MOPAN Suceava

La finele saptamanii precedente, pentru a marca practic un moment de cotitura in istoria romanilor, si anume Unirea Principatelor, de la a carei infaptuire s-au implinit vineri 155 de ani, s-a dus la bun sfarsit o actiune de donare de carte catre Biblioteca Publica Raionala ”Mihai Eminescu” Rezina din Republica Moldova (demarata in urma cu aproape trei luni), la Rezina ajungand aproape 1100 de volume in limba romana, din autori clasici, peste 800 fiind carti noi.
La activitate au participat atat suceveni – Gabriel Carabus (Biblioteca Bucovinei), consilierul judetean Dan Ioan Cusnir (administrator OMV-Petrom Suceava), Marius Suiu (Monitorul de Suceava) -, cat si bibliotecarii de la Biblioteca Rezina, in frunte cu directoarea Galina Davidic, reprezentanti ai autoritatilor locale – precum Angela Racu, sefa Sectiei Cultura din cadrul Consiliului Raional Rezina -, mass-media, ba chiar si un grup de cititori.
Acest lucru nu ar fi fost posibil fara implicarea factorilor din ambele parti ale Prutului, fie ca este vorba de reprezentanti ai celor doua biblioteci sau ai autoritatilor publice locale tutelare, Consiliul Judetean Suceava – prin sprijinul direct al presedintelui Catalin Ioan Nechifor, respectiv Consiliul Raional Rezina si Sectia Cultura a acestuia, fie ca este vorba de numerosii ”oameni de bine” din reteaua OMV-Petrom Romania – care au reprezentat donatorul principal, ei fiind cei care au raspuns pozitiv acestui proiect, punand mult suflet in tot ceea ce au intreprins -, de cei din cadrul redactiei Monitorul de Suceava, sau de unii membri inimosi ai comunitatii din Rezina.
Ca atare, tinem sa multumim pe aceasta cale tuturor celor implicati, tuturor celor care au facut un gest de bine, iar multumirile vin atat din partea institutiilor/organizatiilor implicate in acest demers, cat si, mai ales, din partea cititorilor din Rezina, a celor de acolo care au atat de multa nevoie de carte in lima româna.

Ideea realizarii unei donatii de carte in limba româna pentru comunitatea din Rezina a apartinut unui grup de oameni inimosi, români adevarati, din localitatea de pe malul Nistrului, in frunte cu Ruslan Rosca, fost student al universitatii sucevene (a se vedea in anexa mesajul emotionant transmis sucevenilor de catre acestia), apelul fiind inaintat initial catre Monitorul de Suceava, redactia cotidianului local raliindu-se imediat acestui demers si solicitand si implicarea Biblioteca Bucovinei ”I. G. Sbiera”. Astfel, biblioteca suceveana a demarat, sub ”patronajul” Consiliului Judetean Suceava, o campanie de strangere de carti care sa fie donate romanilor de peste Prut, mai exact pentru locuitorii din Rezina. Intamplarea fericita a facut ca biblioteca sa gaseasca un partener de nadejde, nesperat, in derularea acestei campanii, si anume filiala Suceava a companiei OMV-Petrom Romania, administratorul acesteia, consilierul judetean Dan Ioan Cusnir, implicandu-se activ in actiunea de strangere de carte, care a devenit una derulata exclusiv pe filiera statiilor OMV si Petrom din intreaga tara.

Odata adunate, cele 1062 de carti au fost personalizate, pe prima pagina a fiecareia fiind lipit un autocolant cu o inima tricolora, in interiorul careia a fost scris olograf mesajul “Lectura placuta!”.

Mobilizarea de exceptie a celor 210 parteneri a fost posibila in primul rand calitatii deosebite a oamenilor care sunt parteneri OMV Romania si Petrom. Un simplu apel emotional transmis de catre un coleg, a facut ca, in doar 14 zile, 210 perteneri sa trimita 1043 carti.

In al doilea rand, datorita proiectelor de vanzari si de Community Social Responsibility, care se desfasoara de ani de zile in OMV Romania si Petrom, partenerii sunt familiarizati cu idea si bucuria de a darui, de a se implica in comunitatile locale, de a face pe cei mai defavorizati sa nu se simta singuri.

In al treilea rand, un rol in mobilizarea celor 210 parteneri l-a avut si mesajul transmis de catre colegul lor de la OMV Suceava, mesaj prin care Dan Cusnir le cerea colegilor sai sa acorde o ora din viata lor fratilor din Republica Moldova:
“Va rog din suflet sa le acordati o ora din viata Dumneavoastra celor care au nevoie de carte romaneasca. Va rog sa le acordati o ora din viata Dumneavoastra celor care dupa aproape 70 de ani inca vorbesc limba stramoseasca si inca flutura cu mandrie steagul Tricolor. O ora in care sa va dati seama ca nu exista gest mai nobil si mai plin de emotie decat sa oferi unui om o carte. Dar oare cum ne vom simti cand vom oferi unei comunitati romanesti bucuria si speranta de a nu fi singuri? Impreuna putem sa facem ceea ce separat nu vom putea face niciodata! Suntem diferiti, gandim diferit, dar suntem puternici pentru ca sufletul nostru poate razbate dincolo de dificultatile de zi cu zi!“

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava