci de mii de românii au emigrat în SUA pentru un trai mai bun. Printre aceştia, s-a numărat şi un bărbat pe nume Ieronim Budac, un ardelean născut la data de 6 mai 1897 în localitatea Cârţişoara, din judeţul Sibiu. Când avea în jur de 20 de ani, ajuns în America, el a intrat în contact cu Al Capone, unul dintre cei mai cunoscuţi gangsteri americani din toate timpurile, și a devenit șoferul acestuia. Se spune că Ieronim Budac i-ar fi atras atenția liderului mafiot cu rachiul de prune pe care-l făcea chiar el, rețetă unică în America acelor vremuri. Așa de mult i-a plăcut mafiotului această licoare românească încât l-ar fi luat pe bărbat sub aripa sa.

„Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky. Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluviul Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei”, au scris Traian Cânduleţ şi Ilie Costache în Monografia Comunei Cârţişoara, relatează Historia.ro.

Sursa foto: Facebook

Citește articolul complet pe: https://click.ro/actualitate/fapt-divers/cine-este-romanul-care-a-fost-soferul-lui-al-2284594.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Vedete
Etichete
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava