Concert pascal
MOPAN Suceava

În urma situaţiei create prin desemnarea dr. Lucian Duta în Consiliul de administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Primul-ministru Victor Ponta a avut o discuţie, astăzi, 13 iunie 2013, la sediul Guvernului cu Preşedintele CNAS dr.Doru Bădescu.

Primul-ministru consideră că limbajul folosit în comunicatul oficial difuzat de CNAS, a fost total nepotrivit şi i-a cerut preşedintelui Doru Bădescu să îşi exprime regretul pentru acest ton şi pe viitor să folosească un limbaj instituţional adecvat.

Dincolo de această abordare nefericită, Primul-ministru Victor Ponta apreciază că există câteva probleme de fond în acest caz:

1. Locul reprezentantului Administraţiei Prezidenţiale în Consiliul de Administraţie al CNAS a fost neocupat timp de opt luni. După ce în luna octombrie 2012, prof. dr Monica Pop a fost numită pe această poziţie prin decret prezidenţial (publicat în Monitorul Oficial) la numai o lună, locul a rămas vacant prin demisia acesteia din motive de incompatibilitate cu funcţia de director al Spitalului Clinic de Urgență Oftalmologic  Bucureşti.

În cazul desemnării doctorului Lucian Duța, numirea a fost transmisă către Preşedintele CNAS printr-o simplă adresă semnată de consilierul prezidenţial Virgil Păunescu (fost preşedinte CNAS), nefiind publicat niciun decret prezidenţial în Monitorul Oficial.

2. Doctorul Lucian Duţa face obiectul unor dosare de urmărire penală aflate pe rolul DNA în legătură cu încălcări ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de sănătate din România şi în legătură cu aplicarea Taxei clawback. Aceste nereguli au fost sesizate de Corpul de Control al Primului-ministru de Curtea de Conturi şi de CNAS încă de anul trecut. Toate aceste instituții au sesizat prejudicii de milioane de euro (conform documentelor anexate la comunicat).

Primul-ministru consideră că revenirea unei persoane cercetate penal, în legatură cu activitatea CNAS, reprezină o situație de natură să împiedice buna funcționare a instituției.

Președintele CNAS va aplica legea în vigoare în așa fel încât să nu blocheze activitatea acestei instituții atât de importante pentru cetățeni, însă, până la soluționarea cauzelor penale, există pericolul ca activitatea dr. Lucian Duța in poziția de membru CA să afecteze grav cercetările în cauză, având acces la informații cu caracter confidențial și de asemenea putând să influențeze martorii.

CNAS este o instituție extrem de importantă având în vedere că fondurile provin din contribuțiile cetățenilor și rolul acesteia este de a răspunde nevoilor contribuabililor.

Primul-ministru considera ca aceasta situatie regretabila trebuie sa-si gaseasca o soluție rapidă în scopul fundamental al bunei funcționări a CNAS în slujba cetățenilor.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava