MOPAN Suceava

Foarte mulţi suceveni au ţinut să fie prezenţi, marţi după-amiază, la lansarea cărţii „Cu cartea pe carte călcînd” scrisă de Sebastian Remus Crăciun, un copil care suferă de tetrapareză spastică. După ce l-au cunoscut pe Sebi, oamenii şi-au dat seama că nu au cumpărat cartea unui copil cu dizabilităţi, ci a unuia cu extrem de multe abilităţi. Sebi a plecat acasă, la Cîmpulung Moldovenesc, cu stocul de cărţi epuizat şi cu 3000 de lei, bani pe care îi va folosi la următoarea sesiune de recuperare.

Librăria „Cărtureşti”, de la Iulius Mall, a fost plină ochi şi lumea a stat la coadă, mai întîi să cumpere cartea, mai apoi să primească autograful autorului. Sebastian Remus Crăciun a fost copleşit de zecile de solicitări, dar nu a refuzat pe nimeni. A făcut un efort extraordinar să dea autografe, pentru că, pînă acum 2 ani, el nu a putut să scrie decît la calculator. În aceşti ani, multe s-au schimbat în viaţa lui Sebi, iar starea lui de sănătate a cunoscut îmbunătăţiri vizibile. A lansat nu mai puţin de trei cărţi, a adunat în jurul lui oameni grozavi care i-au cumpărat cărţile, i-au făcut donaţii şi au reuşit, astfel, să-l ajute pe Sebi să coboare din scaunul din rotile şi să facă primii paşi singur. Nu mulţi, dar atît de preţioşi. Încă un pas important în viaţa lui a fost lansarea de marţi. I-au fost alături prieteni vechi, dar şi prieteni noi, care s-au înscris în echipa lui de susţinători. Între aceştia, elevi de la Colegiile Naţionale „Spiru Haret”, „Petru Rareş” şi „Dimitrie Cantemir”. Cartea lansată acum a fost scoasă în cadrul unui proiect al Asociaţiei „Fair Play” din Gura Humorului” şi a fost ilustrată de artistul plastic humorean Radu Bercea.

„ Este al treilea pas pe care Sebi încearcă să-l facă cu ajutorul unei cărţi. Nu aş vrea să vă spun că în mod obligatoriu trebuie să o luaţi ca pe un eveniment caritabil, eu aş spune să citiţi cartea pe care vi-o prezintă astăzi prietenul nostru, pentru că Sebastian, de la <Freamăt de speranţă> pînă la <Cu cartea pe carte călcînd>, a evoluat mult. A evoluat în bine, în aşa fel încît mulţi dintre dumneavoastră care scrieţi, care citiţi foarte multă poezie, care sunteţi implicaţi în tot ce înseamnă cultură o să vă daţi seama că el este mai matur decît pare, la cei 12 ani ai lui. Sebi a început să abordeze nişte teme care pentru mine au fost oarecum neobişnuite. Îl interesează lucrurile puţin mai încolo decît vîrsta lui şi ce îmi place este că nu se pierde în idei, se duce cap-coadă, o să vedeţi, o să vă daţi seama că a început să scrie bine şi sunt foarte mîndru de chestia asta pentru că i-am spus de la început că nu o să aibă totdeauna 12 ani. El trebuie să înceapă să scrie din ce în ce mai bine pentru că drumul lui este drumul unui poet. Pentru mine e un pariu Sebi, pariu care sunt sigur că se va concretiza în ani într-un poet de forţă”, a spus la lansare Sorin Poclitaru, preşedintele Asociaţiei „Fair Play”.
Sebi Crăciun a avut de transmis un mesaj emoţionant celor prezenţi la lansarea cărţii lui: „Oricine poate face orice îi stă în gînd, dacă şi numai dacă îşi propune şi crede cu adevărat în ceea ce vrea să facă şi în ceea ce va face. Pentru că este imposibil să crezi cu adevărat într-un vis şi acesta să nu ţi se îndeplinească. Nu tu faci visul să ţi se îndeplinească, ci Divinitatea care are grijă de tine, Dumnezeu care ne-a creat pe toţi. Tot Dumnezeu nu vrea să ne vadă trişti, vrea să ne vadă fericiţi, vrea să ne vadă zîmbind şi vrea să ne vadă încrezători pînă la capăt. Ca să nu dezamăgim nici oamenii de lîngă noi, nici pe Dumnezeu, noi trebuie să trecem prin toate greutăţile vieţii cu zîmbetul pe buze! Încercaţi, nu este chiar atît de greu, nu vă costă nimic şi nu cred că vreunul dintre voi nu ar putea să o facă !”
Mama micuţului poet, Anca Crăciun, a ţinut şi ea să le mulţumească oamenilor care au venit să-l susţină pe Sebi în lupta lui cu tetrapareza.

“Vă mulţumesc foarte mult că v-aţi adunat aici să-l susţineţi pe Sebi! V-aţi înmulţit şi vă mulţumesc! Este frumos să fii mama lui Sebi, este un dar pentru mine să fiu mama lui. Mai am doi copii, mulţumesc lui Dumnezeu. Sebi, aşa cum gîndesc mai mulţi dintre cei care l-au cunoscut, este mai special şi nu doar prin faptul că nu a mers şi a avut mai multă afecţiune, nu prin faptul că a stat mai bine de trei sferturi din viaţa lui numai lîngă mine, ci prin faptul că oferă ceva special. Sebi este un copil care se bucură de orice, se bucură dimineaţa dacă îi aduc ceaiul şi spune mulţumesc, se bucură dacă îi aduc un creion, deci este copilul care aduce bucurie şi o dăruieşte, niciodată nu o ţine doar pentru el. Are atît de multe de oferit, încît, de cele mai multe ori, mă sperie! Mă sperie gîndirea lui, este profund, este un copil care mă emoţionează de fiecare dată. Cînd sunt supărată pe el găseşte alinare în versuri şi îmi compune poezii. Vă daţi seama că îmi trece supărarea! Tot el m-a învăţat să nu mai iau boala ca pe un blestem. Datorită lui am acceptat faptul că această greutate a fost dată familiei mele cu un rost, am înţeles că Dumnezeu mă iubeşte. Nu a fost uşor, nu spun nici unei mame că este uşor să ai un copil cu dizabilităţi, dar putem trece peste aceste probleme. Aşa cum spune Sebi, fiecare dizabilitate este o abilitate!”, a spus Anca Crăciun.

Pentru cei care nu au reuşit marţi să cumpere o carte, avem o veste bună: miercuri a mai văzut lumina tiparului un set de 500 de volume. Cei care doresc un exemplar o pot contacta pe Anca Crăciun pe pagina ei de facebook sau pot merge la redacţia Televiziunii Intermedia. Mai multe despre lansare, un eveniment al Televiziunii Intermedia, Cozonac Bujor şi Librăria „Cărtureşti”, aflaţi sîmbătă, 16 mai, de la ora 12.00, la emisiunea „Primii paşi”, de la Televiziunea Intermedia Suceava!

* fotografie de Lăcrămioara Gavrilovici

Lansare de succes pentru Sebastian Remus Crăciun, 8.5 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (4 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava