Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a semnalat ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici, că intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene generează probleme extrem de grave în realizarea proiectelor PNDL și a celor finanțate din fonduri europene. Într-o întrebare adresată ministrului de finanțe, Ioan Balan îi arată acestuia că prin art. 71 din această ordonanță, Guvernul a impus o derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii – astfel încât, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.
„Această măsură, care la prima vedere poate să pară o modalitate a Guvernului de a forţa creşterea salariului minim din sectorul construcţiilor, a generat deja mai multe probleme deosebit de grave, atât pentru administraţia publică locală, cât şi pentru ceilalţi beneficiari de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014-2020. Cea mai mare problemă provine din faptul că Ordonanţa nr.117/2018 nu conţine nicio prevedere, nici măcar tranzitorie, cu privire creşterea costurilor cu factorul de producţie muncă pentru contractele de lucrări sau pentru proiectele finanţate din fonduri europene aflate în derulare”, a declarat Ioan Balan.

Ioan Balan: Cel mai puternic afectate de această situaţie sunt administraţiile publice locale

El a precizat că operatorii economici care au câştigat licitaţii în anii 2016-2017 şi care au depus oferte câştigătoare bazându-se pe un alt cost orar cu forţa de muncă, salariu minim de 1.250 lei în 2016, respectiv 1.450 în anul 2017, au constatat că prin OUG nr.114/2018, nu se mai pot încadra în costurile estimate iniţial, mai ales că, în ultimii doi ani de zile, şi preţurile materialelor de construcţii au crescut consistent.

„Având în vedere că cel mai puternic afectate de această situaţie sunt administraţiile publice locale, în special cele care au accesat fonduri europene nerambursabile, care se află în imposibilitatea de a mai respecta parametri de finanţare asumaţi, în dubla dumneavoastră calitate, de Ministru al finanţelor publice şi de Ministru interimar al dezvoltării regionale şi administraţiei publice, vă solicit să precizați care sunt modalităţile prin care autorităţile contractante, primării și consilii judeţene, pot să ajusteze costurile contractelor de lucrări atribuite, ca urmare a creşterii costurilor cu forţa de muncă operate prin OUG nr. 114/2018?”, l-a întrebat Ioan Balan pe ministrul Eugen Teodorovici. Deputatul liberal sucevean mai vrea să afle de la acesta ce soluţii propune pentru ca investiţiile în derulare să nu intre într-un blocaj total și cine va acoperi costurile suplimentare. De asemenea, Ioan Balan vrea să afle și cum vor fi reajustate sumele estimate iniţial pentru lucrările derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, dar și care sunt căile de urmat pentru beneficiarii de fonduri europene nerambursabile care nu se mai pot încadra în costurile estimate iniţial, ca urmare a majorării salariului minim din sectorul construcţiilor. În final, deputatul PNL de Suceava l-a întrebat pe Eugen Teoforovici când intenționează să intervină legislativ, astfel încât Guvernul să reglementeze modalităţile prin care primăriile şi consiliile judeţene pot să redimensioneze costurilor contractelor în derulare, ca urmare a creşterii salariului minim din sectorul construcţiilor la 3.000 de lei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava