Concert pascal
MOPAN Suceava

Comisia Europeană consideră că autoritățile vamale din statele membre trebuie să joace un rol mai activ în combaterea traficului de droguri, în principal pe fluxurile de mărfuri care tranzitează porturile europene și să se coordoneze în eforturile de a limita traficul de astfel de substanțe.

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, a participat în această săptămână la cea de-a 105-a sedință a Grupului de Politică Vamală (Customs Policy Group – CPG), organizată de DG TAXUD din cadrul Comisiei Europene la Bruxelles, Belgia. La eveniment au fost prezenți toți șefii administrațiilor vamale din statele membre UE.

Principalele teme aflate pe agenda întâlnirii au fost stabilirea unei Alianțe Europene Portuare, implementarea aplicațiilor IT din Codul Vamal Unional, aprobarea Planului Strategic Multianual pentru Vama Electronică (MASP-C 2023) revizuit și crearea unui mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM).

Lupta împotriva traficului de droguri este o preocupare generală și o provocare pentru Statele Membre, iar dimensiunea acestei amenințării, precum și acoperirea sa la nivel mondial necesită un răspuns robust, atât în interiorul UE, cât și la nivel global.

Prin urmare, Comisia Europeană a adoptat o foaie de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate, pornind de la inițiativele legislative și operaționale deja existente și stabilind, printre altele, o Alianță Europeană Portuară.

„Această inițiativă a Comisiei Europene evidențiază rolul esențial al autorităților vamale în combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate. Prin prisma poziției geografice, țara noastră este în mod particular expusă la un astfel de trafic, iar abordarea transversală propunsă de CE este foarte benefică și va consolida cooperarea dintre statele membre.”, a subliniat președintele AVR, Ion Cupă.

Anunțată de CE în urmă cu aproape două luni, noua Alianță Europeană Portuară reunește toți actorii publici și privați relevanți în lupta împotriva contrabandei cu droguri și a infiltrațiilor criminale în centrele logistice din porturile din UE.

Aceasta mobilizează statele membre, autoritățile locale, autoritățile de aplicare a legii, inclusiv autoritățile vamale, agențiile UE și actorii privați care operează în porturi cu scopul de a consolida gestionarea riscurilor și de a implementa controale mai bine direcționate și mai eficiente în porturi, inclusiv prin finanțarea unor echipamente de ultimă generație care pot ajuta autoritățile vamale să scaneze containerele și alte mijloace de transport și să consolideze operațiunile de aplicare a legii în porturi.

Informații de context:

Grupul de politică vamală reuneşte conducătorii din administraţiile vamale din statele membre ale Uniunii Europene, împreună cu experți, şi are drept scop dezbaterea subiectelor strategice referitoare la funcţionarea uniunii vamale, element central al construcţiei Uniunii Europene. Grupul sprijină Comisia Europeană pentru stabilirea de obiective operaționale în ansamblul Uniunii pe baza provocărilor actuale și viitoare ale uniunii vamale și pentru asigurarea coerenței globale a acestor obiective.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava