Concert pascal
MOPAN Suceava

Pornind de la afirmația Mântuitorului, din Evanghelia după Matei, care spune: „acolo unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta” (Matei 6, 21), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în parohia Boroaia I, din cadrul Protopopiatului Fălticeni, s-au desfășurat, în perioada 09-13 iulie, tabere parohiale de vară Comorile satului, tabere, aflate la cea de-a treia ediție în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. La cei peste 60 de copii și tineri din parohia Boroaia I s-a alăturat și un grup de 9 copii din orașul Pașcani, precum și 5 copii din orașul Suceava însoțiti de „bunica” Ana – așa cum toți au numit-o, cea care le-a împărtășit tuturor participanților, câteva dintre experiențele spirituale avute pe parcursul vieții domniei sale.

Activitatea a fost coordonată de părintele paroh Silviu Maxim și de către doamna preoteasă Anca Maxim, cu ajutorul tinerilor voluntari din parohia Boroaia, iar obiectivele principale au fost conștientizarea sensului real al prieteniei, evidențierea valorilor de bază, precum: respect, responsabilitate, autocontrol, onestitate, compasiune, recunoștință, perseverență, loialitate și credință în Dumnezeu. Astfel, prin educație religioasă și catehizare, se construiește un sistem de valori spirituale, morale, etice și estetice racordate la personalitatea fiecăruia dintre noi și redate în comportamente integratoare în viața comunității din care facem parte.

Întrucât anul 2023 a fost proclamat în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, copiii au dat glas cântecelor bisericești, chiar de la debutul zilelor de tabără.

Comunitatea s-a preocupat întotdeauna de bunicii parohiei, considerându-i un adevărat izvor de binecuvântare, tezaur ce poartă în el tradiție vie, motiv pentru care o parte din copiii participanți au trecut cu drag pragul familiei Holcă și Andrioaia din Boroaia, împărtășindu-se din înțelepciunea celor cu fire de argint în păr.

Pe parcursul acestor zile copiii au realizat că înțelepciunea nu este o virtute care ține de numărul anilor, ci rămâne unul din darurile care este asociat cu vârsta înaintată, după cuvântul Sfintei Scripturi care zice: „Învață-ne să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm inimile spre înțelepciune” (Psalm 89, 14).

Activitățile au fost diverse, îmbinându-se armonios atelierele de creație cu jocurile copilăriei, toate desfășurate sub atenta supraveghere a doamnei preotese și a voluntarilor. Principiul de învăţare prin descoperire a devenit în ultimii ani o idee unanim acceptată în procesul de predare-învăţare. Participanţii și-au însușit mult mai bine informațiile datorită faptului că aceștia au fost provocați de către tinerii voluntari să împletească teoria cu practica. După cum este binecunoscut tuturor, jocul ne oferă această oportunitate de învăţare experienţială, astfel că,  în aceste cinci zile, copiii s-au bucurat de jocuri de autocunoaştere, de prezentare, de cunoaştere interpersonală, jocuri de cooperare şi de comunicare, jocuri de creativitate, jocuri de energizare. Rolul principal al jocurilor este facilitarea autocunoaşterii, realizată în grupul de copii,  apropierea între participanţi. Cooperarea contribuie la crearea unei atmosfere prietenoase, de ajutor reciproc, încredere, bunăvoinţă, comunicare deschisă, făcând din procesul de învăţare și de convieţuire dintr-o comunitate, o adevărată cale pentru dezvoltarea intelectuală optimă a tinerilor. De asemenea, s-a dorit consolidarea grupului şi promovarea unei comunicări eficiente între aceștia. În timpul jocului copiii s-au confruntat cu situaţii noi, cărora trebuiau să le facă faţă, identificând anumite soluții la situațiile propuse, în acest mod, jocurile facilitează dezvoltarea creativităţii.

Atelierele de creație au avut ca drept scop o altfel de învățare, bazându-se pe posibilitatea copiilor de a-și descoperi competențele și îndeletnicirile constructive, de a lua decizii și de a se exprima liber. Astfel, prin aceste activități, respectiv: cusut, desen și croșetat, s-au obținut diverse obiecte de tip handmade, toate avându-și originea în creativitatea participanțiilor.

Cu siguranță, copiii nu vor uita prea curând nici vizita pe care au efectuat-o prin sat cu căruța, iar noi, organizatorii, pe această cale, aducem mulțumiri tânărului Vasilică Moisîncu pentru bunăvoință și implicare. Nu va fi dat uitării nici tradiționalul foc de tabără – mulțumiri domnului Vasile Ungureanu pentru pregătirea terenului și a celor necesare –, nici concursul de udat binevenit în aceste zile toride și, cu siguranță, nici gustul gogoșilor pregătite de mâinile lor mici și harnice la atelierul de gătit. Și aici se cuvin aduse mulțumiri doamnelor bucătărese Ungureanu Stanica și Asendulese Lenuța.

Merită a fi consemnată în final și drumeția prin pădure, precum și vizitarea Mânăstirii Sf. Cruce din comuna Brusturi (Neamț), numită  Mănăstirea Eroilor –, aflată în inima codrilor. Copiii au aflat că piatra de temelie a acestui locaș s-a pus în anul 1992, la inițiativa Părintelui Ilarion Argatu și a fiului său, Pr. Alexandru Argatu, pentru a păstra vie jertfa ostașilor, dar și pentru veșnica lor pomenire. De asemenea, participanții au primit un cuvânt de învățătură, urmat de răspunsuri la întrebările privind viața monahală de la părintele stareț, Ierom. Siluan Antoci, căruia îi mulțumim.

Tabăra de vară a cuprins și activități sportive, dans și coregrafie dar, a avut și un scop misionar, copiii având posibilitatea de participare în biserica parohială unde, cu binecuvântarea părintelui paroh Silviu Maxim, mereu în mijlocul lor, au rostit rugăciunile de dimineață și, la finalul zilei, pe cele de seară.

Nu în ultimul rând, aducem mulțumiri alese și recunoștință multă tuturor celor care ne-au fost alături făcând posibilă acestă întâlnire de neuitat, îndeosebi, Primăriei Comunei Boroaia și Școlii Gimnaziale Vasile Tomegea Boroaia.

Pr. Silviu Maxim,

paroh al Parohiei cu hramul Sfinții Părinți Ioachim și Ana și Înălțarea Domnului, Boroaia I

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava