Concert pascal
MOPAN Suceava

Bursa de Valori București în asociere cu maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, Wood&Co, Raiffeisen Bank International, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham Romania și EBA Moldova, anunță organizarea la București, pe 27 martie, a celei de-a II-a ediții a forumului Moldova – Romania: Capital Bridges. Scopul evenimentului este de a impulsiona cooperarea economică și a piețelor de capital din Republica Moldova și România, în contextul negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. În cadrul forumului se vor aborda teme precum reformele macroeconomice, oportunitățile investiționale și progresele din sectorul bancar din Republica Moldova, în contextul de țară candidată la UE prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022.

Evenimentul se va desfășura cu prezența reprezentanților guvernamentali de rang înalt din ambele țări: Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României; Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova; Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României; Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova; Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru și Ministrul Economiei al Republicii Moldova. De asemenea, vor participa și reprezentanți din conducerea autorităților de reglementare și supraveghere ale piețelor financiare, precum și ai sectorului financiar și  mediului de afaceri din cele două țări, printre aceștia regăsindu-se Anca Dragu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Dumitru Budianschi, Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, Giorgi Shagidze, Președintele maib, și Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cel mai important investitor instituțional din Republica Moldova, cu peste 2 miliarde de euro investite în 166 de proiecte, va fi reprezentată de Odile Renaud-Basso, Președinte BERD, și de către Catarina Bjorlin Hansen, Director regional  Moldova.

Aspecte cheie, Moldova:

  • Creșterea economică a Moldovei în termeni reali, în 2023, se estimează a fi de 0,7%, potrivit Ministerului Economiei;
  • Pentru 2024 se prognozează o creștere economică de 3-4%, cu o inflație care se încadrează în ținta BNM de 5%;
  • Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază de șapte ori consecutiv, până la 4,25% în februarie 2024, de la 21,5% în noiembrie 2022;
  • Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova în decembrie 2023. Comisia Europeană va continua să monitorizeze progresele și conformitatea în toate domeniile legate de deschiderea negocierilor și va prezenta un raport Consiliului European până în martie 2024. Aceste evoluții ar putea duce la un referendum la sfârșitul anului 2024.
  • România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova și cel mai mare investitor „străin”, contribuind cu peste 400 de milioane de euro. În ultimii 10 ani, volumul comerțului Moldovei cu România s-a triplat, atingând trei miliarde de euro, conform celor mai recente declarații ale Excelenței Sale, domnul ambasador al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.

Evenimentul „Moldova – Romania: Capital Bridges” va avea loc în data de 27 martie, la București. Agenda evenimentului o găsiți aici. Pentru că numărul de locuri în sală este limitat, înscrierile se pot face până pe 25 martie, ora 10:00 , la acest link.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava