Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a solicitat ministrului agriculturii, Petre Daea, să spună care este suprafața terenurilor din România aflată în proprietatea cetățenilor străini. Ioan Stan i-a adresat o întrebare ministrului agriculturii în care a amintit că începând cu anul 2012, guvernele care s-au succedat la conducerea României au făcut nenumărate declarații ”patriotice” potrivit cărora vor lua acele măsuri prin care terenurile agricole din România să nu mai fie înstrăinate atât de ușor și atât de ieftin, mai ales către cetățeni nerezidenți în România. „Mai mult decât atât, prin Legea nr. 17 din 7 martie 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, statului român i s-a acordat dreptul de preemptor în situația în care un teren este supus vânzării: <Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale>”, a declarat Ioan Balan.

El a adăugat că în condițiile în care au trecut deja cinci ani de la promulgarea acestei legi, îi solicită ministrului agriculturii să-i spună care era, în anul 2012, suprafața totală a terenurilor deținute în proprietate de cetățeni români și care era suprafața deținută de cetățeni din spațiul Uniunii Europene sau din spațiul extra-comunitar. De asemenea, deputatul PNL de Suceava vrea să afle și care era, la data de 1 aprilie 2019, suprafața totală a terenurilor deținute în proprietate de cetățeni români și care era suprafața deținută de cetățeni din spațiul Uniunii Europene sau din spațiul extra-comunitar.

„Pentru perioada 2014-2019, în virtutea dreptului de preemptor pe care îl are Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției Domeniilor Statului, vă solicit să îmi prezentați o situație cu terenurile achiziționate de acesta în fiecare an. Și nu în ultimul rând, vă solicit să precizați ce măsuri concrete ați implementat, astfel încât să stimulați cetățenii români să nu mai înstrăineze terenurile agricole, ci să le lucreze și să beneficieze de ele?”, i-a mai solicitat Ioan Balan ministrului agriculturii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava