Concert pascal
MOPAN Suceava

Cancelaria Prim-ministrului, prin cabinetul consilierului de stat Dana Varga, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi, Departamentului de Relații Interetnice, Centrului Național de Cultură a Romilor, Muzeului Național al Țăranului Român, Asociației Șukar Manuș și Asociației Meșteșugarilor și Comercianților Tradiționali Romi, organizează în perioada 2-4 august 2019 un eveniment dedicat Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor.

Acțiunile au scopul să aducă în atenția societății consecințele genocidului săvârșit de regimul nazist asupra omenirii, inclusiv asupra cetățenilor de etnie romă.  Este important ca generațiile de astăzi și cele viitoare să cunoască adevărul istoric despre Holocaust, dar și progresele pe care România le înregistrează cu privire la  recuperarea memoriei Holocaustului, atât la nivel educațional, cultural, dar și în privința unei legislații coerente pentru combaterea discriminării, antisemitismului și  xenofobiei asupra romilor.

”Evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului ne amintesc de suferințele îndurate de semenii noștri, în mare parte evrei, dar și romi și alte minorități, de consecințele devastatoare ale urii rasiale și de pericolul ideologiilor extremiste. Este de datoria noastră morală să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor mai repeta vreodată, să înțelegem că drepturile, libertățile fundamentale ale cetățenilor și respectul față de semeni stau la baza evoluției unei societăți democratice”, a subliniat consilierul de stat Dana Varga.

Să nu uităm că, de-a lungul timpului, romii au participat la cele mai importante evenimente istorice ale poporului român.

Romii nu își uită trecutul!

Amen na bâstra!

Programul evenimentului

Vineri, 2 august

Între orele 10:00 – 11:00 va avea loc depunerea de coroane la Memorialul Victimelor Holocaustului din România (strada Ion Brezoianu, București) unde vor fi prezenți reprezentanți ai: Guvernului României – Cancelaria Prim-ministrului, Agenției Naționale pentru Romi, Departamentului pentru Relații Interetnice, Centrului Național de Cultură a Romilor, Muzeului Național al Țăranului Român, Asociației Meșteșugarilor și Comercianților Tradiționali Romi, și ai Asociației Social Roma Şukar Manuș.

Între orele 12:00 – 14:00 se va desfășura evenimentul de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor, organizat la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Acvariu.

11:30             Conferință de Presă

12:00 – 12:30 Sesiunea de deschidere:

–        Intonarea imnului național al României și a imnului Romilor;

–        Moment de reculegere;

–        Prezentarea semnificației zilei de 2 august și moderarea evenimentului, Norica Costache – consilier CNCR.

12:30 – 13:00 Alocuțiuni ale supraviețuitorilor romi.

13:00 – 14:00 Alocuțiuni ale:

–        Virgil Ștefan Nițulescu – Gazdă, Director MȚR;

–        Guvernului României – Cancelaria Prim-ministrului;

–        Agenției Naționale pentru Romi;

–        Departamentului pentru Relații Interetnice;

–        Centrului Național de Cultură a Romilor.

De asemenea, în perioada 2 – 4 august 2019, între orele 10.00 și 18.00, va avea loc în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, un târg cu meșteri și meșteșugari romi. Argintari, căldărari, rudari, anticari și negustori vor veni cu obiecte frumos meșteșugite, numai bune de admirat și cumpărat. Nu vor lipsi bucatele specifice și portul tradițional rom.

Intrarea este liberă!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava