Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto92 poze în acest set

Sala de sport a comunei Moldovița a fost arhiplină  în Duminica Floriilor.  Și asta pentru că acolo a avut loc un eveniment de tradiție al comunei, Festivalul Ouălor Încondeiate. Aflat la ediția a XIV-a , manifestarea organizată de Primăria Moldovița, alături de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina” și de Radio România Iaşi al cărei scop este scoaterea la lumină și punerea în valoare a tot ce are mai frumos satul românesc, tradițiile cultural-meșteșugărești ale etniei huțule din Bucovina, a reunit peste 50 de expozanți care au prezentat cu o mare diversitate de ouă încondeiate. De la cele pictate cu teme religioase sau cu motive tradiționale bucovinene până la cele lucrate în filigran cu o finețe de chirurg. De la ouăle mici de bibilică până la cele mari de struț. Prețurile au fost pentru toate buzunarele de la 5 lei până la 850 de lei.

Festivalul a cuprins mai multe secţiuni, respectiv Ouă încondeiate (copii, adulţi), Artă tradiţională veche, la care participanţii s-au prezenta tcu haine, icoane şi obiecte tradiţionale vechi, precum şi Gastronomie, la care participanţii au pregătii bucate tradiţionale de post şi preparate din peşte. Pe lîngă tradiţionalele concursuri de ouă încondeiate şi de încondeiat ouă, programul a mai inclus expoziţii concurs, activităţi cu caracter informativ, precum şi o serie de spectacole care promovează folclorul specific zonei susținut de formații locale. De remarcat că toți expozanții dar și o parte din vizitatori au venit îmbrăcați în straie populare tradiționale. Amfitronul manifestării a fost primarul Traian Iliesi care i-a avut ca invitați printre alții pe administratorul public al județului, Irina Vasilciuc,  subprefectul Florin  Sinescu și primari din zonă. Primarul a profitat de prezența oficialilor județeni rugându-i să-l ajute ca priectul său privind construirea unui cămin cultural modern în comună să fie aprobat.

”Festivalul a devenit unul mare datorită dumneavoastră celor carte iubiți costumul național, care păstrați tradițiile.  Costumul național a fost promovat de o doamnă importantă care a condus România, Regina Maria. L-a promovat pentru că este printre cele mai frumoase din lume. Cei care au inițiat ouăle încondeiate sunt cei din etnia huțulă. Apoi s-a extins  și în alte părți”, a spus Traian Iliesi.

Festivalul Ouălor Încondeiate  de la Moldovița, încântare pentru ochi și suflet, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava