Concert pascal
MOPAN Suceava

Primarul Ion Lungu a deschis ediţia de anul acesta a „Zilelor Sucevei” cu înmânarea diplomelor de cetăţeni de onoare ai municipiului. În cadrul evenimentului, Ion Lungu a ţinut să le mulţumească pentru prezenţa „colegilor şi prietenilor mei” care au fost prezenţi la ceremonie, amintindu-i pe deputaţii PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu şi Ioan Bălan, viceprimarul Lucvian Harşovschi. Singurii consilieri locali prezenţi la deschiderea „Zilelor Sucevei” şi la ceremonia de înmânare a diplomelor de cetăţeni de onoare au fost Gheorghe Onofrei şi Geniloni Sfeclă.

Prima diplomă de cetăţean de onoare, titulatură acordată post mortem, a fost pentru fostul primar al Sucevei din perioada 1972 – 1980, Ion Siminiceanu. Ion Lungu a ţinut să precizeze că fostul primar „ a făcut foarte multe lucruri bune pentru oraşul nostru, a contribuit la modernizarea oraşului, la dezvoltarea lui”. Titlul de cetăţean de onoare a fost ridicată de fiica lui Ion Siminiceanu, aceasta declarând în faţa celor prezenţi că „ţin să mulţumesc oficialităţilor oraşului pentru această recunoaştere a unei activităţi de o viaţă întreagă. Doresc să aduc un omagiu memoriei părintelui meu, care a fost timp de 8 ani primar al municipiului, şi care a pornit lucruri care l-au onorat. A făcut investiţii, a avut realizări deosebite, şi a lăsat celor care vor fi în urma lui cale deschisă realizărilor de acest gen. Doresc să mulţumesc şi să urez toate cele bune domnului primar, Consiliului Municipal, celo prezenţi aici şi să le doresc realizări mai frumoase, mai măreţe, pentru că se poate. Oraşul Suceava este deosebit de frumos şi este posibil să fie mult mai frumos”.

Un alt titlu de cetăţean de onoare conferit post mortem a fost cel acordat „unui mare sucevean”, şi anume Cristofor Simionescu, unul dintre cei mai mari chimişti ai României. Diploma a fost ridicată de fiul lui Cristofor Simionescu, el declarând că este onorat să primească această distincţie. „Tatăl meu s-a născut lângă Suceava, la Dumbrăveni, a făcut şcoala primară la Plopeni, şi o parte din liceu la Suceava. Şi vreau să spun că fratele meu şi cu mine am petrecut cel puţin 20 de vacanţe aici cu el, în preajma Cetăţii de Scaun a Sucevei. Tatăl meu a fost un vizionar, a fost un creator de şcoală, timp de 55 de ani a fost profesor universitar, a construit foarte mult, inclusiv şi Politehnica din Iaşi. Şi pentru această onoare, de câte ori voi fi invitat la o şcoală din Suceava, la vreun liceu o voi face cu mare mare plăcere. Mulţumesc încă o dată. Sunt onorat”, a spus fiul lui Cristofor Simionescu.

În continuare, Ion Lungu a precizat că două titluri de cetăţean de onoare au fost acordate pentru Emil Mateiaş şi Viorel Ieremie, cei careu au avut o contribuţie extrem de importantă pentru ca Suceava să găzduiască anul viitor Festivalul Internaţional de Film Amator. „Anul viitor Suceava va găzdui un eveniment de nivel mondial. Astfel, Festivalul Internaţional de Film Amator va avea loc la Suceava anul viitor pe 16 august, iar acest lucru nu se putea materializa fără a avea sprijinul unor oameni care au pus suflet în acest proiect. Şi unul dintre aceşti oameni este domnul Emil Mateiaş, şeful Diasporei româneşti din Germania, care iubeşte foarte mult Bucovina, care ne-a făcut lobby şi care a avut un cuvânt foarte greu de spus în organizarea acestui eveniment la Suceava”, a arătat Lungu. După primirea titlului de cetăţeande onoare al Sucevei, Emil Mateiaş i-a oferit primarului Ion Lungu un album cu însemnele festivalului de anul viitor, în care a fost tipărit un mesaj dedicat edilului Sucevei, dar şi păreri delegaţilor din 7 ţări europene care acum o lună au vizitat Suceava în pregătirea acestui festival. „Fiecare a avut cuvinte de laudă pentru oraşul Suceava. Sunt sigur că anul viitor după evenimentul nostru vor fi peste 300 de păreri similare despre oraşul Suceava şi despre oamenii de aici, care ne-au impresionat”, a spus Emil Mateiaş.

Făcând referire la profesorul sucevean Viorel Ieremie, cel care conduce Clubul Video Art, Ion Lungu a spus că „acest festival nu va putea avea loc în Suceava fără implicarea unui profesor inimos de la Colegiul Naţional Petru Rareş”. La rândul său, Viorel Ieremie a precizat că aceast titlu îl onorează, şi că „de acum înainte va trebui să muncesc extrem de serios pentru a confirma nobila titulatură pe care domnul primar şi Consiliul Local mi-au conferit-o”. „A fost un pas isteţ acum vreo doi ani, au urmat alţii şi se pare că vom derula anul viitor unul dintre cele mai frumoase evenimente de care a avut parte Suceava, şi care cred că va constitui o placă turnantă, pentru că sper să fie un început într-o serie de manifestări care să ne ajute pe noi sucevenii în a fi cunoscuţi în toată lumea. A fost un pas mărunt, dar ce urmează acum va fi mult mai mult şi mult mai frumos, şi cu ajutorul dumneavoastră”, a mai spus Viorel Ieremie.

Nu în ultimul rând, Ion Lungu a anunţat că tiltul de cetăţean de onoare a fost acordat post mortem şi fostului artist Friedrich Schwartz, „pentru contribuţia deosebită avută în promovarea şi dezvoltarea folclorului sucevean”. Diploma a fost primită de Ovidiu Schwartz, fiul acestuia. Ovidiu Schwartz a spus că „se vede că titlul de cetăţean de onoare al Sucevei funcţionează cu adevărat şi dincolo de viaţa carnală. Vă mulţumim foarte mult, şi vă aşteptăm la festivalul in memoriam Friedrich Schwartz, care cu sprijinul primăriei va avea loc pe 24 – 25 iulie pe platoul Casei de Cultură din Suceava”.

Lungu a deschis „Zilele Sucevei” cu înmânarea diplomelor de cetăţeni de onoare ai municipiului, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava