Concert pascal
MOPAN Suceava

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Suceava, a avut bucuria de a găzdui schimbul de experiență între prietenii noștri din ASCOR Iași și al unui grup de tineri din cadrul Frăției Tinerilor Ortodocși din Polonia. Fiecare dintre noi am descoperit cu multă iubire propria cultură și tradiție. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a promova schimbul cultural și religios între tineri și de a oferi oportunitatea de a cunoaște și a înțelege caracterul tinerilor din diferite țări.

Evenimentul a început cu o vizită la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, un loc încărcat de istorie și ocrotit de mărturisirea de credință a Tânărului Mucenic – Sfântul Ioan cel Nou. Tinerii din ASCOR Iași și cei din Polonia s-au închinat cu evlavie la moaștele Sfântului Ocrotitor al Sucevei și au participat la Sfânta Liturghie desfășurată în paraclisul mănăstirii. Această experiență a creat o atmosferă de unitate sufletească între oaspeți și gazde.

După închinare, grupul tinerilor, fiind de această dată însoțiți de către domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial în cadrul Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a îndreptat spre Mănăstirea Dragomirna unde au fost așteptați cu multă dragoste și ospitalitate de către maica stareță, stavrofora Maria Magdalena Gherghină.

Despre debutul întâlnirii de la Dragomirna, domnul consilier eparhial ne-a relatat: „În locul în care pacea se întâlnește cu iubirea de Dumnezeu – la Mănăstirea Dragomirna, oaspeții noștri sosiți tocmai din Polonia, însoțiți de către reprezentanții filialelor ASCOR Iași și Suceava, au fost întâmpinați în biserica ctitorită de către Mitropolitul Anastasie Crimca, unde au fost conduși a-l descoperi pe Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul și pe Cuviosul Paisie Velicicovschi prin intermediul sfințitelor Moaște care constituie odoare de preț ale acestei vetre monahale. Ulterior, am fost conduși în naosul bisericii de unde preacuvioasa maică stareță ne-a readus în fața ochilor duhovnicești contextul politic, istoric și religios în care s-a înființat această oază de viață isihastă. Apoi, am avut ocazia de a participa la o agapă în bucuria întâlnirii prin grija și osteneala maicii starețe și a obștii de maici a mănăstirii. Tinerii au avut ocazia să cunoască mai bine viața monahală și frumusețea locului.

În această atmosferă, tinerii au avut ocazia să se cunoască mai bine și să fie conduși de către maica stareță pe cărările bătătorite de monahi de prin gospodăria mănăstirii și de pe zidurile de strajă ale cetății, tinerii au participat la tur de cunoaștere a istoriei și de însușire a stării de pace specific ctitoriei Mitropolitului Anastasie Crimca și a Domnitorului Miron Barnovschi. Un alt moment important în acest periplu duhovnicesc l-a constituit și vizitarea bisericii mănăstirii voievodale a Voronețului. Aici ne-am închinat Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul și am vorbit tinerilor veniți pentru câteva zile în Bucovina despre interpretarea ermeneutică a scenei Judecății de Apoi, aflată pe peretele exterior de Vest a sfântului locaș. Acest moment catehetic a trezit multe emoții și multă curiozitate pentru cei care au văzut pentru prima dată acest monument UNESCO, numit pe bună dreptate Capela Sixtină a Estului”.

Următorul popas a fost Mănăstirea Voroneț, cunoscută pentru pictura sa minunată și pentru istoria ei bogată. La porțile Mănăstirii Voroneț tinerii au fost întâmpinați de stavrofora Mihaela Platon, stareța Mănăstirii Sucevița, cu multă bucurie duhovnicească, care le-a explicat tinerilor legătura străveche dintre toate mănăstirile din Bucovina.

Mai apoi, domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, însoțitor și coordonator al grupului, a realizat o prezentare detaliată despre pictura mănăstirii și despre semnificația icoanelor și frescelor. Tinerii au avut bucuria de a descoperi pictura bizantină, remarcabilă în exteriorul și interiorul bisericii.

În final, tinerii au trăit o experiență care va dăinui în memoria celor prezenți, momentul în care au primit daruri din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. În urma acestui minunat schimb de experiență s-au consolidat legăturile dintre tinerii din ASCOR Iași, ASCOR Suceava și Frăția Tinerilor Ortodocși din Polonia, oferind amintiri de neuitat și prietenii de durată, frumusețea Bucovinei dăinuind în sufletele tinerilor polonezi.

Cristinaru Nicoleta Denisa și Drîngu Ana-Cristiana,

coordonatoare pe Departamentul de Relații publice – ASCOR Suceava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava