Concert pascal
MOPAN Suceava

Potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică, în primele 4 luni ale anului 2024, în județul Suceava  s-au înregistrat 319 cazuri confirmate de rujeolă (ianuarie 8 cazuri, februarie 12 cazuri, martie  141 cazuri, aprilie 158 cazuri ).

„Se constatată o creștere importantă a numărului de cazuri, mai ales în rândul comunităților vulnerabile. Dintre cele 319 cazuri confirmate de rujeolă, 172 (54 %) au necesitat internare din cauza complicațiilor: bronhopneumonie, insuficiență respiratorie, hepatită reactivă, sindrom diareic acut cu deshidratare secundară, encefalită”, a spus șefa DSP Suceava, Odeh Daniela.

Situatia internarilor pe grupe de varsta:

–        sub 1 an        29  persoane

–        1-4 ani           51 persoane

–        5-9 ani           32 persoane

–        10-14 ani       25 persoane

–        15-18 ani       15 persoane

–        peste 18 ani  20 persoane.

”Creșterea numărului de cazuri de rujeolă pune presiune pe secțiile de Boli Infecțioase ale spitalelor și duce la supraaglomerarea acestora”, a subliniat Daniela Odeh.

Astăzi erau internate 27 de persoane cu rujeola în județul Suceava (au fost zile in care numărul persoanelor internate cu rujeolă a fost 39):

– La Spitalul Clinic de Urgență,, Sf.Ioan cel Nou” Suceava erau internate 20 de persoane cu rujeola , din care 17 copii și 3 adulti.

– La Spitalul Municipal Fălticeni erau internați 7 copii cu rujeolă.

Personalul de specialitate din cadrul  Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava derulează activități de informare, educare, comunicare și consiliere a populației, cu preponderență în comunitățile afectate de rujeolă (Baia, Cornu Luncii, Voitinel, Rădăuți, Fălticeni, Vulturești, Vadu Moldovei), în vederea creșterii gradului de acceptare a vaccinării. Au fost distribuite materiale cu caracter informativ, a fost menținută o comunicare permanentă cu medicii de familie și asistenții medicali comunitari în vederea mobilizării la vaccinare in cabinetele medicilor de familie, asigurându-se cantitatea necesară de vaccin. Campania ”Vaccinare – promovarea vaccinării ROR şi a vaccinărilor din Calendarul Naţional de Vaccinare” se desfășoară încă de la începutul anului 2024 în toate cele 69 de comunităţi cu asistenţă medicală comunitară.

În vederea creşterii numărului de persoane vaccinate ROR, asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari desfăşoară următoarele activităţi:

  • informează populaţia despre beneficiile vaccinări ROR
  • se deplasează la domiciliul familiei pentru a anunța data și ora programării vaccinării;
  • consiliază părinții copiilor privind importanța vaccinării
  • facilitează accesul  copiilor proveniți din familiile aflate la distanță mare de cabinetul medical prin solicitarea de suport la nivelul autorităților locale;
  • contactează cabinetele medicale de medicină de familie din zona arondată pentru a se informa cu privire la  situația copiilor catagrafiați (lot de bază și restanțieri) pentru vaccinare în vederea mobilizării.

”Direcția de Sănătate Publică Suceava face apel la vaccinarea copiilor: Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care vă puteți proteja copiii.  În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala.

Prin vaccinare contribuiți, atât la binele propriului copil cât și la binele unei întregi comunități.   Atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obține imunitatea de grup, situație în care bolile nu se mai pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta. „Un vaccin la timp, o viață sănătoasă pentru copilul tău”, a transmis șefa DSP Suceava.

LOCALITATE NUMAR CAZURI RUJEOLĂ ÎN ANUL 2024 LOCALITATE NUMAR CAZURI

RUJEOLĂ ÎN ANUL 2024

BAIA 132 GRANICESTI 2
SUCEAVA 23 HANTESTI 2
FALTICENI 20 MARGINEA 2
CORNU LUNCII 16 MITOCU DRAGOMIRNEI 2
RADAUTI 10 MOARA 2
VOITINEL 10 RASCA 2
VULTURESTI 7 SALCEA 2
HORODNIC DE SUS 6 STULPICANI 2
PREUTESTI 6 SUCEVITA 2
VADU MOLDOVEI 5 VOLOVAT 2
GURA HUMORULUI 4 ADANCATA 1
BERCHISESTI 3 ARBORE 1
BURLA 3 BILCA 1
DOLHESTI 3 BOSANCI 1
GALANESTI 3 BOTOSANI 1
IACOBENI 3 BRODINA 1
IASLOVAT 3 CAJVANA 1
LITENI 3 CALAFINDESTI 1
MALINI 3 COMANESTI 1
PUTNA 3 DARMANESTI 1
SATU MARE 3 DOLHASCA 1
STROIESTI 3 FRASIN 1
VICOVU DE JOS 3 ILISESTI 1
VICOVU DE SUS 3 IPOTESTI 1
BOGDANESTI 2 NEAMT 1
DUMBRAVENI 2 PALTINOASA 1
FORASTI 2 UDESTI 1
TOTAL 319
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava