Concert pascal
MOPAN Suceava

La numai două zile distanță de începutul postului urcător spre bucuria Nașterii Domnului, 13 noiembrie 2022, obștea Mănăstirii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a trăit bucuria primirii unei noi starețe a așezământului monahal. La ceas de vecernie, stavrofora Ecaterina Lichi, cea care s-a implicat trup și suflet, alături de alți ostenitori, în lucrarea realizată în ultimii unsprezece ani la Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Municipiul Rădăuți, a fost hirotesită stareță de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În sunetul clopotelor, ierarhul a fost întâmpinat de numeroși credincioși, de soborul slujitor, precum și de copii de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” îmbrăcați în costume populare, cu flori în mâini, momentul fiind urmat de instalarea maicii Ecaterina Lichi în demnitatea de stareță a mănăstirii închinate Maicii Domnului.

Arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a dat citire actului prin care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic o numește în ascultarea de stareță pe stavrofora Ecaterina.

Preasfinția Sa i-a oferit maicii toiagul de stareță, obiect care simbolizează autoritatea, responsabilitatea și buna păstorire pe care le are de îndeplinit în cadrul obștii monahale încredințată ei de Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

De-a lungul timpului, prin activitățile desfășurate în cadrul Așezământului Sfântul Ierarh Leontie, maica Ecaterina a sădit în sufletul copiilor dragostea pentru Biserică, pentru valorile autentice, copiii arătând evlavie către Preamilostivul Dumnezeu și Sfinții Săi, îndrăgind totodată cântecul și portul popular românesc. Prin dragostea, bunătatea și purtarea de grijă a peste 130 de copii ai Centrului, stavrofora Ecaterina Lichi împlinește în continuare și rolul binecuvântat de mamă și de psiholog.

După hirotesia maicii întru stareță a Mănăstirii cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” prin citirea rugăciunilor de binecuvântare și prin înmânarea toiagului, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de încurajare pentru misiunea pe care maica stareță o va împlini.

„Maică Ecaterina, v-ați ostenit mult cu suflete gingașe. Și pregătirea pe care o aveți v-a ajutat și nădăjduiesc să vă ajute și de acum înainte. Purtați numele unei sfinte pomenite tot în luna aceasta, care este ocrotitoarea tuturor acelora care se doresc a fi iubitori de înțelepciune. Nu doar cu înțelepciunea cea din cărți și din experiența psihologiei umane veți reuși să cârmuiți această obște, ci cu înțelepciunea despre care Sfântul Apostol Pavel în Epistola I către Corinteni, zice că este de Sus, de la Domnul. Pe această înțelepciune v-o cerem de la Dumnezeu noi toți care suntem de față, părinți împreună slujitori și credincioși, pentru că veți avea mare nevoie de ea. Mă rog lui Dumnezeu ca această înțelepciune să rodească în această obște și să vă bucurați de aceste roade. Mă rog lui Dumnezeu să dăruiască obștii acesteia care se ostenește aici duh de ascultare și de rugăciune pentru maica stareță, pentru obștea în sine și pentru toți credincioșii care vin aici.”

Alături de copiii și personalul centrului, evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a adus împreună autorități locale, reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava, clerici și maici starețe de la mănăstirile bucovinene, precum și prieteni ai Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”.

În încheiere, maica stareță a rostit un cuvânt de mulțumire și recunoștință adresat Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru încrederea și binecuvântarea acordate, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru prezență și pentru cuvântul adresat și tuturor celor de față, pentru dragostea și împreuna rugăciune, asigurându-i de continuarea lucrării încredințată de Bunul Dumnezeu.

„Astăzi, acum, este un nou moment de bilanț pentru mine, când privesc în urmă cu mulțumire, dar și cu nădejde pentru mai departe. Deși sunt conștientă în fiecare clipă de vremelnicia rolului și a locului meu în lumea aceasta, nu pot să nu îmi fac zilnic noi și noi planuri, proiecte, speranțe sau griji. Cu atât mai mult acum, când îmi este încredințată această misiune importantă. Desigur, în această ipostază în care mă voi afla de astăzi înainte, nu o va exclude pe cea de până acum, anume cea de soră, mamă, cârmuitoare a sufletelor copiilor Așezământului Sfântul Leontie. Este imposibil, de altfel, să abandonez sau să neglijez în vreun fel ceea ce mai bine de 10 ani am construit și șlefuit alături de părintele arhimandrit Iustin Tănase, directorul așezământului, și de întreaga echipă de profesioniști de la așezământ. Împreună am consolidat o mare familie creștină, tradițională și adaptată timpurilor, căutând permanent să urmăm Calea, Adevărul și Viața. Mă voi strădui ca și de acum înainte să mă implic cel puțin la fel de mult în poveștile tuturor copiilor, în reușitele, bucuriile, dar și neajunsurile sau necazurile fiecărei zile din viețile lor, întărind totodată legătura și apropierea dintre această mănăstire și așezământ. Pe acestea din urmă le desparte doar o alee de câteva sute de metri, dar le apropie multe perspective frumoase de bun augur pe care cu smerenie sinceră nădăjduiesc să le facilitez cu toată priceperea și dedicarea ce îmi stau cu putință.”

Piatra de temelie a așezământului monahal închinat „Intrării în Biserică a Maicii Domnului” a fost așezată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen în anul 2010, la inițiativa arhim. Iustin Dragomir, stareț al Mănăstirii Bogdana la acea vreme. Cinci ani mai târziu, la 7 noiembrie 2015, biserica mănăstirii a fost sfințită de un sobor de ierarhi condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Mănăstirea este situată în imediata apropiere a Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie”, centru care găzduiește în acest moment 135 de copii în cadrul caselor de tip familial.

Pe lângă îndeplinirea responsabilităților părintești, Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” pune la dispoziția beneficiarilor săi o multitudine de activități educaționale, de comunicare-socializare, de stimulare a creativității și descoperire a talentului, de autoîngrijire și autogospodărire, – necesare dezvoltării optime și pregătirii pentru viața de adult, precum și cursuri extrașcolare, în vederea facilitării reintegrării socio-profesionale.

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava