Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, i-a solicitat ministrului fondurilor europene, Rovana Plumb, să-i precizeze dacă este posibilă asigurarea finanțării depozitelor de deșeuri din Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Dumitru Mihalescul i-a transmis ministrului Rovana Plumb că unul dintre domeniile în care România a înregistrat progrese destul de slabe îl reprezintă gestiunea sustenabilă a problemelor de mediu. „În interiorul acestui capitol, managementul adecvat al gestiunii deșeurilor este deja o problemă foarte bine cunoscută de autoritățile române, mai ales dacă luăm în considerare nenumăratele avertizări ale Comisiei Europene cu privire la posibilitatea declanșării procedurilor de infringement privind gropile de gunoi ecologice. În urmă cu un an, Comisia Europeană a declanșat mai multe proceduri, chiar și în fața Curții Europene de Justiție, din cauză că România nu și-a îndeplinit angajamentul cu privire la cele 68 de gropi de gunoi care încalcă prevederile Directivei 1999/31/EC”, a spus deputatul liberal.

Dumitru Mihalescul a adăugat că în cadrul exercițiului financiar multianual 2007-2013, România nu a fructificat pe deplin avantajele fondurilor nerambursabile disponibile în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu. Mihalescul a spus că în noul exercițiu financiar, 2014-2020, componenta de mediu a fost integrată în Programul Operațional Infrastructură Mare. „Deși ne aflăm în anul 2018, nu putem spune că POIM ar fi ajuns măcar la un stadiu de contractare satisfăcător, iar până la decontările de la Comisia Europeană mai este cale lungă. După cum foarte bine cunoașteți, cea mai mare parte a investițiilor publice din România sunt legate de utilizarea fondurilor europene nerambursabile. Investițiile de mediu nu fac nici ele excepție”, a declarat Dumitru Mihalescul, care a adăugat că „având în vedere că am constatat că în cadrul Programului Operațional Sectorial Infrastructură Mare există o axă investițională distinctă – Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor – vă solicit, doamnă ministru, următoarele informații, care se pot materializa în proiecte utile pe componenta mediu. În condițiile în care nu există sursă de finanțare națională, nici credite bugetare la nivelul Ministerului Mediului și nici resurse financiare la nivelul administrațiilor locale, vă rog să precizați dacă este posibilă finanțarea, în cadrul axei amintite a depozitelor de deșeurilor din localitățile Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei din Județul Suceava?”, a spus deputatul PNL de Suceava.

Dumitru Mihalescul a adăugat că în condițiile în care nivelul de contractare în cadrul Programului Operațional Sectorial Infrastructură Mare este încă foarte mic, vrea să afle de la ministrul fondurilor europene dacă autoritățile administrației publice locale pot depune cereri de finanțare în vederea realizării de investiții de mediu privind gestiunea durabilă a deșeurilor, prin înființarea de gropi ecologice de gunoi. Nu în ultimul rând, el a spus că în condițiile în care la solicitarea anterioară răspunsul este afirmativ, vrea să afle de la Rovana Plumb și care va fi cota de cofinanțare pe care va trebui să o asigure beneficiarii și când anticipați că ar putea fi lansate astfel de apeluri de proiecte.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava