Concert pascal
MOPAN Suceava

Dublu medaliată cu aur la Jocurile Mondiale Corale din Coreea de Sud în vara acestui an, Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina” va oferi un cadou muzical publicului sucevean prin „Concertul vocal-simfonic Aniversar – 120 ani de tradiție în arta corală”.

Evenimentul va avea loc pe data de 11 noiembrie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, începând cu ora 19.00.

Protagoniști: Pe scenă, alături de coriștii de aur ai Sucevei, va cânta Orchestra Operei Brașov condusă de maestrul Mircea Holiartoc. Prezentator al evenimentului este îndrăgita actriță Daniela Nane. Vor interpreta soliștii corului: Valentina Tablan-Popescu, Adriana-Ioana Iacob, Antonia Cucerenco, Celina-Brigitta Mateeș, Elena Șvedchi, Robert Damian. De asemenea, invitat special al evenimentului este și artistul Ilie Caraș.

Conducerea artistică îi aparține pr. Lucian Tablan-Popescu, dirijorul corului este Alexandru Semeniuc, iar managerul coralei și producătorul evenimentului este Ionuț-Vichentie Ilisoi.

Doritorii vor putea vizita și o expoziție fotografică în ziua concertului, în foaier, la intrare în sala de spectacol. Materialele care vor fi expuse fac parte din colecțiile personale ale foștilor membri ai coralei, dar și din colecția bine-cunoscutului fotograf sucevean, Dimitrie Balint.

Context istoric:

„La 16 iulie 1903 a luat ființă, la Suceava, „Reuniunea de Cântări Ciprian Porumbescu” (denumită mai apoi Reuniunea Muzical-Dramatică) care avea ca prim scop promovarea valorilor românești și actului artistic prin concerte corale și vocal-instrumentale, reprezentații de teatru, serate lirice. Deși a trecut prin mai multe forme de-a-lungul anilor, fiind entitate privată și ulterior de stat, Corul „Ciprian Porumbescu” a fost desființat în august 1970.

În primăvara anului 2012, prin pasiunea și dăruirea fondatorilor, pr. Lucian Tablan-Popescu, Ionuț-Vichentie Ilisoi, precum și a mai multor membri prezenți și astăzi, s-a reluat tradiția corală suceveană sub numele de Corala „Ciprian Porumbescu.

Astfel, în urma dorinței de a atinge excelență, s-a consolidat angajamentul și scopul de a deveni reprezentanți ai tradiției corale românești, în onoarea predecesorilor care, în ciuda condițiilor vremii și a regimurilor politice din acea epocă, au reușit să îmbogățească trăirile publicului din Suceava prin intermediul muzicii corale și culte deopotrivă.

În concluzie, acest eveniment nu doar că va străluci prin performanța muzicală remarcabilă, ci va deveni și o amintire neprețuită a patrimoniului imaterial prin importanța sa în contextul  istoric a artei corale. Va fi o sărbătoare a cântului coral sucevean, o încununare a ascensiunii entității denumite Corala Ciprian Porumbescu”, a declarat managerul coralei și producătorul evenimentului, Ionuț-Vichentie Ilisoi.

Concertul vocal-simfonic Aniversar este încununarea proiectului „Ciprian Porumbescu – promotor al culturii române și al valorilor religioase”. Inițiatorul proiectului este Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și este organizat cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României.

Intrarea se face pe bază de invitație, iar acestea se pot ridica de la Secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor începând cu data de 24 octombrie 2023.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava