MOPAN Suceava

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan a explicat că social democrații au gândit un buget național pentru anul 2023 prin care economia țării va creşte, va asigura investiţii şi va garanta siguranța locului de muncă. Ioan Stan a spus că în egală măsură, bugetul asigură toată susținerea posibilă pentru pensionari și alte categorii vulnerabile. „Acesta se bazează ipoteze macroeconomice corecte  și va face ca România să ajungă la un PIB istoric în 2023, de peste  300 miliarde euro.

În primul rând este un buget menit să protejeze nivelul de trai al populației vulnerabile. În acest sens prevede 130 de miliarde de lei pentru pensii şi 28 de miliarde de lei pentru asistență socială.  Drept pentru care veniturile pensionarilor vor creşte diferențiat, cu până la 45%, datorită majorării cu 12,5% a punctului de pensie și acordării diferitelor tip-uri de sprijin. Astfel, în 2023, 2,3 milioane de pensionari, care au pensii între 1000 și 1500 de lei, vor  avea creșteri ale veniturilor totale cuprinse între 34% și 45%. 950 de mii de pensionari, cu pensii între 1500 și 2000 de lei, vor avea venituri totale majorate între 22% și 25%. 1 milion de pensionari, cu pensii de la 2000 la 3000 de lei, vor avea venituri totale mai mari cu 14-15%. 500 de mii de pensionari, cu pensii peste 3000 de lei,  vor avea venituri totale mai mari cu 12,5%”, a arătat Stan. El a adăugat că în al doilea rând, este un buget care susține măsuri de combatere a prețurilor. Inflația se va reduce la 8-9%  în 2023, la jumătate față de nivelul actual, în principal datorită schemei de plafonare a prețurilor la energie și gaze impusă de PSD

„În al treilea rând, este un buget de reindustrializare a României. Sub acest aspect, stimulii pentru populație si companiile care produc si creează locuri de muncă reprezintă peste 8% din PIB, de 4 ori mai mult decât au făcut-o guvernările de dreapta anterioare.

Totodată, este un buget ce însănătoșește finanțele publice românești. De aceea deficitul bugetar se va reduce la 4,4% din PIB iar datoria guvernamentală va scădea la 47.3% din PIB în 2023.  La preluarea guvernării, în 2021, deficitul bugetar ajunsese la 7,1% din PIB iar datoria guvernamentală la 48,9% din PIB.

Este un buget bazat pe politici şi programe, în care spunem românilor exact unde se duc impozitele și taxele plătite. Are în componenţa sa 233 programe, din care 221 sunt finanțate din bugetul de stat, 6 prin bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și 6 prin Bugetul de asigurări sociale de stat”, a mai spus liderul PSD Suceava. El a adăugat că în acealaşi timp, este un buget cu puternic sprijin pentru sănătate și educație. „Drept pentru care la Educație alocăm 3,2% din PIB, plus 6 miliarde lei față de anul 2022, iar la Sănătate, totalul bugetului alocat Ministerului Sănătății și FNUASS (exclusiv transferuri de echilibrare) este de 74,1 miliarde lei, mai mult cu circa 2 miliarde lei față de anul 2022.

Şi nu în ultimul rând, este un buget care respectă angajamentele față de partenerii NATO și asigură securitatea României, alocând 35,8 miliarde lei pentru Apărare, respectiv 2,5% din PIB”, a încheiat Ioan Stan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
PSD - Gheorghe Soldan
Dreapta Unita - Marian Andronache
Dreapta Unita - Cristian Ilie Timoficiuc
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava