MOPAN Suceava

Peste 100 de autoturisme au plecat în această dimineaţă din Suceava, spre Bucureşti, pentru a participa la protestul prin care se solicită construcţia de autostrăzi în zona Moldovei. Alături de protestatari au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi primarul Ion Lungu. Protestul este organizat de Asociațiile civice „Împreună pentru A8” și „Moldova vrea Autostradă” și își propune să forțeze Guvernul, Ministerul Transporturilor și CNAIR/CNIR să pună în practică Masterplanul General de Transport al Românei, asumat și semnat, cu termene clare și deja de mult depășite, pentru construirea AUTOSTRĂZII CĂTRE EUROPA – autostrada A8, Iasi-Tg. Mureș și a autostrăzii NORD-SUD A7,pe ruta Ploiești-Suceava.

Startul marşului de la Suceava s-a dat la ieşirea spre Fălticeni, pe E 85, acolo unde s-au adunat peste 100 de camioane, autocare, microbuze şi alte maşini. Majoritatea participanţilor la protest aveau scrise mesajele „Bucovina vrea autostradă”.

Înainte de a pleca spre București, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a ţinut să precizeze că este al treilea marş de protest organizat în zona Moldovei pentru a solicita guvernanţilor construcţia de autostrăzi în zona Moldovei. „Suntem la a treia tentativă de a cere Guvernului României să audă Bucovina, Suceava şi Moldova pentru construcţia de autostrăzi. Astăzi se pleacă în marş spre Bucureşti cu mai multe maşini camioane, autocare, maşini mici, din partea Asociaţiei Transportatorilor din Bucovina dar sunt şi foarte multe persoane fizice. Am luat această hotărâre în calitate de simpli cetăţeni ai Sucevei, ai Moldovei, României să mergem spre Bucureşti în marş şi să cerem alocarea de fonduri pentru construcţia de autostrăzi. Este o manifestare democratică, autorizată, civilizată şi este menită să atragă atenţia autorităţilor române că şi Moldova este o regiune din această ţară, şi noi avem nevoie de autostrăzi, de drumuri rapide”, a spus Flutur.

El a adăugat că din nefericire drumul de la Suceava la Bucureşti este proiectat pentru a fi modernizat, însă deocamdată numai pe hârtie. „Nu s-a făcut nimic. Avem nevoie de un drum rapid, o autostradă. Şi în Anul Centenar trebuie să aducem aminte că şi Bucovina s-a unit cu ţara, şi Cernăuţi are nevoie de legătură cu Bucureşti, şi Iaşi are nevoie de legătură cu Bucureşti. Susţinem drumul expres să înceapă rapid pentru că bani europeni sunt. Drumul acesta Siret – Suceava – Bucureşti. Şi susţinem autostrada care să lege Iaşi de Târgu Mureş, care să lege zona Moldovei de Ardeal şi de Occident, aşa cum se întâmplă în alte zone. De ce în alte zone se poate, de ce în Ardeal şi în Sud se construiesc autostrăzi şi doar Moldova este o zonă uitată. Este un apel către guvernanţi pentru că fonduri sunt. Trebuie doar voinţă politică, să ne acorde fonduri pentru că altfel, din punct de vedere economic, diferenţa dintre Moldova şi Ardeal va creşte. Şi va creşte în favoarea celorlalţi, iar noi vom rămân în urmă. Nu mai vrem să fim doar exportatori de forţă de muncă, nu mai vrem să fim o zonă săracă, ultima din Europa. Vrem şi avem nevoie de autostrăzi pentru Moldova, pentru Bucovina”, a mai spus Flutur.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că această zonă a ţării are nevoie de autostrăzi, de o infrastructură modernă pentru a atrage investitori. „Fără această autostradă, fără acest drum rapid Moldova, Suceava, Bucovina, vor rămâne în continuare izolate. Suntem condamnaţi la subdezvoltare dacă vreţi. Indiferent câte eforturi am face noi autorităţile locale, fără aceste drumuri, fără această infrastructură nu vom putea atrage investitori aici în zona noastră, în Bucovina. În Suceava. Şi dacă nu vom putea atrage investitori nu vom putea crea locuri de muncă şi riscăm în continuare ca tinerii noştri din judeţul Suceava, din Bucovina, să plece la muncă în străinătate. Sunt oportunităţi, sunt fonduri europene şi eu cred că trebuie profesionalism din partea Guvernului. Cred că vom reuşi în cele din urmă prin acţiunile pe care le facem, democratic, civilizat, să sensibilizăm factorii de decizie în aşa fel încât să fim prinşi la modul real cu finanţare pe drumul rapid Suceava  – Bucureşti şi pe autostrada Iaşi – Târgu Mureş”, a spus Lungu.

Flutur şi Lungu în fruntea coloanei de autoturisme care au plecat spre Bucureşti pentru a cere autostrăzi în Moldova, 8.6 out of 10 based on 15 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (15 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava