Concert pascal
MOPAN Suceava

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Unitatea de Implementare a Proiectului CIPN, a lansat concursul pentru elevi ‘Suntem SuperEroi’ şi concursul pentru gospodari şi mici fermieri ‘Fermier Responsabil’, ambele parte a campaniei naţionale de conştientizare a proiectului ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’.

Prin cele 2 proiecte se doreste conştientizarea şi implicarea cetăţenilor, creând astfel parteneriate între generaţii în scopul comun al protecţiei mediului şi responsabilităţii civice.

Astfel, in perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, peste 60 de echipe, formate din câte 10 elevi din ciclurile primar şi gimnazial, alături de un profesor coordonator desemnat de fiecare UAT înscris, s-au întrecut în probe interactive, atât online, cât şi offline, în cadrul competiţiei de implicare civică pe teme de mediu ‘Suntem SuperEroi’. Una dintre cele mai importante şi aşteptate probe din acest concurs a fost organizarea unei acţiuni de protecţie a mediului în localitatea respective. Acţiunea a fost documentată foto sau video de fiecare echipă participantă, urmând să intre în galeria proiectului”.

O altă misiune a micilor SuperEroi a fost să convingă cât mai mulţi gospodari din comunitate să participe în perioada 1-15 noiembrie la concursul „Fermier Responsabil” ce le oferă acestora posibilitatea de a aprofunda noile acţiuni şi reguli de bune practici agricole pentru prevenirea poluării apei cu nitraţi, dar si sa realizeze platforme de colectare a gunoioului de grajd in mod corespunzator.

Concursul Suntem SuperEroi s-a incheiat la data de 15 decembrie, iar primele 3 echipaje au fost: locul I a fost ocupat, cu 54 de puncte fata de locul al II-lea, de echipajul Liceului Tehnologic Mihai Eminescu din Dumbraveni, jud. Suceava, locul II a fost ocupat de echipajul din Sita Buzaului, jud. Covasna, iar locul al III-lea a fost ocupat de echipajul Cuza Voda din Calarasi.

Premiile celor mai buni concurenţi sunt: locul I, cate un laptop pentru fiecare mebru al echipei, locul II, cate o tableta, iar locul al III-lea, seturi camping.

Din pacate, in ultima perioada se constata ca poluarea apei cu nitraţi din surse agricole este o ameninţare continuă la adresa sănătăţii umane, pentru că provoacă intoxicaţii grave sugarilor şi copiilor de vârste mici şi afecţiuni periculoase adulţilor expuşi la consumul îndelungat al apei cu nitraţi în exces.

Lipsa de informare, faptul că nitraţii nu au gust, şi nici miros, coroborate cu faptul că populaţia nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitraţi, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare. O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ şi împrăştierea lui în perioadele de interdicţie, când plantele nu consumă nitraţii din compost. În acest fel, nitraţii ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor.

Managementul gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, având în vedere că, la ora actuală, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenţă, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului şi a apei freatice si are finantare până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 80 de comunităţi locale.

Pentru mai multe informatii, puteti consulta site-ul urmator: https://apanoastra.ro/suntem-supereroi/

Coordonator echipa de concurs Suntem SuperEroi,

Prof. Romeo Bolohan

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava