MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, astăzi, la Gura Humorului, că unul dintre proiectele viitoare pentru dezvoltarea turismului în județ va fi Poiana Bucovinei, pe modelul Poiana Brașov. Prezent la deschiderea Galei Turismului „Descoperă Nord-Est”, care are loc la Hotelul Club Bucovina din Gura Humorului, Gheorghe Flutur a prezentat mai multe proiecte pentru dezvoltarea turismului din județ. Gala are loc în prezența ministrului antreprenoriatului și turismului, Constantin Daniel Cadariu, precum și a directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei. „Turismul trece printr-o perioadă grea, cu pandemia, războiul de la graniță. Sunt fel de fel de constrângeri și eu cred că aici trebuie să găsim soluții, să împărtășim exemplele pozitive, iar oficialii de la București să preia problemele sectorului din turism și să încercăm să găsim niște soluții în niște zone în care turismul a devenit o ramură extrem de importantă a economiei. Pentru că dacă nu știm să folosim cum trebuie trec banii europeni și oportunitățile pe lângă noi”, a declarat Flutur.

El a evidențiat faptul că Suceava este județul cu cele mai multe stațiuni turistice declarate, 20 de localități sucevene fiind stațiuni turistice, dintre care patru de interes național, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Sucevița, iar celelalte sunt de interes de interes local.

„Aș vrea câteva lucruri de provocare pentru început. Părerea mea este că trebuie să grăbim înființarea acestor Organizații de Management a Destinațiilor. Încă din 2019, noi, Consiliul Județean Suceava ne-am asociat cu cele trei stațiuni de interes național, Gura Humorului, Câmpulung și Vatra Dornei și am așteptat această lege pentru funcționarea turismului din România, care a zăcut mulți ani în Parlament. O avem. Avem de asemenea ordinul de ministru care clarifică normele metodologice de aplicare. Se discută despre pașii pentru înființarea OMD-urilor și noi am început aceste lucruri. E vorba de cartografierea stațiunilor, de consultarea care trebuie să o facem cu actorii principali de pe raza unităților noastre și am început și acest lucru”, a arătat Gheorghe Flutur.

De asemenea, el a ținut să salute prezența la această gală a reprezentanților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. „Noi avem deja un parteneriat cu dumnealor și este extrem de important. Gândiți-vă că dacă Bucovina a avut un noroc și a ieșit în față, în primul rând a avut datorită acestui parteneriat cu Biserica, cu monumentele UNESCO. Aceste monumente UNESCO sunt ca un magnet care atrag și turiști, dar și pensiuni turistice. Unde s-au construit în ultimii 7 – 10 ani pensiuni? În jurul Voronețului, Sucevița, Moldovița. Practic astea sunt magnetul care au atras investitori”, a declarat șeful administrației județene.

El a spus că mai sunt multe de făcut în domeniul turismului, dar este extrem de important ca OMD-urile să devină funcționale. „Dacă tot facem excursii prin afară și ne uităm la austrieci, elvețieni și la alții, să vedem cum rezolvă ei problema să doarmă turiștii la ei mai mult de 2 nopți la el și la noi dorm 1,7 – 2,4 nopți și nu e în regulă. Și atunci diversificarea formelor de turism este una dintre măsuri”, a precizat Gheorghe Flutur.

El a făcut referire și la investițiile în domeniul infrastructurii rutiere pe masivul Rarău, dar și la proiectele pentru dezvoltarea turismului în această zonă a județului.

„Avem în Suceava, în inima Bucovinei, muntele Rarău. Administrația județeană a investit în infrastructură, cu 34 de kilometri de drumuri ca să urci pe muntele Rarău din trei direcții. Din Pojorâta – Rarău un drum modernizat cu câțiva ani în urmă în primul meu mandat, apoi de pe valea Bistriței de la Zugreni spre Rarău și recent drumul pe Izvorul Alb, paralel cu pârtia de schi. Sunt 34 de kilometri pun în valoare masivului Rarău unde acum avem un PUZ și întreb cele patru primării ce vreți să faceți cu muntele Rarău. Proiectul pe care îl vom lansa este Poiana Bucovinei, model Poiana Brașov. Asta va trebui să facem. Noi trebuie să mutăm, trebuie să gândim pașii următori. De ce fac drumuri? De ce autostrada A8 și sper să fie la 50 de kilometri de platoul munților Rarău, sau Autostrada Nordului sau autostrada A7? Adică trebuie să dăm o perspectivă turismului”, a afirmat președintele CJ Suceava.

El a subliniat faptul că poate cel mai important proiect este „Bucovina pol de dezvoltare turistică”, ceea ce înseamnă un turism integrat, pentru care pot fi folosite tichetele de vacanță sau de concediu „Vorbim de introducerea unui tren turistic pe ruta Suceava – Vatra Dornei. Pași am făcut deja cu operatori pentru transport. Vorbim de trenuri turistice, Trenul Zăpezii, trenul pentru sărbătorilor din Bucovina din timpul verii și așa mai departe, fie de la Iași, fie de la Cluj pentru a aduce turiști încoace”, a explicat Gheorghe Flutur, care a mai adăugat că atenția administrației județene este de a găsi și accesa toate oportunitățile de finanțare pentru proiectele de turism.

El a mai adăugat că în momentul de față județul Suceava are peste 19.000 de locuri de cazare, fiind pe locul trei la nivel național din acest punct de vedere. Gheorghe Flutur a precizat că pentru dezvoltarea turismului trebuie dezvoltată și infrastructura, dar și o organizare integrată și foarte multe evenimente care să atragă turiști. Flutur a arătat că evenimente precum Festivalul Medieval, Festivalul Păstrăvului, Sărbătoarea Muntelui, Luna Diasporei, Pelerin în Bucovina, Hora Bucovinei au făcut ca județul Suceava să devină din ce în ce mai atractiv pentru turiști.

Gheorghe Flutur a mai declarat că astfel de evenimente vor face ca anul acesta județul Suceava să fie vizitat de circa 500.000 de turiști. „Asta înseamnă că lumea vine spre pensiunile mici, spre zonele liniștite, spre evenimente atractive și eu cred că dacă alte zone din țară au probleme cu numărul de turiști, la noi în Bucovina vin turiștii pentru această particularitate, turismul cultural, religios, turismul tradițional, gastronomia de sezon și minoritățile”, a spus Flutur. Președintele CJ Suceava a mai declarat că din punctul său de vedere în eforturile pentru promovarea și dezvoltarea turismului ar trebui să se alăture și „parteneri care până acum au fost mai timizi, el făcând referire la Regia Națională a pădurilor, cu hergheliile din județ și cabanele de vânătoare, dar și compania Salrom, cu salina de la Cacica. Nu în ultimul rând, Flutur a făcut referire și la proiectul pe care CJ Suceava l-a depus la Ministerul Tineretului și Sporturilor pentru modernizarea taberei de la Bucșoaia.

Gheorghe Flutur anunță proiectul Poiana Bucovinei, ca alternativă la Poiana Brașov (FOTO), 5.7 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (3 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava