Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a adresat o întrebare ministrului apărării, Vasile Dîncu, prin care vrea să află când va începe producția de vaccinuri românești la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”. Ioan Balan a amintit că îÎn urmă cu 5 ani, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” a trecut din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Apărării Naționale.

„Scopul urmărit a fost acela de revitaliza Institutul prin investiții, prin modernizarea infrastructurilor, prin achiziția de echipamente și prin menținerea cercetătorilor științifici, astfel încât, într-o perioadă rezonabilă de timp, Institutul să poată produce în condiții de maximă siguranță vaccinuri, seruri, medicamente și alte substanțe medicale esențiale. Din păcate, la 5 ani distanță de la schimbările amintite, Institutul încă nu are capacitatea și nici infrastructura necesară pentru a demara producția la scară largă a substanțelor amintite, iar România continuă să achiziționeze de pe piețele internaționale, la prețuri mult mai mari, inclusiv vaccinurile antigripale”, a precizat Balan.

El consideră că producția de vaccinuri, seruri și medicamente pe care ar putea să o realizeze Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” ar produce economii bugetare substanțiale și ar genera o stare de independență a României pentru anumite substanțe medicale. În aceste condiții, deputatul PNL de Suceava i-a solicitat ministrului apărării să precizeze care este valoarea totală a investițiilor realizate la nivelul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” în perioada 2017-2021 și ce tip de investiții sau dotări au fost realizate.

„Dat fiind componenta pronunțată de reziliență pe care o are Institutul în arhitectura instituțională din România, vă rog să precizați dacă au fost elaborate cereri de finanțare din fonduri externe nerambursabile pentru investiții sau dotări”, i-a mai solicitat Ioan Balan ministrului Vasile Dîncu. De asemenea, deputatul liberal vrea să afle și care este valoarea totală a investițiilor care trebuie realizate în continuare pentru a putea operaționaliza producția la scară a vaccinurilor și serurilor, dar și ce produse realizează în prezent Institutul și care este termenul pe care ministrul apărării și-l asumă pentru începerea producției de vaccinuri și seruri.

Ioan Balan vrea să afle de la ministrul apărării când va începe producția de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava