Concert pascal
MOPAN Suceava

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, este solicitat de către un credincios să întărească poziția de preot în parohii ”pentru că unii ajung bătaia de joc a unor enoriași care vin din străinătate cu fel și fel de idei mizerabile contra Bisericii”. ”Părinte Arhiepiscop, având în vedere unele scandaluri întâmplate deja în anumite parohii din țară cu aducerea altor preoți superiori (protopopi, consilieri eparhiali, inspectori eparhiali) la săvârșirea slujbei de înmormântare sau a parastaselor pe motiv de scandal că nu le convine preotul paroh respectiv, sau că nu le place atitudinea preotului paroh, puteți lua în discuție la următoarea ședință a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și după la Marele Sfânt Sinod de la București cu interzicerea definitivă a acestor practici în Biserică? Sincer, nu cred că este corect/moral ca un preot paroh care a depus jurământ la hirotonie pentru parohia respectivă și a semnat acte/documente pentru administrarea ei poate să stea acasă și să vină un superior să îi facă serviciile în parohie pentru că unii enoriași nu sunt în relații bune cu parohul respectiv sau că ar avea motive fără o justificare reală și se ajunge la astfel de scandaluri și vă rog frumos luați în discuție întărirea poziției de preot paroh în parohii pentru că unii ajung bătaia de joc a unor enoriași care vin din străinătate cu fel și fel de idei mizerabile contra Bisericii Ortodoxe Române”, a scris credinciosul.

Ca răspuns IPS Calinic a prezentat prevederile Statutului de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române:

Art. 88, alin. (27): Chiriarhul asigură disciplina clerului și a celorlalte categorii de personal în eparhia sa, direct sau prin organismele eparhiale competente.

Art. 88, alin. (28): Chiriarhul primește plângerile aduse împotriva personalului clerical și neclerical din administrația eparhială, de la protopopiate și parohii, precum și împotriva personalului monahal și dispune măsuri corespunzătoare potrivit prevederilor canonice, statutare și regulamentare bisericești.

Art. 88, alin. (29): În cazuri de vinovăție gravă, poate opri de la săvârșirea celor sfinte personalul clerical din eparhia sa și dispune, fără întârziere, cercetarea cazului.

Art. 71, alin. (1): Protopopul îndrumă, coordonează și supraveghează activitatea bisericească a parohiilor și filiilor din protopopiat.

Art. 71, alin. (27): Îndeplinește și alte atribuții date de organismele eparhiale sau de Chiriarh, pentru bunul mers al vieții bisericești.

Art. 72, alin. (2): Protopopul, cu aprobarea prealabilă scrisă a Chiriarhului, reprezintă protopopiatul și, când este cazul, unitățile bisericești din protopopiat, în justiție, în fața autorităților locale și față de terți, personal sau prin delegați.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava