Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto88 poze în acest set

Uniunea Polonezilor din România a organizat sâmbătă, 6 iunie, un eveniment festiv prilejuit de împlinirea a 25 de ani de existență. Manifestările au debutat la Casa Polonă din municipiul Suceava acolo unde peste 300 de invitați din țară și străinătate dar și oficialități locale și județene au asistat la momente emoționante precum minirecitalul Chopin, înmânarea de medalii și plachete aniversare, vizionarea filmului și a expoziției fotografice dedicate evenimentului.

Atât filmul cât și expoziția de fotografii i-au purtat pe cei prezenți prin istoria de 25 de ani a Uniunii Polonezilor din România surprinzând cele mai importante momente precum construirea Casei Polone din Suceava ridicată între anii 1903-1907, prin strădania membrilor Asociației Polone de Ajutor Frățesc și de Lectură, prezentarea tuturor Caselor Polone din comunitățile de polonezi, vizite oficiale ale unor personalități marcante: președinți, mareșali, cardinali atât din Polonia cât și din țară. În sală au fost prezenți ambasadorul Poloniei la București, Excelența Sa Marek Szczygieł, Vicemareșalul Senatului Poloniei, Maria Pańczyk-Pozdziej, Paweł Cieplak de la Departamentul de Colaborare cu Diaspora Poloneză din cadrul Ministerul Afacerilor Externe din Polonia, Grupul parlamentar Polono-Român reprezentat prin vicepreședintele grupului  Jerzy Polaczek și deputații Renata Butryn, Lidia Gądek, Andrzej Orzechowski, delegația Voievodatului Podkarpacie în frunte cu Jerzy Cypryś și Jacek Magdoń – consilieri, din partea Voievodatului Malopolska Bogusław Sonik – Președintele Comisiei de colaborare cu diaspora poloneză și Zdzisław Filip – vicepreședintele Voievodatului Małopolska, Alexander Zajac – Vicepreședintele Uniunii Asociațiilor Poloneze din Europa, Joanna Wójtowicz – Director adjunct al Centrului de dezvoltare a educației poloneze în străinătate, reprezentanți ai Asociației Regionale de cultură poloneză „Adam Mickiewicz” din Cernăuți, reprezentații Forumului Polonezilor din Austria și reprezentanți ai Uniunii Culturale și de Învățământ din Republica Cehă. Autoritățile locale au fost reprezentate de președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, subprefectul Atanasă Nistor, primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi, iar Parlamentul României a fost reprezentat de senatorul PSD Neculai Bereanu și de deputata PNL Sanda Maria Ardeleanu. De asemenea la eveniment au participat reprezentanți ai minorităților naționale, preoții decanatului de Bucovina și reprezentanți ai comunităților de polonezi din țară.

Ghervazen Longher: ”Vă promit că vom face tot ce stă în puterea noastră pentru a păstra aceste tradiții,  cultura, limba și credința poloneză”

Cei 25 de ani de activitate ai Uniunii Polonezilor din România înseamnă Case Polone în aproape toate comunitățile locuite de minoritatea poloneză, nenumărate inițiative și proiecte culturale, de învățământ, educative, publicația lunară „Polonus”, ediții ale Zilelor Culturii Polone, simpozioane polono-române, învățarea limbii polone în scopul transmiterii celor mai importante valori tinerei generații. Toate acestea în ideea păstrării și cultivării tradițiilor poloneze, a limbii materne și a credinței înaintașilor. Cele mai importante investiții din ultimii ani au fost: construirea și dotarea Școlii Generale din Poiana Micului, dată în folosință în octombrie 2009, construirea noilor Case Polone din Solonețu Nou și Pleșa, iar anul acesta a fost demarat proiectul de construcție al primei Case Polone din Moara. ”Fără sprijinul dumneavoastră, al Senatului polonez, al Ministerului de Externe al Poloniei, al ambasadei și consulatului Poloniei la București  dar și al guvernului României, fără munca  tuturor membrilor noștri nu am fi fost capabili să realizăm atâtea lucruri și nu ar  fost posibil organizarea acestui eveniment. Aș dori să vă mulțumesc pentru colaborare și pentru munca depusă pentru ca aici în Bucovina limba, cultura și credința strămoșilor noștri să fie apărate. Aș dori de asemenea să mulțumesc înaintașilor noștri, foștilor președinți ai Uniunii Polonezilor din România, membrilor fondatori care azi nu sunt aici cu noi. Vă promit ca președinte al Uniunii Polonezilor din România că vom face tot ce stă în puterea noastră pentru a păstra aceste tradiții,  cultura, limba și credința poloneză”, a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, la debutul manifestării.


Ambasadorul Poloniei: ”Statutul pe care-l au minoritățile în România poate reprezenta un model demn de urmat pentru toate țările din Europa”

Ambasadorul Poloniei la București, Excelența Sa Marek Szczygieł, a ținut să felicite Uniunea Polonezilor din România pentru ceea ce a făcut în cei 25 de ani de existență spunându-le celor prezenți că pot fi mândri de faptul că ”ați reușit atât de bine să păstrați tradiția, cultura și limba înaintașilor”. ”200 de ani de prezență a polonezilor în Bucovina reprezintă o istorie întreagă, o istorie de conviețuire a diverselor grupuri etnice pe aceste meleaguri dar și o istorie a strădaniei de a păstra tradițiile, limba și indentitatea națională”, a spus Excelența Sa Marek Szczygieł.

Ambasadorul a mulțumit autorităților locale sucevene dar și celor de la București pentru sprijinul și încrederea acordată minorității poloneze. ”Statutul pe care-l au în general minoritățile în România poate reprezenta un model demn de urmat pentru toate țările din Europa. Așa cu spunea iubitul nostru conațional Sf. Ioan Paul al II-lea România este acea grădină a Maicii Domnului în care cresc și ne încântă privirile minunate flori colorate. Minoritatea poloneză este sprijinită de autoritățile române în cultivarea indentității prin predarea limbii polone în școli și de către Guvern prin diversele investiții care fac posibilă activitatea și viața polonezilor în România”, a spus ambasadorul Poloniei la București. Excelența Sa Marek Szczygieł a mai arătat că relațiile bilaterale româno-polone se află acum ”poate în cea mai intensă perioadă din ultimul sfert de secol iar minoritatea poloneză a fost cea care a participat foarte activ în acest sens”.

Vicepreședintele Senatului Poloniei: ”Școala de la Poiana Micului reprezintă o mândrie a Senatului Poloniei”

”Este superb să văd atât de multă Polonie aici în România la Suceava”, și-a început discursul Vicemareșalul Senatului Poloniei, Maria Pańczyk-Pozdziej.

Aceasta s-a arătat impresionată de realizările Uniunii Polonezilor din România în cei 25 de ani de activitate și a transmis salutul său și al preşedintelui Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz către membrii Uniunii. ” Merită spus și subliniat că Uniunea Polonezilor din România este singura organizație a minorității poloneze din România și asta e o dovadă în plus că sunt atât de uniți polonezii din România. De asemenea existența atât de multor case polone în România reprezintă o dovadă a muncii asidue și a implicării organizației”, a spus Maria Pańczyk-Pozdziej.

Ea a adăugat că școala de la Poiana Micului reprezintă ”o mândrie a Senatului Poloniei”. ”Vă rog să primiți expresia recunoștinței noastre pentru  strădania și pentru rezultatele pe care le aveți în păstrarea legăturilor cu Patria”, și-a încheiat discursul vicepreședintele Senatului Poloniei.

Mesaj de felicitare de la Klaus Iohannis

Trebuie spus că și președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj la împlinirea a 25 de ani de la înființarea Uniunii Polonezilor din România. ”Vă rog să primiți cu această ocazie urările mele de felicitare pentru întreaga activitate a Uniunii Polonezilor din România alături de aprecierea mea pentru excelentele relații de cooperare construite atât la nivel național cât și în cadrul fiecărei comunități unde trăiesc etnici polonezi”, a transmis șeful statului român.

Manifestările prilejuite de împlinirea a 25 de ani de activitate a Uniunii Polonezilor din România au continuat la Solonețu Nou unde invitații au participat la Sfânta Liturghie oficiată la biserica din localitate și apoi la un picnic.  Uniunea Polonezilor reunește organizațiile locale – asociațiile polonezilor. În prezent sunt 14 asociații locale la: București, Constanța, Iași, Suceava, Siret, Rădăuți, Vicșani, Solonețu Nou, Cacica, Pleșa, Poiana Micului, Păltinoasa, Gura Humorului și Moara.

Eleganță și emoție la manifestările prilejuite de împlinirea a 25 de ani de existență a Uniunii Polonezilor din România, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava