Concert pascal
MOPAN Suceava

Principala noutate adusa de Legea nr. 243/2013 a constat in reintroducerea obligatiei proprietarilor de a incheia o polita obligatorie de asigurare a locuintei (“PAD”) chiar daca acestia incheie o polita de asigurare facultativa pentru aceeasi locuinta.
In completarea actelor normative mentionate mai sus, in data de 20 august 2013 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 521 o Norma a Autoritatii de Supraveghere Financiara privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (denumita in continuare “Norma”).

Aceasta Norma contine prevederi deosebit de importante, care pot raspunde la multe dintre intrebarile proprietarilor de locuinte: Pentru ce tipuri de locuinte se incheie polita de asigurare obligatorie a locuintei?

Conform Normei, asigurarile obligatorii se incheie pentru urmatoarele tipuri de locuinte:

– locuinta de tip A = constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;

– locuinta de tip B = constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

In situatia in care o locuinta este compusa din mai multe corpuri de cladire, construite din materiale diferite, la perioade diferite sau in acelasi timp, tipul locuintei se stabileste in functie de materialele din care au fost executate structura de rezistenta si peretii exteriori pentru partea de constructie care are cea mai mare suprafata construita. Pe ce durata trebuie incheiata polita de asigurare obligatorie a locuintei?

Potrivit Normei, contractul de asigurare obligatorie a locuintei se incheie pe o perioada de 12 luni. Pana cand trebuie incheiata polita de asigurare obligatorie a locuintei?

Ca regula generala, orice proprietar trebuie sa detina in permanenta o polita de asigurare obligatorie pentru locuinta sa, in caz contrar fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei. Prin urmare, politele de asigurare obligatorii trebuie prelungite inainte de data expirarii lor.

Cu toate acestea, exista anumite situatii particulare in care proprietarii beneficiaza de un termen limita pana la care pot incheia polita de asigurare obligatorie.

Astfel, proprietarii care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 243 din 24.07.2013, aveau incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, au obligatia de a incheia PAD cel mai tarziu pana la data expirarii contractelor de asigurare facultativa.

De asemenea, persoana fizica sau juridica ce devine proprietar al unei locuinte neasigurate este obligata sa contracteze o polita obligatorie de asigurare a locuintei respective, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care dobandeste aceasta calitate in mod legal, respectiv de la data autentificarii titlului de proprietate. Ce se intampla cu polita de asigurare obligatorie in cazul vanzarii locuintei?

Potrivit Normei, in cazul schimbarii proprietarului locuintei, persoana care instraineaza o locuinta asigurata este obligata, odata cu autentificarea actului de instrainare, sa inmaneze polita persoanei care devine proprietara a acesteia, aceasta operatiune fiind consemnata obligatoriu in actul de instrainare.

Totodata, noul proprietar are obligatia de a instiinta in scris despre acest fapt in termen de 5 zile lucratoare asiguratorul care a eliberat polita pentru locuinta respectiva si de a prezenta o copie a documentului doveditor.

Conform Normei, polita de asigurare obligatorie emisa pe numele asiguratului initial ramane valabila pana la expirarea acesteia, asiguratorul eliberand suplimentar un act aditional la polita cu numele noului proprietar al locuintei care face obiectul contractului. Actul aditional face parte integranta din polita, fapt ce trebuie mentionat in scris pe polita, sub semnatura si stampila asiguratorului autorizat care a eliberat polita. Cat costa polita si pana cand trebuie achitat pretul acesteia?

Potrivit Normei, plata primei de asigurare obligatorii se face integral si anticipat, inainte de expirarea valabilitatii politei, astfel:

a) 20 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip A;

b) 10 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip B.

Prima de asigurare pentru asigurarea obligatorie a locuintelor se plateste in lei asiguratorului care elibereaza polita de catre contractantul/asiguratul politei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data efectuarii platii, in numerar sau prin virament in contul asiguratorului. Ce documente trebuie sa primim de la asigurator?

Conform Normei, in baza primei de asigurare platite integral, aferenta tipului de locuinta care face obiectul asigurarii, asiguratorul autorizat elibereaza contractantului, in numele si contul PAID, o polita de asigurare obligatorie (PAD) si un certificat de asigurare pentru fiecare
locuinta aflata in proprietate. Ce riscuri acopera polita de asigurare obligatorie a locui.

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava