Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto102 poze în acest set

Peste 7.000 de oameni au participat duminică la Tîrgul de cai de la Marginea aflat la a patra ediție. Manifestarea organizată de Primărie și Consiliul Local în parteneriat cu crescătorii de cai din Bucovina a adus în fața publicului 120 de cai din toată țara exemplare care mai de care mai frumoase și mai arătoase. Punctul central al manifestării a fost parada cailor eleganța și frumsețea acestora fiind răsplătite cu îndelungi aplauze. De față au fost prezente oficialitățile locale și județene în frunte cu gazda, primarul Dumitru Nichitean, cu președintele și vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur respectiv Viorel Sredenciuc, cu subprefectul Silvia Boliacu și deputații Dumitru Mihalescul și Angelica Fădor dar și primari din zonă precum Valentin Luța (Horodnic de Sus) și Gheorghe Coroamă (Putna). 

Dumitru Nichitean, bucuros de numărul mare de participanți

”Am onoarea să vă primesc la a patra ediție a Festivalului Expo Tîrg de cai de la Marginea. A mai trecut un an de la ediția precedentă când vremea nu a prea ținut cu noi dar cu toate acestea am avut în jur de 5.000-6.000 de participanți. Anul acesta până acum estimările Jandarmeriei se ridică la peste 7.000 de participanți. Asta nu poate decât să ne bucure și să vă mulțumim pentru participare”, a declarat Nichitean.

 

Gheorghe Flutur: ”Vreau ca anul viitor să aveți la Marginea un bal al căierilor. Crescătorii de cai să se distreze și seara și noaptea”

”Ce este frumos este că Bucovna iubește calul și avem tradiții foarte vechi în prețuirea calului. Crescătorul de cai este un om deosebit și eu cred că cel puțin unul din doi bucovineni de-ai noștri este sau au fost crescător de cai. Calul este un simbol al hărniciei, al muncii, este simbolul frumuseții. E bine să faceți dragi mărgineni ce se întâmpla odată la Rădăuți pentru că au murit aceste tradiții și aveți aici o istorie cu herghelia, cu hipodromul când erau pariuri,  erau petreceri în cinstea calului. Eu cred că bucovineanul merită să petreacă în jurul acestui nobil animal”, a declarat Flutur care a sugerat organizatorilor să schimbe denumirea manifestării pentru a se diferenția de manifestarea cu același nume de la Horodnic de Sus. ”Poate o numiți altfel. Țin minte când eram mic era vorba aceea ”di căluț la Rădăuți”. Nu știu.  Faceți ceva să se numească altfel la Horodnic și altfel la Marginea”, a spus Flutur. El a amintit că a încurajat astfel de manifestări încă de pe vremea când era ministru al agriculturii când a dat ”Legea calului”. ”Vreau domnule primar ca anul viitor să aveți un bal al căierilor aici crescătorii de cai să se distreze și seara și noaptea. La Frasin am avut sfatul bacilor sâmbătă seara pînă spre duminică dimineaă adică în jurul acestui animal se pot face foarte multe evenimete plăcute. Tot Marginea este recunoscută că a trecut de la un cal la mai mulți cai putere că este localitatea cu cele mai multe Mercedesuri din județ”, a spus președintele CJ.

 

Silvia Boliacu: ”Folosiți în război, la muncă, pentru sport dar și pentru recreere astăzi admirăm frumusețea și forța acestor animale”

”Mă bucur că sunt alături de dumneavoastră la acest festival care nu întâmplător se desfășoară în această zonă cu tradiție în creșterea cailor. Folosiți în război, la muncă, pentru sport dar și pentru recreere astăzi admirăm frumusețea și forța acestor animale. Vreau să felicit în primul rând crescătorii de animale pentru că ei au fost cei care au dat tonul în a organiza acest eveniment, să-l felciit pe domnul primar și consiliul local care au organizat acest festival”, a spus Boliacu.

Dumitru Mihalescul: ”Este foarte frumos și necesar ca astfel de evenimente să fie cât mai dese și cât mai autentice”

”Îi felicit pe organizatori pentru acest festival. Sunt mândru că sunt mărginean în primul rând, că sunt bucovinean și îmi aduc aminte că atunci când eram mic era o vorbă printre copii ”hai căluț la Rădăuți/și-i papa un colăcuț”. Este foarte frumos și necesar ca astfel de evenimente să fie cât mai dese și cât mai autentice. Îi felicit pe cei care au cântat pe scenă pentru toți mărginenii, tineri deosebiți pentru care noi oamenii locului putem face lucruri deosebite. Îi felicit pe toți crescătorii de animale, pe toți participanții la eveniment pentru că împreună putem face ca Bucovina să fie acolo unde îi este locul”, a spus Mihalescul, care este de loc din Marginea.

Angelica Fădor: ”De fiecare dată când vin aici în zona dumneavoastră mă simt acasă, mă încarc cu energie”

”Să știți că aici la Marginea eu mă simt acasă. Și vă spun și de ce. Pentru că am crescut la Sucevița. Mama mea este din Sucevița însă de fiecare dată când vin aici în zona dumneavoastră mă simt acasă, mă încarc cu energie iar astăzi într-o zi atât de frumoasă cu atât de mulți oameni dragi nu pot decât să mă bucur și să vă mulțumesc tuturor că sunteți aici alături de primarul dumneavoastră, un om deosebit care a făcut foarte multe pentru comună. M-a impresionat în mod deosebit ansamblul folcloric pe care l-am văzut aici iar din discuții am aflat că toți tinerii sunt mărgineni de care în mod cert trebuie să fiți mândri pentru că sunt extraordinari, pentru că duc mai departe tradițiile și obiceiurile atât de frumoase ale comunei”, a mărturisit Fădor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava