Concert pascal
MOPAN Suceava

Liderul PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, acuză Guvernul condus de preşedintele PSD Victor Ponta că a abandonat mai multe investiţii importante din judeţul Suceava pentru prevenirea inundaţiilor. Gheorghe Flutur s-a adresat plenului Senatului atrăgând atenția asupra măsurilor urgente pe care trebuie Guvernul trebuie să le ia pentru prevenirea şi combaterea efectelor inundațiilor în județul Suceava şi în țară. Flutur a atras atenţia că în ultimii ani, România s-a confruntat cu grave inundaţii, viiturile produse pe cursurile de apă interioare afectând toate judeţele ţării. „Au fost inundate localităţi, zeci de persoane au decedat iar alte zeci de mii au fost evacuate. Au fost distruse sau grav avariate case şi anexe gospodăreşti, precum şi obiective social – economice. Printre lucrările de infrastructură afectate se numără drumuri naţionale, judeţene şi comunale, cale ferată, poduri şi podeţe şi construcţii hidrotehnice cu rol de gospodărire a resurselor de apă şi de apărare împotriva inundaţiilor. Valoarea totală a pagubelor depășește 5 miliarde lei, numai pe cursurile de apă interioare”, a spus Gheorghe Flutur. El a subliniat că judeţul Suceava prezintă un grad de risc ridicat în ce priveşte producerea inundaţiilor. Liderul liberalilor suceveni a atras atenţia că în urma inundaţiilor de mare amploare care au avut loc în ultimi ani, mii de locuinţe din judeţ au fost afectate, mai mulţi kilometri de drumuri şi amenajări hidrotehnice au fost distruse, iar pagubele s-au ridicat la peste un miliard de lei, şi din nefericire, în urma revărsărilor de ape s-au înregistrat şi pierderi de vieţi omeneşti.

„Viiturile au afectat locuințe și anexe gospodărești, diguri, apărări de maluri şi baraje. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, au fost afectaţi zeci de kilometri de drumuri naţionale, sute de kilometri de drumuri judeţene, o mie de kilometri de drumuri comunale, străzi, poduri pe drumuri naţionale, poduri şi podeţe CFR, poduri pe drumuri judeţene şi poduri pe drumuri comunale, podeţe pe drumuri naţionale, podeţe pe drumuri judeţene şi podeţe pe drumuri comunale, precum şi traversări pietonale”, a declarat Flutur, care a mai adăugat că „au mai fost afectate conducte de gaze naturale, reţele de alimentare cu apă, reţele de canalizare, fântâni, reţele electrice și de comunicații. De asemenea, inundaţiile au afectat terenuri cu culturi agricole. Direcţia Silvică Suceava a avut pagube la drumuri forestiere şi au fost afectate poduri şi podeţe, plantaţii şi pepiniere, şi în acelaşi timp au mai fost afectate şcoli şi grădiniţe”.

Gheorghe Flutur a precizat că Sistemul de Gospodărire al Apelor (SGA) Suceava a identificat 52 de puncte critice de-a lungul mai multor cursuri de apă din judeţul Suceava. Astfel, pe râul Siret au fost constatate nouă puncte critice, pe raza localităților Zamostea, Zvoriştea, Grămeşti, Dumbrăveni, Dolhasca, Liteni şi pe raza comunei Vorona din judetul Botoșani. Zece puncte critice sunt pe râul Moldova, la Breaza, Baia, Cornu Luncii, Vadu Moldovei şi la Fundu Moldovei. Pe râul Suceava au fost identificate nouăpuncte critice, şapte constând în eroziuni din care cea mai lungă este pe raza comunei Gălăneşti, apoi la la Vicovu de Sus, la Bilca în aval de microhidrocentrală. De asemenea, eroziuni au mai fost constatate pe malurilor pârâurilor Suceviţa, Solca, Iaslovăţ, Suha şi afluenţii acestuia, Slătioara, Negrileasa, Brodina şi Calela, Cotârgaşi, râul Bistriţa şi pârâurile Tibău şi Cârlibaba, Moldoviţa, Frumosu şi Deia, Sasca Mare, Rusca, Somuzul Mare, Isachea, Suha Mică, Corlata, Bucovăţ, Râşca, Racova. Flutur a explicat că dintre pârâiele din Suceava, cel care are cele mai mult probleme, cel puţin pe partea de eroziuni ale malurilor, este Soloneţul, fiind semnalate patru puncte critice, toate constând în eroziuni ale malurilor, câte una pe raza comunelor Cacica, Pârteştii de Jos, Comăneşti şi Todireşti. El a arătat că pe acest pârâu, situaţia cea mai gravă se înregistrează la Cacica. Flutur a mai spus că lista cu punctele critice a fost înaintată de SGA Suceava la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Siret cu solicitarea de a se face demersurile necesare în vederea promovării lucrărilor.

„Din păcate mai multe lucrări de apărare împotriva inundațiilor nu mai pot fi realizate deoarece Guvernul nu mai asigură alocații bugetare. Este și cazul unor investiții abandonate în județul Suceava, şi mă refer aici la amenajarea râului Dorna pe sectorul Poiana Stampei – Vatra Dornei, lucrările de regularizare a pârâului Solca şi a afluenţilor pe tronsonul Solca-Arbore şi decolmatare acumulării Solca, amenajarea râului Moldova pentru apărarea frontului de captare a municipiului Suceava la Berchişeşti, dar şi amenajarea râuui Bistriţa și a afluenţilor, pe sectorul Iacobeni-Sabasa, jud. Suceava și Neamţ”, a declarat liderul PNL Suceava. El le-a transmis colegilor din Senat că planul naţional pentru protecţia, prevenirea şi diminuarea efectelor inundaţiilor constituie un instrument absolut necesar pentru coordonarea la nivel naţional şi corelarea la nivel bazinal a lucrărilor de investiţii pentru prevenirea şi combaterea inundaţiilor, în condiţiile existenţei unor surse diferite de finanţare şi a unei multitudini de ordonatori de credite, document ce ar trebui finalizat pe parcursul acestui an.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava