Concert pascal
MOPAN Suceava

De anul acesta, de Zilele Sucevei vor fi sărbătorite şi Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan Cel Nou” Suceava. Prima ediţie s-a dorit a fi o avanpremieră a semicentenarului spitalului sucevean de anul viitor. Foste şi actuale autorităţi locale şi judeţene, parlamentari, directori de instituţii medicale, foşti şi actuali medici şi asistenţi au participat, miercuri, la un eveniment dedicat unui spital care a devenit unul dintre cele mai bune din ţară.

Începând cu ora 9.00, pe 24 iunie, în Holul de Onoare şi Sala de Festivităţi “Dr. Vasile Andriu” a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, sub egida – “Zilele Spitalului Judeţean Suceava”, au avut loc mai multe acţiuni centrate în jurul lansării unei adevărate monografii a unităţii spitaliceşti sucevene – “File din istoria Spitalului Judeţean sucevean”. Autorii volumului sunt doctorii în medicină Ioan Ieţcu şi  Mihai Ardeleanu,  iar coordonatorul cărţii este economistul Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Suceava.

„ Noi, care avem în grijă destinul Spitalului Judeţean Suceava, şi care conştientizăm importanţa dezvoltării acestei instituţii ca parte a unui întreg, nu puteam alege o altă zi pentru a marca semicentenarul decît ziua în care tot oraşul sărbătoreşte. Am amintit, aşadar, de cei 50 de ani de existenţă a acestui edificiu, este vorba de spitalul nou, pe care-l vom sărbători anul viitor. Acum, dragi invitaţi, în avanpremiera acelui mare eveniment, am ales ca această zi să fie şi ziua spitalului Suceava. Este firesc acest lucru, pentru că dacă noi ne vom desfăşura activitatea în condiţii din ce în ce mai bune cei care vor avea de cîştigat vor fi cetăţenii acestui oraş cu care ne identificăm”, a declarat Vasile Rîmbu, managerul SJU Suceava.

„Este sărbătoare azi şi pe uliţa noastră, în acest templu neohipocratic în care slujim semizeului Hipocrate şi în care ne petrecem o treime sau o jumătate din viaţa noastră. Cel de-al treilea autor este domnul economist Vasile Rîmbu, care s-a dovedit un partener de elită în organizarea capitolelor, în expunerea grafică şi, în final, în tipărirea volumului de 409 de pagini. Am fost pînă la urmă 3 în 1, încît azi, la masa tăcerii, masa strămoşilor în sens brîncuşian, aşezaţi pe cele 12 scaune clepsidră în piatră ne-au vorbit predecesorii din arhive, cronici şi hrisoave, aşa cum veţi constata. Marele regizor ne-a ajutat să împlinim ceea ce azi puteţi citi trecînd prin vremuri. Veni-vor alţii după noi, mai buni, mai vrednici, să scrie tot ce noi nu am aflat şi dacă atunci nu vom fi ocupaţi de faţă vom fi la evenimentul lansării următoarelor ediţii”, a spus dr. Ioan Ieţcu, unul dintre autorii mononografiei spitalului sucevean.

„ Sigur că această carte ne onorează şi ne obligă. Nu s-ar fi putut naşte dacă toţi înaintaşii noştri, dacă toţi contemporanii noştri, medici, cadre medicale, directori, membrii consiliilor de administraţiei sau ai comitetelor directoare nu ar fi muncit cu sîrguinţă pentru acest spital. Din dragostea pentru această instituţie şi din dragostea pentru istorie, în general, nu putea să iasă decît o carte de istorie a spitalului Suceava. Noi ne-am păstrat, ca autori, o portiţă, intitulînd-o <File din istoria spitalului> . Este un început pe care noi am fost destinaţi să-l inaugurăm, este o acţiune care va continua, pentru că istoria se scrie în fiecare zi prin activităţile noastre, au scris-o, aşa cum am spus, înaintaşii noştri printr-o activitate prestigioasă în condiţii economice şi politice dificile, noi o continuăm astăzi în condiţiile date şi vom lăsa urmaşilor noştri o instituţie puternică pe care va fi de datoria lor să o cultive şi să o ridice în continuare”, am aflat de la dr. Mihai Ardeleanu, coautor al volumului.

Aşadar, evenimentul a prilejuit o trecere în revistă a istoriei spitalului judeţean, dar şi cinstirea celor care au făcut ca el să devină, în cei 49 de ani de existenţă, o unitate acreditată la nivelul maxim şi cu un nivel de competenţă 2 A, cel mai înalt. A fost munca a mii de oameni şi rodul a unor investiţii care au început timid şi au luat avînt din anul 2009. De atunci şi pînă în 2015, spitalul a beneficiat de o finanţare de 27, 6 milioane de euro, bani care au venit de la: Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean, Consiliul Local, din fondurile proprii ale spitalului, din fonduri europene şi de la Banca Mondială. Şi investiţiile continuă, anul 2015 fiind, de altfel, apreciat ca fiind unul de excepţie, cel în care unitatea are la dispoziţie cel mai mare buget din toate timpurile: 8 milioane de euro.

Toţi cei care au contribuit la ceea ce este azi SJU Suceava au primit mulţumiri, diplome şi distincţii simbolice, dar pline de semnificaţii. Între aceştia, medicii care s-au pensionat în perioada 1990- 2015, dar şi: preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, predecesorii lui – Gavril Mîrza şi Gheorghe Flutur, prefectul Constantin Harasim, primarul Ion Lungu, parlamentarii Ovidiu Donţu, Ioan Balan şi Sanda Maria Ardeleanu, şefa Casei de Asigurări de Sănătate Adela Băişanu şi fostul director al Casei Cristi Bleorţu, directorul DSP, Ludovic Abiţei, membrii Consiliului de Administraţie, ai Comitetului Director şi cei ai Consililui Medical al Spitalului. De asemenea, a fost ţinut un moment de reculegere pentru toate cadrele medicale care au plecat dintre noi.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava