Concert pascal
MOPAN Suceava

Unul dintre cei mai iubiți părinți duhovnicești ai Bisericii Ortodoxe contemporane, arhimandritul Efrem, stareţul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, a ajuns în după amiaza zilei de joi, 15 iunie 2023, în Eparhia Sucevei și Rădăuților. Delegația din Grecia, însoțită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost întâmpinată la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală, de obștea mănăstirii, condusă de arhim. Serafim Grigoraș, stareț al așezământului monahal.

Oaspeților le-a fost prezentată incinta ansamblului monastic de către arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească. Au fost aduse în atenție file din istoria Bisericii „Sfântul Gheorghe” din cadrul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, date istorice cu privire la zidirea acestei ctitorii domnești și evoluția ei în timp, fiind și astăzi un monument cu o valoare spirituală, artistică și culturală deosebită.

Membrii delegației Mănăstirii „Buna Vestire” – Vatoped s-au închinat apoi la racla cinstitelor moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitor al Cetății Sucevei, aflată în această perioadă, datorită amplelor lucrări de restaurare a Bisericii „Sfântul Gheorghe”, în paraclisul mănăstirii.

Monahii și clericii catedralei s-au bucurat de binecuvântarea părintelui Efrem și de un cuvânt de învățătură despre darul pe care l-a făcut Dumnezeu oamenilor prin sfinții Săi, mari făcători de minuni și după mutarea la Domnul. Stareţul mănăstirii athonite, aflat pentru prima dată la Suceava, a vorbit despre viața și mucenicia Sfântului Ioan cel Nou, astăzi odorul cel mai de preț al acestor meleaguri, dar și despre importanța simțirii lui Dumnezeu și a Luminii lui Hristos, pe care fiecare a primit-o la Taina Sfântului Botez.

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, obștea Mănăstirii Vatoped a primit în dar de bun venit icoana jubileu, avându-i reprezentați pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou și pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, și un pachet cu cărți tipărite la Editura Crimca a eparhiei.

Monahii athoniți au dăruit Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” o copie a Tetraevangheliarului din timpul lui Ioan al VI-lea Cantacuzino, menit să împodobească tezaurul așezământului monahal.

Irina Ursachi

Copie a Tetraevangheliarului din timpul lui Ioan al VI-lea Cantacuzino dăruită Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” de monahii athoniți, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava